Εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, η πρόταση του Δήμου Ρόδου για την κατασκευή έντεκα νέων Βιοκλιματικών Σχολικών Μονάδων και δύο κλειστών Γυμναστηρίων, συνολικού προϋπολογισμού 27.992.000 ευρώ.
Την κατασκευή 13 σχολικών μονάδων στη Ρόδο μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ενέκρινε χθες η κυβέρνηση. Το έργο περιλαμβάνει την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών υποδομών σε οκτώ περιοχές του νησιού και τη συντήρησή τους για διάστημα 25 ετών. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκριθεί και η κατασκευή εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί μέσω της ίδιας μεθόδου.
Η διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ αποφάσισε, χθες, να εγκρίνει το αίτημα του Δήμου Ρόδου για το τρίτο μεγάλο «πακέτο» σχολικών υποδομών στη χώρα (το δεύτερο εκτός Αττικής μετά τα Χανιά). Κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκε η αίτηση υπαγωγής στον νόμο 3389/2005 περί ΣΔΙΤ του έργου «Σχεδιασμός, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία Σχολικών Μονάδων του Δήμου Ρόδου μέσω ΣΔΙΤ».
Η πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Ρόδου στις 11 Ιανουαρίου 2018 στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, αφορά την κατασκευή των ακόλουθων σχολικών μονάδων και κλειστών Γυμναστηρίων.
1) 2/θέσιο Νηπιαγωγείο περιοχής Ροδοπούλας
2) 12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο περιοχής Θεοτόκου
3) Γυμνάσιο –Λύκειο περιοχής Αφάντου
4) Κλειστό Γυμναστήριο Γυμνασίου -Λυκείου περιοχής Αφάντου
5) 2/θέσιο Νηπιαγωγείο περιοχής Ασγούρου
6) 2/Θέσιο Νηπιαγωγείο περιοχής Ροδινιού
7) 2/Θέσιο ολοήμερο Νηπιαγωγείο περιοχής Παστίδας
8) 6/Θέσιο Δημοτικό Σχολείο Περιοχής Μήδεια
9) Ειδικό Νηπιαγωγείο περιοχής Ροδοπούλας
10) Ειδικό Δημοτικό Σχολείο περιοχής Ροδοπούλας
11) Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο –Λύκειο περιοχής Ροδινιού.
12) Γυμνάσιο -Λύκειο περιοχής Αρχαγγέλου (Λειβάδα)
13) Κλειστό Γυμναστήριο, Γυμνασίου –Λυκείου περιοχής Αρχαγγέλου (Λειβάδα)
Με την έγκρισή του από τη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ, το έργο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ εξουσιοδοτείται η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ για το συντονισμό όλων των απαραίτητων ενεργειών. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης είναι 45 εκατ. ευρώ και ο ανάδοχος θα αναλάβει να κατασκευάσει, να εξοπλίσει (εντός διετίας) και να συντηρεί (για 25 έτη) τα σχολικά κτίρια.
Στις επόμενες ημέρες η διυπουργική αναμένεται να εγκρίνει έτερο αίτημα του Δήμου Ρόδου, αυτή τη φορά για τη δημιουργία ολοκληρωμένης εγκατάστασης στη Βόρεια Ρόδο. Η εγκατάσταση θα διαθέτει μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και κομποστοποίησης, δύο σταθμούς μεταφόρτωσης και επέκταση του ΧΥΤΥ Βόρειας Ρόδου ώστε να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του κατά 20 χρόνια. Το έργο κοστολογείται στα 37,2 εκατ. ευρώ και ο δήμος έχει καταθέσει από πέρυσι αίτηση για κοινοτική χρηματοδότηση. Ο δήμος έχει υποβάλει και τρίτη πρόταση για την αναβάθμιση (μέσω ΣΔΙΤ) του δημοτικού οδοφωτισμού με αντικατάσταση 30.000 κοινών λαμπτήρων με LED και τη δημιουργία συστήματος έξυπνης διαχείρισης. «Δεδομένης της οικονομικής κρίσης και των περιορισμένων πόρων για δημόσιες επενδύσεις, η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομών, που τόσο ανάγκη έχουν τα νησιά μας, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες», ανέφερε σε σχετική δήλωσή του ο δήμαρχος του νησιού Φώτης Χατζηδιάκος.