Έτοιμη για προβολή η τολμηρή αγγλόφωνη ταινία της Αλίκης Βουγιουκλάκη – Η Φίνος Φιλμ ανακοίνωσε ότι η προβολή της θα γίνει μέσα στη σεζόν
Η χαμένη κόπια της ταινίας της Αλίκης Βουγιουκλάκη «Aliki my love» προβλήθηκε στους κινηματογράφους την περίοδο 1963-1964 και έκτοτε παρέμεινε στην αφάνεια. H ταινία γυρίστηκε στην Ίο από τον χολυγουντιανό Πολωνό σκηνοθέτη Rudolph Maté σε σενάριο του George St. George, o οποίος δύο χρόνια νωρίτερα είχε υπογράψει το σενάριο της επικής ταινίας «The 300 Spartans».
Η παραγωγή ήταν πανάκριβη για τα δεδομένα της εποχής. Όμως ο Φίνος δεν υπολόγισε τα 9.000.000 δραχμές του προϋπολογισμού της προκειμένου να κάνει το χατίρι της δημοφιλούς πρωταγωνίστριάς του. Με αυτό το ποσό λέγεται ότι θα μπορούσαν να είχαν γυριστεί οκτώ ταίνιες (!!!)
Η Αλίκη επιδίωξε μέσω αυτής της ταινίας να κάνει το μεγάλο βήμα για την κατάκτηση της ξενόγλωσσης αγοράς. Ωστόσο παρά τις λαμπρές πρεμιέρες στο Λονδίνο (10/6/1963) και στην Αθήνα (24/31964) η ταινία δεν γνώρισε την προσδοκώμενη επιτυχία.Ίσως δεν βοήθησε και ο συμπρωταγωνιστής της Αλίκης Jess Conrad ο οποίος ήταν όμορφος αλλά καθόλου λαμπερός στο σελιλόιντ.
Στην Ελλάδα το «Aliki my love» έκοψε λίγα, σχετικά με την εποχή εισιτήρια, που δεν ξεπέρασαν τις 250.000.Στην ιστορία έμεινε ως η «απαγορευμένη» ταινία της Αλίκης εξ’ αιτίας κάποιων προκλητικών σκηνών και της αισθησιακής αφίσας της, που παρουσιάστηκε μόνο στο εξωτερικό. Στα πλεονεκτήματα της ταινίας είναι η υπέροχη μουσική και τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, όπως «Το τραγούδι της σειρήνας» και το «Θαλασσοπούλια μου». Η ταινία έχει αποκατασταθεί και όπως ανακοίνωσαν από τη Φίνος Φιλμ αυτό είναι κάτι που θα γίνει μέσα στη σεζόν.
Στα χνάρια της «Μανταλένας»
Τέσσερα χρόνια πριν από την προβολή της ταινίας «Aliki my love» η ταινία «Μανταλένα» είχε σπάσει τα ταμεία και οι συντελεστές αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη δοκιμασμένη τακτική. Σύμφωνα με το σενάριο του George Sen George, η Βουγιουκλάκη, όπως και στη Μανταλένα, θα υποδυόταν μια νησιωτοπούλα που ερωτεύεται έναν ξένο, ο οποίος βρίσκεται στο νησί της για να εκτιμήσει μια κληρονομία που του άφησαν. Το 1993 η Βουγιουκλάκη σε συνέντευξή της στον Νίκο Χατζηνικολάου ανέφερε πως η ομοιότητα των δύο ταινιών ήταν λάθος. «Η ταινία δεν τράβηξε διότι επιχείρησαν να κάνουν μια αντιγραφή της Μανταλένας», ανέφερε η ηθοποιός.
Τα δύσκολα γυρίσματα στην Ίο και οι παραξενιές του σκηνοθέτη
Τα γυρίσματα έγιναν στην Ίο και σκηνοθέτης ήταν ο Rundolf Mate. Όταν οι κάτοικοι της Ίου πληροφορήθηκαν ότι η αγαπημένη τους ηθοποιός θα πραγματοποιούσε γυρίσματα στο νησί τους, ενθουσιάστηκαν και έσπευσαν να την υποδεχτούν στο λιμάνι.
Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τον παπά του νησιού, ο οποίος για να επιτρέψει στους συντελεστές να γυρίσουν μια σκηνή, μέσα στην εκκλησία, απαίτησε από την εταιρία παραγωγής να του δωρίσει μια καμπάνα. Παρόλο που η επιθυμία του πραγματοποιήθηκε, όταν ήρθε η ώρα να ανοίξει την εκκλησία για να μπει το συνεργείο, ισχυρίστηκε πως τα κλειδιά τα είχε ο νεωκόρος, ο οποίος έλειπε στην Αθήνα για δουλειές. Το γύρισμα αναβλήθηκε και προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση. Όταν ο νεωκόρος επέστρεψε και του ζήτησαν τα κλειδιά, είπε πως τα είχε ο παπάς και ο ίδιος τον είχε διώξει για την Αθήνα. Για να καταφέρουν οι συντελεστές της ταινίας να γυρίσουν τη συγκεκριμένη σκηνή, έστειλαν στον παπά πλαστό τηλεγράφημα μέσω του οποίου τον καλούσαν στη Νάξο, γιατί η αδελφή του που έμενε εκεί, είχε αρρωστήσει. Την πονηρή ιδέα για το τηλεγράφημα είχε δώσε ο νεωκόρος ο οποίος άνοιξε τελικά την εκκλησία.
Όμως είχαμε και παραξενιές και ο σκηνοθέτης… Χαρακτηριστικό είναι πως διέκοψε μια σκηνή γιατί δεν του άρεσε το χρώμα ενός σπιτιού που βρισκόταν στο φόντο. Αντί να αλλάξει γωνία λήξης, όπως τον συμβούλεψαν οι συνεργάτες του, απαίτησε να βαφτεί το σπίτι και μάλιστα χωρίς τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών. Όταν ο τοίχος βάφτηκε, ο σκηνοθέτης αποφάσισε πως τελικά ήταν καλύτερο το αρχικό του χρώμα και οι εργάτες το ξαναέβαψαν. Παρόλο που ο σκηνοθέτης δυσκόλεψε τη ζωή των συντελεστών, αρκετά χρόνια αργότερα είπε σε συνέντευξή του για τη Βουγιουκλάκη: «η Αλίκη είναι το εκφραστικότερο πρόσωπο που έχω συναντήσει στον κινηματογράφο».
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα thetoc.gr και την “Μηχανή του Χρόνου”