Η Σαντορίνη είναι το νησί που προκαλεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από στατιστικής … Δέχεται κατά τους μήνες αιχμής 100.000 περίπου επισκέπτες την ημέρα (1,7 εκατ. επισκέπτες το 2017), στο νησί, υπάρχουν 60.000 κλίνες σε ξενοδοχεία, 12.500 σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και 23.000 κλίνες σε παραθεριστικές κατοικίες, ενώ οι διανυκτερεύσεις ξεπέρασαν τα 5,5 εκατ. το 2017, έναντι 3,5 εκατ. διανυκτερεύσεις το 2012.
Η πρώτη μεγάλη δημόσια συζήτηση για τις αλλαγές που φέρνει η σύγχρονη τάση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην οικονομική ανάπτυξη της Αθήνας και στη λειτουργία της πρωτεύουσας, άνοιξε με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, σε μία μεγάλη ημερίδα στο “Σεράφειο” του Δήμου Αθηναίων. Τίτλος; «Διαμοιράζοντας την τουριστική ανάπτυξη» και ουσιαστικά μιλάμε για τη διαχείριση των ευκαιριών που προσφέρει στις πόλεις το «φαινόμενο του Airbnb» αλλά και των επιπτώσεων που έχει στη ζωή των κατοίκων και τη λειτουργία τους.
Αποτυπώθηκε η εμπειρία μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων και η πρόθεση συνεργασίας, από τον δήμαρχο της Φλωρεντίας κ. Dario Nardella αλλά και τον εκπρόσωπο της Βαρκελώνης κ. Álvaro Porro, ενώ τη δική τους οπτική μετέφεραν ο δήμαρχος Θήρας κ. Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων δήμου Θεσσαλονίκης κ. Σπύρος Πέγκας, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ο κ. Γιώργος Πιτσιλής, ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος καθώς και η κυρία Σοφία Γκιούσου, υπεύθυνη πολιτικής Airbnb. Συμμετείχαν ακόμη, ο συνιδρυτής του shareNL και του Sharing Cities Alliance, εμπειρογνώμων της οικονομίας του διαμοιρασμού, κ. Pieter van de Glind. Υποστηρικτής της ημερίδας ήταν η εφημερίδα «Η Καθημερινή».
Μεταφέροντας την δική του οπτική για τη Σαντορίνη, ο δήμαρχος Θήρας έκανε και πάλι λόγο για μεγάλο ρεύμα τουριστών που σε συνδυασμό με τη νέα τάση για τουριστικές μισθώσεις ακινήτων προκαλεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του νησιού. Η Σαντορίνη των 76 Km² με περισσότερους από 25.000 μόνιμους κατοίκους δέχεται κατά τους μήνες αιχμής 100.000 περίπου επισκέπτες την ημέρα (1,7 εκατ. επισκέπτες το 2017), αριθμοί που κάνουν τις υποδομές του νησιού να χτυπούν κόκκινο. Στο νησί, υπάρχουν 60.000 κλίνες σε ξενοδοχεία, 12.500 σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και 23.000 κλίνες σε παραθεριστικές κατοικίες, ενώ οι διανυκτερεύσεις ξεπέρασαν τα 5,5 εκατ. το 2017, έναντι 3,5 εκατ. διανυκτερεύσεις το 2012. Από το 2012 έως το 2017 η κατανάλωση νερού συνολικά αυξήθηκε κατά 60%, ενώ αυξημένες είναι και οι ανάγκες σε ενέργεια, αφού το 2013 (χρονιά του μεγάλου μπλακ άουτ) το νησί χρειαζόταν 32,5 MW, ενώ φέτος στην κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου χρειάστηκε περισσότερα από 55 MW.
Ως προς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, ο κος Ζώρζος επισήμανε πως “κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την ανάγκη των μικρομεσαίων ιδίως νοικοκυριών για πρόσθετο εισόδημα, που επιτρέπει την εκπλήρωση υποχρεώσεων και την ικανοποίηση ακόμη και στοιχειωδών απαιτήσεων εν μέσω κρίσης. Κι επομένως, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ή να αρνηθεί την ανάγκη ρυθμίσεων, ώστε να πραγματοποιούνται βραχυχρόνιες μισθώσεις με αντίστοιχο περιορισμό των αρνητικών συνεπειών τους. Κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα αρνητικός στο νέο αυτό φαινόμενο”. Παράλληλα, τόνισε την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί το ανάλογο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα τις περικλείει, καταθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις, μεταξύ των οποίων:
– Οι εκμισθωτές να είναι μόνο φυσικά πρόσωπα , όχι νομικά, και να μην μπορούν να εκμισθώνουν πάνω από συγκεκριμένο αριθμό ακινήτων, πχ δύο ακίνητα ανά ΑΦΜ
– Αν το ακίνητο ανήκει σε πολυκατοικία ή σε οικιστικό συγκρότημα, να υπάρχει η συγκατάθεση των συνιδιοκτητών σε ποσοστό τουλάχιστον 51% των μεριδίων (είτε με τον Κανονισμό της Πολυκατοικίας είτε με Γενική Συνέλευση)
– Να τεθεί μέγιστος αριθμός υπνοδωματίων (πχ 4 ή 5) και μέγιστος αριθμός φιλοξενουμένων, ώστε να μη στοιβάζονται ανεξέλγκτα πολλά άτομα σε ένα δωμάτιο.
