Σάββατο, 26 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονKeep Aegean Blue: Και οι δράσεις συνεχίζονται στον Αρχάγγελο Ρόδου

Keep Aegean Blue: Και οι δράσεις συνεχίζονται στον Αρχάγγελο Ρόδου

|

Γ. Χατζημάρκος: “Η δράση μας “Keep Aegean Blue”, έχει μέχρι τώρα αφαιρέσει 3.000 kg σκουπιδιών απο τις θάλασσες μας και έχει διανύσει 700 μίλια. – Συνεχίζουμε, γιατί το Αιγαίο είναι το σπίτι μας.
– Το “Keep Aegan Blue” δεν είναι μια δράση με ορίζοντα τις αντοχές μας, ήρθε για να μείνει”.

Ενθουσιώδης η συμμετοχή των μαθητών στο σεμινάριο και στον καθαρισμό της παραλίας στα Στεγνά, από όπου έβγαλαν 150 κιλά σκουπιδιών «Ναι» στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος είπαν τη Δευτέρα οι μαθητές του Λυκείου Αρχαγγέλου, οι οποίοι συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό στην περιβαλλοντική δράση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου “Keep Aegean Blue”, που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος All For Blue by Katerina Topouzoglou” που ίδρυσε η Κατερίνα Τοπούζογλου, εκπαιδεύτρια ελεύθερης κατάδυσης και παγκόσμια πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής, η οποία συντονίζει την μεγάλη περιβαλλοντική εξόρμηση στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Η μεγαλύτερη αποστολή καθαρισμού βυθών και παραλιών που έχει γίνει στην Ελλάδα, ξεκίνησε πριν λίγες μέρες από την Ρόδο. Συνεχίστηκε και θεαματικά αποτελέσματα στην Πάτμο, τη Λέρο, την Κάλυμνο και την Κω και επέστρεψε στη Ρόδο για δύο ακόμη εξορμήσεις καθαρισμού ακτών, σε συνάρτηση με τα σεμινάρια προς τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Το σεμινάριο που έγινε το πρωί της Δευτέρας στο Λύκειο Αρχαγγέλου, παρακολούθησαν περίπου 60 μαθητές. Μαζί με αυτούς και ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος, Γιάννης Φλεβάρης και η Εντεταλμένη Εθελοντισμού, Χαρούλα Γιασιράνη.

Ο Περιφερειάρχης, απευθυνόμενος στους μαθητές, τόνισε πόσο σημαντικό είναι να αλλάξουμε τις μικρές καθημερινές συνήθειες, που ωστόσο μπορούν να φέρουν πολύ μεγάλο περιβαλλοντικό αποτέλεσμα. Τέτοιες συνήθειες είναι να καταργήσουμε τα πλαστικά καλαμάκια και να τα αντικαταστήσουμε με μεταλλικά, μια ιδέα που προωθεί η “All For Blue”, αλλά και η κατάργηση της χρήσης πλαστικού στα σχολικά κυλικεία.

Εισηγήτρια στο σεμινάριο ήταν και πάλι η Κατερίνα Τοπούζογλου. Ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την δράση του Οργανισμού “All for Blue” που στόχο έχει να άρει τις προκαταλήψεις σχετικά με τους καρχαρίες και να αναδείξει την συμβολή τους στην διατήρηση και την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, καθώς είναι οι κατ’ εξοχήν καθαριστές του θαλάσσιου περιβάλλοντος, γι’ αυτό και πρέπει να παλέψουμε για την προστασία τους. Κάθε χρόνο θανατώνονται 100.000.000 καρχαρίες και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον. Πρόσφατα, όπως είπε, δημοσιεύτηκε έρευνα, η οποία λέει πως μέχρι το 2038 θα έχουμε στη θάλασσα περισσότερα σκουπίδια, απ’ ό,τι ψάρια. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις για τους καρχαρίες, όπως τόνισε, αν θέλουμε να σώσουμε τις θάλασσες μας. Παράλληλα, τους ενημέρωσε και για την εκστρατεία της ‘All For Blue” που έχει σαν στόχο να καταργηθεί το πλαστικό καλαμάκι μιας χρήσεως και να αντικατασταθεί με μεταλλικό.

Του σεμιναρίου ακολούθησε η βιωματική δράση του καθαρισμού της παραλία και του βυθού στα Στεγνά. Μάλιστα, μαζί με τους δύτες της All For Blue, για τον καθαρισμό του βυθού βούτηξε και ο Αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Φλεβάρης.

Η «συγκομιδή» των σκουπιδιών από τα Στεγνά έφτασε τα 150 κιλά! Ένας τεράστιος κάβος, λάστιχα, πλαστικά, αποτσίγαρα, πιρούνια ήταν μεταξύ των αντικειμένων που συγκεντρώθηκαν. Οι μαθητές συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό στον καθαρισμό και πολλοί ήταν εκείνοι που συνέχισαν και μετά τη λήξη της δράσης. Ορισμένοι μάλιστα ενημέρωναν και τους τουρίστες που έκαναν το μπάνιο τους στα Στεγνά, για την δράση καθαρισμού των ακτών.

Η περιβαλλοντική δράση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που ολοκληρώνεται την Τρίτη στα Δωδεκάνησα, για να ακολουθήσουν προσεχώς νησιά των Κυκλάδων, κινείται σε δύο άξονες και περιλαμβάνει εκπαιδευτικά σεμινάρια, διάρκειας 90 λεπτών, για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, τις λύσεις για περιβαλλοντικά θέματα και πληροφορίες για τη συμπεριφορά των θαλάσσιων θηλαστικών και ψαριών σε σχολικές μονάδες της Ρόδου, Κω, Πάτμου, Λέρου, Καλύμνου, μετά από συνεννόηση με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, καθώς και δράσεις παράκτιου και υποβρύχιου καθαρισμού θαλασσών σε παραλίες νησιών, οι οποίες διεξάγονται με απόλυτη ασφάλεια. Στον καθαρισμό των ακτών που γίνεται παρουσία ειδικών εκπαιδευτών, λαμβάνουν μέρος μαθητές, συνοδοί καθηγητές, γονείς και εθελοντικές ομάδες, ενώ ο καθαρισμός του βυθού γίνεται μόνο από εκπαιδευτές αυτόνομης και ελεύθερης κατάδυσης.

Δελτίο Ενημέρωσης 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καμίνι η Ελλάδα! Στους 45.8°C η μέγιστη θερμοκρασία (Σκάλα Μεσσηνίας), στους 39°C η Ηρακλειά, 36°C η Σχοινούσα (πίνακας)

Πρωτοφανές θερμικό κύμα έπληξε τη χώρα – Αναλυτικά οι θερμοκρασίες στις Κυκλάδες και η εικόνα της Νάξου

Η Γιορτή του Βοσκού “επιστρέφει” στην Κωμιακή με τυροκόμηση, μουσική και το «ταξίδι του μαλλιού»

Μια αυθεντική εμπειρία παράδοσης και γεύσης στην αυλή της Θεοσκέπαστης, με πρωταγωνιστές τους βοσκούς της Νάξου

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»

Κατασκευή Ιστοσελίδων Τουρισμού στη Νάξο με την υπογραφή Prime Digital & iArk Boutique Digital Agency

Η Νάξος, με τον τουρισμό της σε διαρκή ανάπτυξη, εμπιστεύεται την Prime Digital και την iArk Boutique Digital Agency για την επαγγελματική και στρατηγικά σχεδιασμένη κατασκευή ιστοσελίδων

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Τα υδροπλάνα επιστρέφουν δυναμικά – Οι Μικρές Κυκλάδες στον χάρτη της αεροθαλάσσιας Ελλάδας

Μετά από χρόνια προσμονής, η Hellenic Seaplanes φέρνει το μέλλον της νησιωτικής συγκοινωνίας στις Μικρές Κυκλάδες – Από το Βόλο έως τη Δονούσα, το ταξίδι γίνεται εμπειρία.

Μήνυμα στήριξης και ενθάρρυνσης από τον Έπαρχο Νάξου Ιωάννη Μαργαρίτη στους επιτυχόντες των Πανελλαδικών

«Η πορεία δεν ορίζεται από μια χρονιά — το μέλλον είναι μπροστά για όλους», το μήνυμα του κ. Μαργαρίτη προς τους μαθητές των Κυκλάδων

Εξιτήριο για τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης μετά από καρδιολογική παρακολούθηση στο Γ.Ν. Σύρου

Ο Δήμαρχος Αλέξης Αθανασίου αισθάνθηκε δυσφορία και νοσηλεύτηκε στην καρδιολογική κλινική – Συστάσεις για περαιτέρω έλεγχο σε τριτοβάθμιο Νοσοκομείο

Υπέρ της Αυτοτέλειας: Ψήφισμα για τη Διατήρηση της ΥΔΟΜ στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Το Δημοτικό Συμβούλιο υπερασπίζεται την παραμονή της Υπηρεσίας Δόμησης στο νησιωτικό Δήμο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες μιας πιθανής συγχώνευσης.

Σιωπηλά Αποκλεισμένοι: Η κραυγή των (απομακρυσμένων κυρίως) χωριών της Νάξου για δημόσια συγκοινωνία

Το “Δίκτυο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Νάξου” απευθύνει δραματική έκκληση για ίση μεταφορική μεταχείριση, καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις για ένα νέο μοντέλο προσβασιμότητας στα χωριά του νησιού.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Σημαντικές εξαγγελίες Γκίκα από τη Νάξο: Ύδρευση για τις Μικρές Κυκλάδες και αναβάθμιση του λιμένα Νάξου

Στο επίκεντρο η ΣΜΠΕ για το λιμάνι – Έργα για λειψυδρία και ασφάλεια λιμενικών εγκαταστάσεων ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