Τετάρτη, 4 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονKeep Aegaen Blue: 600 κιλά σκουπίδια έβγαλαν μαθητές και δύτες, από παραλίες...

Keep Aegaen Blue: 600 κιλά σκουπίδια έβγαλαν μαθητές και δύτες, από παραλίες της Κω

|

Η περιβαλλοντική δράση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τον Οργανισμό “All For Blue” συνεχίζεται, για ακόμη πιο καθαρές θάλασσες και ακτές – Τι εντόπισαν οι μαθητές και δύτες στις παραλίες της Κω – Επιστροφή στη Ρόδο για να κλείσει ο κύκλος  

Με πολύ μεγάλη επιτυχία και ενθουσιώδη συμμετοχή των μαθητών Λυκείων που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα, ολοκληρώθηκε, χθες, Παρασκευή στην Κω, η  περιβαλλοντική δράση “Κeep Aegean Blue”, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που διήρκεσε δύο ημέρες και η “συγκομιδή” της ήταν 600 κιλά σκουπίδια που βγήκαν από την Ακτή Μιαούλη και την παραλία της Καρδάμαινας.

Μετά την Ρόδο, την Πάτμο, την Λέρο και την Κάλυμνο, η δράση, η μεγαλύτερη αποστολή καθαρισμού θαλασσών στην Ελλάδα,  συνεχίστηκε για ένα διήμερο στην Κω, πάντα σε συνεργασία με τον τον Οργανισμό για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος,  “All For Blue”, που έχει ιδρύσει στην Ελλάδα η Κατερίνα Τοπούζογλου,  εκπαιδεύτρια ελεύθερης κατάδυσης και παγκόσμια πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής, η οποία έχει και τον συντονισμό της αποστολής στα νησιά, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Keep Aegean Blue”.   Η Κατερίνα Τοπούζογλου με την ομάδα της,  διασχίζουν με φουσκωτό εκατοντάδες ναυτικά μίλια, για να συναντήσουν στα νησιά τους μαθητές  των σχολείων που συμμετέχουν στη δράση και όλους όσοι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι, περιμένουν για να συμβάλουν στην προσπάθεια για καθαρές ακτές και θάλασσες.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη, μετά το σεμινάριο για την προστασία της θάλασσας στο 2ο Λύκειο Κω,  100 μαθητές πήραν μέρος στον παράκτιο και υποβρύχιο καθαρισμό της Ακτής Μιαούλη.  Το αποτέλεσμα ήταν να βγουν πάνω από 300 κιλά σκουπίδια από το νερό μεταξύ άλλων σίδερα, σωλήνες, κουτάλια, πλαστικά, αλουμινένια κουτάκια, μπουκάλια κ.α. Οι δύτες βουτούσαν για να βγάλουν με μια ανάσα τα σκουπίδια και σε άψογη συνεργασία με τους μαθητές, που τα ανέβαζαν στο μώλο όπου και γινόταν η καταγραφή και το ζύγισμα. Στη δράση πήρε μέρος και το Σώμα Διάσωσης του νησιού καθώς και αρκετοί τουρίστες!

Την Παρασκευή, το σεμινάριο  έγινε στο Γενικό Λύκειο Αντιμάχειας και αμέσως μετά ακολούθησε υποβρύχιος και παράκτιος καθαρισμός στην παραλία της Καρδάμαινας. 100 μαθητές έβγαλαν άλλα 300 κιλά σκουπιδιών, σε μια ακόμη περιβαλλοντική αποστολή.

Και τις δύο μέρες, στη δράση έλαβαν μέρος ενεργά ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, Γιάννης Φλεβάρης και η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος, Ευριδίκη Νάκη.

 Στην διάρκεια των σεμιναρίων, η Κατερίνα Τοπούζογλου,  ενημερώνει  τους μαθητές για την δράση του Οργανισμού “All for Blue” που στόχο έχει να  άρει τις προκαταλήψεις σχετικά με τους καρχαρίες και να αναδείξει την συμβολή τους στην διατήρηση και την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, εξηγώντας ότι, αντίθετα με τον φόβο που έχει καλλιεργηθεί, οι καρχαρίες δεν έχουν στο μενού τους το ανθρώπινο κρέας. Είναι σκουπιδοφάγοι, δηλαδή οι κατ’ εξοχήν καθαριστές του θαλάσσιου περιβάλλοντος, γι’ αυτό και πρέπει να παλέψουμε για την προστασία τους. Κάθε χρόνο θανατώνονται 100.000.000 καρχαρίες και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον. Πρόσφατα, όπως είπε, δημοσιεύτηκε  έρευνα, η οποία λέει πως μέχρι το 2038 θα έχουμε στη θάλασσα περισσότερα σκουπίδια, απ’ ό,τι ψάρια. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις για τους καρχαρίες, όπως τόνισε, αν θέλουμε να σώσουμε τις θάλασσες μας.