– Να καθοριστεί ελάχιστο εμβαδόν υπνοδωματίου, καθώς και ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, όπως η διάθεση λουτρού και κουζίνας, φυσικός φωτισμός, αερισμός και θέρμανση/ψύξη.
– Το ακίνητο να εκμισθώνεται για ένα μέγιστο αριθμό ημερών το χρόνο (πχ 2 ή 3 μήνες) συνολικά και όχι όλο το χρόνο (ανάλογη εμπειρία από Αμστερνταμ και Γαλλία).
– Να έχει δομηθεί νόμιμα ή να έχει διατηρηθεί κατά νόμον (Ν.3843/2010 ή 4014/2011)
– Ο ενδιαφερόμενος να καταθέτει στις ΠΥΤ ή μέσω ΕΚΕ ακόμη και ηλεκτρονικά Υπεύθυνη Δήλωση που να βεβαιώνει όλα τα παραπάνω. Οι δηλώσεις να καταχωρούνται σε ειδικό τμήμα του ΜΗΤΕ ή σε ειδικό μητρώο συνδεδεμένο με τις Εφορίες (ώστε να γίνεται αμφίδρομη ενημέρωση) αφού, όπως σημειώθηκε, η περιβόητη εφαρμογή της ΑΑΔΕ δεν φαίνεται στον ορίζοντα
– Να υπάρξει εξουσιοδότηση για υπουργική απόφαση με την οποία να ρυθμίζονται τα της επιθεώρησης και ελέγχου.
– Να εξαιρούνται με υπουργική απόφαση, που να εκδοθεί άμεσα, περιοχές της Χώρας με υψηλή ζήτηση, διότι δεν θα υπάρχει πια ακίνητο να μισθωθεί από κανονικούς κατοίκους (περίπτωση Los Angeles) ή δημοσίους υπαλλήλους, αστυνομικούς, γιατρούς, δασκάλους κλπ
– Όσα ακίνητα δεν πληρούν τους όρους των συγκεκριμένων μισθώσεων, να μετατρέπονται σε τουριστικά καταλύματα με γνωστοποίηση και εγγραφή στο μητρώο
– Και τέλος θα πρέπει στον ίδιο νόμο να προβλεφθούν αυστηρές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τα ανωτέρω.
Να σημειώσουμε ότι από τη πλευρά του Airbnb, η Σοφία Γκιούσου (υπεύθυνη πολιτικής Airbnb), δήλωσε ότι «η Airbnb ήταν ανέκαθεν και παραμένει ανοικτή στις συζητήσεις με την ελληνική Πολιτεία και στο διάλογο από κοινού με τις υπόλοιπες μεγάλες πλατφόρμες της αγοράς. Η δική μας θέση είναι ότι θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες και αυτούς ακολουθούμε. Έχουμε ανανεώσει τις πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες στην πλατφόρμα με βάση τις νέες ρυθμίσεις και συζητάμε το επόμενο βήμα που δεν μπορεί, όπως είναι ευνόητο, να είναι μόνο από την Airbnb. Παράλληλα, το Airbnb χρησιμοποιείται και ως εργαλείο αντιμετώπισης καταστροφών, χαρακτηριστικό παράδειγμα το περασμένο καλοκαίρι όπου ανοίξαμε σύστημα για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις φονικές πυρκαγιές. Αποτέλεσμα υπήρξε 200 άτομα παρείχαν χώρο σε ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους στις πυρκαγιές». Σύμφωνα με την κα. Γκιούσου, μόνο στην Αθήνα τα ακίνητα που είναι καταχωρισμένα στην πλατφόρμα υπολογίζεται πως ξεπερνούν τις 7.000, αριθμό που θεωρούν υπερβολικά μικρό, οι φορείς της Ξενοδοχίας, σε σχέση με την πραγματικότητα. Όπως ανέφερε οι ιδιοκτήτες των ακινήτων καταγράφουν κατά μέσο όρο 37 διανυκτερεύσεις στο κάθε ακίνητο, ενώ το τα έσοδά τους, κατά μέσο όρο, ανέρχονται σε 3.000 ευρώ, σε ετήσια βάση.
Δελτίο Τύπου