Για την μεγαλύτερη αποστολή καθαρισμού θαλασσών στην Ελλάδα, κάνουν λόγο τα πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ – Εκατό μαθητές από τα Λύκεια της Πάτμου και δύτες (από το πρόγραμμα All For Blue), έβγαλαν περισσότερα από 150 κιλά σκουπίδια από την ακτή και τον βυθό
Συνεχίζει το ταξίδι της σε νησιά της Δωδεκανήσου η περιβαλλοντική δράση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου “Keep Aegean Blue”, με συμμάχους τους μαθητές που συμμετέχουν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στην προσπάθεια να διατηρηθούν καθαρές οι ακτές και ο βυθός του Αιγαίου. Μετά την παραλία “Ζέφυρος” της Ρόδου και την παραλία Ιαλυσού, την περασμένη εβδομάδα, όπου η “σοδειά” ήταν περισσότερα από 500 κιλά σκουπίδια από την ακτή και τον βυθό, σειρά είχε η Πάτμος, χθες Δευτέρα.
Με μεγάλη συμμετοχή μαθητών, περισσότερων από 100, από το ΓΕΛ, το ΕΠΑΛ και το Εκκλησιαστικό Λύκειο Πάτμου, έγινε μία ακόμη επιτυχημένη επιχείρηση καθαρισμού παραλίας και του βυθού της, όπου πήραν μέρος ο Έπαρχος Γιάννης Θεμέλαρος, αλλά και πολίτες ευαισθητοποιημένοι για τα θέματα περιβάλλοντος, όπως ο επιμελητηριακός σύμβουλος, καραβομαραγκός Γιώργος Καμίτσης, υπό τον συντονισμό της δύτριας Κατερίνας Τοπούζογλου, ιδρύτριας του οργανισμού “All For Blue”, με την συνεργασία της οποίας η Περιφέρεια υλοποιεί την εν λόγω δράση.
Ρόδες ποδηλάτων, γλάστρες, σωλήνες και ένα σωρό πλαστικά, σύνολο πάνω από 150 κιλά, ήταν η “συγκομιδή” από τον υποβρύχιο και παράκτιο καθαρισμό που έγινε χθες στην Πάτμο, από τους μαθητές και από δύτες. Πριν από τον καθαρισμό της παραλίας, προηγήθηκε σεμινάριο, το οποίο παρακολούθησαν οι μαθητές, με αντικείμενο την σημασία της προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
H Κατερίνα Τοπούζογλου, εκπαιδεύτρια ελεύθερης κατάδυσης και παγκόσμια πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής, ενημέρωσε τους μαθητές για την σημασία των παρεξηγημένων καρχαριών και την συμβολή τους στην διατήρηση και την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, εξηγώντας ότι, αντίθετα με τον φόβο που έχει καλλιεργηθεί, οι καρχαρίες δεν έχουν στο μενού τους το ανθρώπινο κρέας. Είναι σκουπιδοφάγοι, δηλαδή οι κατ’ εξοχήν καθαριστές του θαλάσσιου περιβάλλοντος, γι’ αυτό και πρέπει να παλέψουμε για την προστασία τους. Κάθε χρόνο θανατώνονται 100.000.000 καρχαρίες και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον. Πρόσφατα, όπως είπε, δημοσιεύτηκε έρευνα, η οποία λέει πως μέχρι το 2038 θα έχουμε στη θάλασσα περισσότερα σκουπίδια, απ’ ό,τι ψάρια. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις για τους καρχαρίες, όπως τόνισε, αν θέλουμε να σώσουμε τις θάλασσες μας.
Αξίζει να τονιστεί ότι η περιβαλλοντική δράσης της Περιφέρειας, “Keep Aegean Blue”, έχει προσελκύσει των ενδιαφέρον των πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ, με τα ανάλογα ρεπορτάζ σε τηλεοπτικές εκπομπές, που την χαρακτηρίζουν ως την μεγαλύτερη αποστολή καθαρισμού θαλασσών στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα των δράσεων της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, “All For Blue”, συνεχίζεται με επόμενους σταθμούς τη Λέρο, την Κάλυμνο και την Κω. Θα ακολουθήσουν νησιά των Κυκλάδων.
Η περιβαλλοντική δράση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου περιλαμβάνει εκπαιδευτικά σεμινάρια, διάρκειας 90 λεπτών, για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, τις λύσεις για περιβαλλοντικά θέματα και πληροφορίες για τη συμπεριφορά των θαλάσσιων θηλαστικών και ψαριών σε 14 σχολικές μονάδες της Ρόδου, Κω, Πάτμου, Λέρου, Καλύμνου, μετά από συνεννόηση με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, καθώς και δράσεις παράκτιου και υποβρύχιου καθαρισμού θαλασσών σε 9 παραλίες νησιών, οι οποίες διεξάγονται με απόλυτη ασφάλεια. Στον καθαρισμό των ακτών που γίνεται παρουσία ειδικών εκπαιδευτών, λαμβάνουν μέρος μαθητές, συνοδοί καθηγητές, γονείς και εθελοντικές ομάδες, ενώ ο καθαρισμός του βυθού γίνεται μόνο από εκπαιδευτές αυτόνομης και ελεύθερης κατάδυσης.
Δελτίο Ενημέρωσης