Η περιβαλλοντική δράση, που βρίσκεται σε εξέλιξη  κινείται σε δύο άξονες και περιλαμβάνει εκπαιδευτικά σεμινάρια, διάρκειας 90 λεπτών, για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, τις λύσεις για περιβαλλοντικά θέματα και πληροφορίες για τη συμπεριφορά των θαλάσσιων θηλαστικών και ψαριών σε 14 σχολικές μονάδες της Ρόδου, Κω, Πάτμου, Λέρου, Καλύμνου, μετά από συνεννόηση με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, καθώς  και  δράσεις παράκτιου και υποβρύχιου καθαρισμού θαλασσών σε 9παραλίες νησιών, οι οποίες διεξάγονται  με απόλυτη ασφάλεια. Στον  καθαρισμό των ακτών που γίνεται παρουσία ειδικών εκπαιδευτών, λαμβάνουν  μέρος μαθητές, συνοδοί καθηγητές, γονείς και εθελοντικές ομάδες, ενώ ο καθαρισμός του βυθού γίνεται μόνο από εκπαιδευτές αυτόνομης και ελεύθερης κατάδυσης.

Δελτιο Ενημέρωσης 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δονούσα: Μια τοιχογραφία-φόρος τιμής στις γυναίκες που κράτησαν ζωντανό το νησί

Η εικαστικός Αγνή Σιδέρη δίνει χρώμα και μνήμη στο λιμάνι της Δονούσας μέσα από το πρόγραμμα "Οι Τοίχοι που Μιλάνε"

SiFNaThLoN 2025: Η Σίφνος φοράει αθλητικά!

Αγώνες δρόμου και κολύμβησης με φόντο το Αιγαίο – Διήμερο αθλητικής γιορτής με την υπογραφή της ΕΣΟΑ

ΑΔΜΗΕ: Ένα βήμα πιο κοντά η ενεργειακή ένωση των Κυκλάδων

Έτοιμο τον Ιούνιο το υποθαλάσσιο καλώδιο Σαντορίνης – Νάξου. Μέσα στο 2025 η πλήρης ολοκλήρωση του έργου-ορόσημο

Στη Μύκονο ο Άδωνις Γεωργιάδης για τα εγκαίνια κατοικιών υγειονομικών

Παραδόθηκαν 16 διαμερίσματα για γιατρούς και νοσηλευτές – Δωρεά της οικογένειας Δακτυλίδη για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Μυκόνου

Καθαρές και έτοιμες για το καλοκαίρι οι παραλίες της Πάρου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού σε 115 στρέμματα παραλιακού μετώπου του νησιού

Π.Ν.Αι.: Σημαντική επίσκεψη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στη Ρόδο

Επίκεντρο της συνάντησης η χρηματοδότηση του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Περιφέρειας

Δήμος Νάξου: Βραδινή πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού στη Χώρα Νάξου από τις 6 Ιουνίου

Ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων εφαρμόζει κυκλοφοριακά μέτρα για την καλοκαιρινή περίοδο

Στοίχημα – Nations League: Ημιτελικός με ποντάρισμα στα πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας: Γερμανία - Πορτογαλία: Γκολ και θέαμα στο 2.02!

Hot spot στην επενδυτική κοινότητα: Οι επαγγελματίες επιλέγουν τη στρατηγική βραχυπρόθεσμων συμβολαίων του Fans Hash για να αποκτήσουν μέγιστο παθητικό εισόδημα.

Hot spot στην επενδυτική κοινότητα: Οι επαγγελματίες επιλέγουν τη στρατηγική βραχυπρόθεσμων συμβολαίων του Fans Hash για να αποκτήσουν μέγιστο παθητικό εισόδημα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο

«Wellness Talk» με την Ελένη Πετρουλάκη στη Νάξο

Το Σάββατο 31 Μαΐου στις 19:00, στον πολυχώρο του ξενοδοχείου Green Village Naxos, η κορυφαία Ελληνίδα wellness coach Ελένη Πετρουλάκη παρουσιάζει τους στόχους του Central Studio Pilates & Fitlab

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου