Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΜΜΕ"Οντε ήπρεπε δεν ήβρεχε νε το Μάη εντροσολόγαε...και τώρα, τι; "

“Οντε ήπρεπε δεν ήβρεχε νε το Μάη εντροσολόγαε…και τώρα, τι; “

|

Αναμνήσεις, σκέψεις, κατάθεση ψυχής με αφορμή τα φαινόμενα που ακολουθούν την ανομβρία στη Νάξο… Η Ειρήνη Προμπονά ταξιδεύει στο παρελθόν ανασύρει εικόνες και τις μεταφέρει στο χαρτί έχοντας στο νου το μεγάλο λάθος που γίνεται παραδοσιακά στην Ελλάδα – “Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία” – Αλήθεια ποιος το ακολουθεί; 

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ίσως και λίγο αργότερα, η λειψυδρία κατέστρεψε κόσμο στο νησί.Στην πεδινή Νάξο πέθαναν ζώα, καταστράφηκαν καλλιέργειες και οι αγρότες, όχι μεγαλοαγρότες και μεγαλοκτηνοτρόφοι απαραίτητα είδαν το, έτσι κι αλλιώς, μικρο εισόδημά τους να εξαφανίζεται και την φτώχεια να στρογγυλοκάθεται στο κατώφλι τους.

Της Ειρήνης Προμπονά (Δημοσιογράφος) 

Ήμουν πιτσιρίκι, αλλά μπορώ να το θυμάμαι γιατί θυμάμαι ακριβώς αυτό: την καταστροφή, την ξεραΐλα και ισοπέδωση του να μην έχει η οικογένειά μου ούτε για ψωμί. Ο πατέρας μου ξεκίνησε το μεροκάματο όπου χτιζόταν τράφος, σπίτι ή τα πηγάδια που εκείνη την εποχή άνοιγαν το ένα πίσω απ’ τ’ άλλο με την ελπίδα να βρεθεί γλυκό νερό και όχι υφάλμυρο. Απ’ αυτό, είχαν γεμίσει όσα πηγάδια υπήρχαν ήδη.

Ανοίχτηκαν και γεωτρήσεις, βυτιοφόρα έφερναν νερό από αλλού, δεξαμενές φτιάχτηκαν πάνω στις ταράτσες, όπου μπορούσε ο καθείς να φτιάξει, να βάλει βαρέλια ο,τι μπορούσε να κρατήσει νερό. Και λεφτά να μην υπάρχουν. Κυριολεκτικά μιλώντας. Οι πιο φτωχοί απλά ισοπεδώθηκαν και την συνοχή κράτησαν τότε οι γιαγιάδες και οι παππούδες με την σύνταξή τους.

Εμένα εκείνη η περίοδος, αν και μικρό παιδί, με δίδαξε πολλά. Εκείνους που φαίνεται να μην δίδαξε τίποτα, ακόμα κι αν δεν το έζησαν όπως οι προαναφερθέντες είναι αυτοί που αξιώνουν σήμερα δια της ψήφου την εμπιστοσύνη των ανθρώπων. Τι είναι αειφορία και τι αειφόρος ανάπτυξη, μάλλον ακούγεται αστείο, αν και δεν θα πρεπε. Κοιτάζουμε τα νούμερα των τουριστών που μας επισκέφτηκαν αλλά κι αυτά όχι σωστά. Γιατί ούτε υποδομές φτιάχνονται σωστά, ούτε και φαίνεται να κατανοούν, πως αυτό που έγινε φέτος του χρόνου θα είναι διαφορετικό και προς τα κάτω. Ούτε κοιτάζουμε τι γίνεται παγκοσμίως, τι αλλάζει, τι ρημάζει και γιατί. Λες και είμαστε σε άλλο πλανήτη εμείς, μόνοι μας.

Αλλά δεν είναι το θέμα μου ο τουρισμός εδώ, παρ’ όλο που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ όψιν σε κάθε περίπτωση. Δυο μήνες τώρα το νερό κυρίως στην πόλη της Νάξου δεν διατηρεί καμία απ’ τις ιδιότητες του…ούτε άχρωμο είναι, ούτε άοσμο, ούτε άγευστο, αν και το τελευταίο το υποθέτεις γιατί που να τολμήσεις να το δοκιμάσεις.

Και μη έχοντας γίνει καμία κίνηση και καμία πρόβλεψη και εναλλακτική λύση για την περίπτωση που το νερό των φραγμάτων δεν φτάσει- αφού δεν βρέχει- και το νερό σωθεί, πλην της αλησμόνητης ατάκας “Ο Θεός αγαπά τη Νάξο” άρα θα βρέξει, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ανυπόφορη.

Η πόλη πρέπει να υδροδοτηθεί και στρέφεται όπου υπάρχει νερό, όμως αντιδρούν οι κάτοικοι των ορεινών χωριών και όχι άδικα, γιατί ξέρουν τι θα συμβεί αν δεν βρέξει και φέτος.

Όμως αυτή η Μάχη σύντεκνοι, που έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, δεν είναι εμφύλιος μεταξύ των “Πάνω” και των “Κάτω”. Είναι αγώνας εναντίον όσων δεν έκαναν τη δουλειά τους και βρίσκουν τώρα χίλιες προφάσεις για ν’ αποποιηθούν την ευθύνη. Κι αυτή τη στιγμή προέχει να λυθεί το πρόβλημα. Δεν θα σας το λύσουν αυτοί που δεν έδωσαν σημασία όταν δημιουργούνταν. Μην περιμένετε. Αρχίστε τις πιέσεις πιο ψηλά πιο πάνω απ’ αυτούς…κοινοποιείστε παντού το θέμα υποχρεώστε τους ν ασχοληθούν άμεσα και μην σκοτωθείτε μεταξύ σας. Δεν είναι μεταξύ σας το θέμα. Με διαφορά χρόνου όλοι θα υποφέρουν το ίδιο αν δεν λυθεί.

Και σκεφτείτε διπλά τι νησί έχουμε και πως θέλουμε ν’ αναπτυχθεί. Κρίνετε και αποφασίστε με άλλα κριτήρια από τα τωρινά για όλα όσα αφορούν τον τόπο και εσάς, αλλάξτε τον τρόπο προσέγγισης των θεμάτων για ν’ αλλάξει και το αποτέλεσμα κάποια στιγμή. Γιατί έχουμε όντως έναν παράδεισο. Αν θα μετατραπεί σε κορεσμένη κόλαση, από μας εξαρτάται.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Εκδήλωση Ενημέρωσης & Αποφοίτησης στο ΕΠΑ.Λ., ένα σχολείο που ανοίγει δρόμους

Το ΕΠΑ.Λ. Αμοργού προσκαλεί μαθητές, γονείς και αποφοίτους σε μια ξεχωριστή βραδιά με ενημέρωση για τις προοπτικές της επαγγελματικής εκπαίδευσης, παρουσίαση δράσεων και αποχαιρετισμό στους τελειόφοιτους.

Νάξος – Δημοτικό θεατρικό Εργαστήρι: Η Λυσιστράτη ντύνεται με ναξιώτικο φως

Η Λυσιστράτη ντύνεται με ναξιώτικο φως – Στο αρχαίο θέατρο Υρίων και στο Φιλώτι η φετινή παράσταση του Δημοτικού Θεατρικού Εργαστηρίου

Νάξος – Γλινάδο: Τα χτυποκάρδια της τελευταίας γιορτής, συγκίνηση και γέλιο στο Δημοτικό Σχολείο “Ιωάννης Βενιέρης”

Μια απολαυστική σχολική γιορτή με ατάκες από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, γεμάτη νοσταλγία, χειροκροτήματα και αποχαιρετισμούς με δάκρυα στα μάτια.

