Γ. Χατζημάρκος: “Η δράση μας “Keep Aegean Blue”, έχει μέχρι τώρα αφαιρέσει 3.000 kg σκουπιδιών απο τις θάλασσες μας και έχει διανύσει 700 μίλια. – Συνεχίζουμε, γιατί το Αιγαίο είναι το σπίτι μας.
– Το “Keep Aegan Blue” δεν είναι μια δράση με ορίζοντα τις αντοχές μας, ήρθε για να μείνει”.
Ενθουσιώδης η συμμετοχή των μαθητών στο σεμινάριο και στον καθαρισμό της παραλίας στα Στεγνά, από όπου έβγαλαν 150 κιλά σκουπιδιών «Ναι» στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος είπαν τη Δευτέρα οι μαθητές του Λυκείου Αρχαγγέλου, οι οποίοι συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό στην περιβαλλοντική δράση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου “Keep Aegean Blue”, που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος All For Blue by Katerina Topouzoglou” που ίδρυσε η Κατερίνα Τοπούζογλου, εκπαιδεύτρια ελεύθερης κατάδυσης και παγκόσμια πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής, η οποία συντονίζει την μεγάλη περιβαλλοντική εξόρμηση στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.
Η μεγαλύτερη αποστολή καθαρισμού βυθών και παραλιών που έχει γίνει στην Ελλάδα, ξεκίνησε πριν λίγες μέρες από την Ρόδο. Συνεχίστηκε και θεαματικά αποτελέσματα στην Πάτμο, τη Λέρο, την Κάλυμνο και την Κω και επέστρεψε στη Ρόδο για δύο ακόμη εξορμήσεις καθαρισμού ακτών, σε συνάρτηση με τα σεμινάρια προς τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Το σεμινάριο που έγινε το πρωί της Δευτέρας στο Λύκειο Αρχαγγέλου, παρακολούθησαν περίπου 60 μαθητές. Μαζί με αυτούς και ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος, Γιάννης Φλεβάρης και η Εντεταλμένη Εθελοντισμού, Χαρούλα Γιασιράνη.
Ο Περιφερειάρχης, απευθυνόμενος στους μαθητές, τόνισε πόσο σημαντικό είναι να αλλάξουμε τις μικρές καθημερινές συνήθειες, που ωστόσο μπορούν να φέρουν πολύ μεγάλο περιβαλλοντικό αποτέλεσμα. Τέτοιες συνήθειες είναι να καταργήσουμε τα πλαστικά καλαμάκια και να τα αντικαταστήσουμε με μεταλλικά, μια ιδέα που προωθεί η “All For Blue”, αλλά και η κατάργηση της χρήσης πλαστικού στα σχολικά κυλικεία.
Εισηγήτρια στο σεμινάριο ήταν και πάλι η Κατερίνα Τοπούζογλου. Ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την δράση του Οργανισμού “All for Blue” που στόχο έχει να άρει τις προκαταλήψεις σχετικά με τους καρχαρίες και να αναδείξει την συμβολή τους στην διατήρηση και την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, καθώς είναι οι κατ’ εξοχήν καθαριστές του θαλάσσιου περιβάλλοντος, γι’ αυτό και πρέπει να παλέψουμε για την προστασία τους. Κάθε χρόνο θανατώνονται 100.000.000 καρχαρίες και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον. Πρόσφατα, όπως είπε, δημοσιεύτηκε έρευνα, η οποία λέει πως μέχρι το 2038 θα έχουμε στη θάλασσα περισσότερα σκουπίδια, απ’ ό,τι ψάρια. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις για τους καρχαρίες, όπως τόνισε, αν θέλουμε να σώσουμε τις θάλασσες μας. Παράλληλα, τους ενημέρωσε και για την εκστρατεία της ‘All For Blue” που έχει σαν στόχο να καταργηθεί το πλαστικό καλαμάκι μιας χρήσεως και να αντικατασταθεί με μεταλλικό.
Του σεμιναρίου ακολούθησε η βιωματική δράση του καθαρισμού της παραλία και του βυθού στα Στεγνά. Μάλιστα, μαζί με τους δύτες της All For Blue, για τον καθαρισμό του βυθού βούτηξε και ο Αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Φλεβάρης.
Η «συγκομιδή» των σκουπιδιών από τα Στεγνά έφτασε τα 150 κιλά! Ένας τεράστιος κάβος, λάστιχα, πλαστικά, αποτσίγαρα, πιρούνια ήταν μεταξύ των αντικειμένων που συγκεντρώθηκαν. Οι μαθητές συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό στον καθαρισμό και πολλοί ήταν εκείνοι που συνέχισαν και μετά τη λήξη της δράσης. Ορισμένοι μάλιστα ενημέρωναν και τους τουρίστες που έκαναν το μπάνιο τους στα Στεγνά, για την δράση καθαρισμού των ακτών.
Η περιβαλλοντική δράση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που ολοκληρώνεται την Τρίτη στα Δωδεκάνησα, για να ακολουθήσουν προσεχώς νησιά των Κυκλάδων, κινείται σε δύο άξονες και περιλαμβάνει εκπαιδευτικά σεμινάρια, διάρκειας 90 λεπτών, για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, τις λύσεις για περιβαλλοντικά θέματα και πληροφορίες για τη συμπεριφορά των θαλάσσιων θηλαστικών και ψαριών σε σχολικές μονάδες της Ρόδου, Κω, Πάτμου, Λέρου, Καλύμνου, μετά από συνεννόηση με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, καθώς και δράσεις παράκτιου και υποβρύχιου καθαρισμού θαλασσών σε παραλίες νησιών, οι οποίες διεξάγονται με απόλυτη ασφάλεια. Στον καθαρισμό των ακτών που γίνεται παρουσία ειδικών εκπαιδευτών, λαμβάνουν μέρος μαθητές, συνοδοί καθηγητές, γονείς και εθελοντικές ομάδες, ενώ ο καθαρισμός του βυθού γίνεται μόνο από εκπαιδευτές αυτόνομης και ελεύθερης κατάδυσης.
Δελτίο Ενημέρωσης