Η Τήνος αποκτά Κολυμβητήριο, ανακοίνωση του έργου παρουσία του Υπουργού Αθλητισμού και κορυφαίων Ολυμπιονικών

Την Τρίτη 17 Ιουνίου 2025, ο Ιωάννης Βρούτσης θα εξαγγείλει την κατασκευή του Κολυμβητηρίου Τήνου – Μια ιστορική στιγμή για τον αθλητισμό του νησιού, με την παρουσία σπουδαίων Ελλήνων αθλητών

ΠΝΑΙ: Έκτακτη οικονομική στήριξη στους γεωργούς των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου

Μέχρι 17 Ιουνίου 2025 η υποβολή αιτήσεων για το Μέτρο 23 – Ποιοι δικαιούνται ενίσχυση και με ποια ποσά

Γ. Καρνέζης: “Η μεταφορά των Κούρων δεν είναι αποκοπή από την Ιστορία, αλλά συνέχεια του Πολιτισμού”

Ανοιχτή τοποθέτηση για τη μεταφορά των Κούρων από το Φλεριό στο υπό κατασκευή Μουσείο της Χώρας Νάξου – «Ας μην αντιμετωπίζουμε την πολιτιστική διαχείριση με άκαμπτες θέσεις»

Ο Ροβινσώνας της Γαύδου: Μια απεργία πείνας για το δικαίωμα στην ύπαρξη

Ο Μιχάλης Χρυσάνθου ζει απομονωμένος στη Γαύδο, μακριά από το σύστημα – και δίνει τον δικό του αγώνα για το αυτονόητο: να αναγνωριστεί ως κάτοικος του τόπου που επέλεξε για να ζήσει ελεύθερος.

Ισραήλ επιτίθεται στο Ιράν: Πυραυλικά πλήγματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, pαγκόσμια ανησυχία

Η επιχείρηση «Ανατέλλων Λέων» χτυπά στόχους στην Τεχεράνη – Νεκρός ανώτατος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης – Σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις και φόβοι γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Μικροί καλλιτέχνες σε δράση στη Νάξο!

Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου προσκαλεί τα παιδιά σε ένα δωρεάν δεκαήμερο μαθημάτων ζωγραφικής, γεμάτο έμπνευση, χρώμα και φαντασία.

Πρόταση Ημέρας από την Μαριέττα Γαλάνη: Τηγανόψωμο με ρακή, θυμάρι και γραβιέρα Πιτταρά

Η γεύση της Νάξου σε ένα πεντανόστιμο τηγανόψωμο, με αγνά υλικά και την υπογραφή του Τυροκομείου Πιτταρά – Η Μαριέττα Γαλάνη μας χαρίζει μια αυθεντική νησιώτικη συνταγή.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – “Emerald Azzurra”: Η πολυτέλεια “έδεσε” στο νησί των Κυκλάδων

Με 110 μέτρα μήκος και 50 πολυτελείς καμπίνες, το υπερσύγχρονο "Emerald Azzurra" πραγματοποιεί μία ακόμη επταήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο και φέρνει τη Νάξο στο χάρτη των VIP προορισμών

Μια ιστορική βραδιά: Οι Κονιτοπουλαίοι επανενώνονται στο Άλσος Βεΐκου

Στις 22 Ιουλίου, η οικογένεια-σύμβολο της νησιώτικης μουσικής ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, σε μια γιορτή της παράδοσης και των ριζών μας

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

«Το Γλέντι»… αλλιώς! ONIRAMA & Νίκος Οικονομίδης ενώνουν κόσμο, βιολί και καλοκαίρι (video)

Η πιο feel-good διασκευή του καλοκαιριού είναι εδώ: Νησιώτικο βιολί, ηλεκτρική ενέργεια και ρυθμός που δεν κάθεται ποτέ

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Προσκύνημα στο Άγιον Όρος, μία πνευματική διαδρομή

Από το Φιλώτι στην «καρδιά» της Ορθοδοξίας – Ένα ταξίδι κατάνυξης και πνευματικής σύνδεσης με τις ιερές ρίζες της πίστης μας