Ολοκληρώθηκε τη Κυριακή 14 Οκτωβρίου η 2η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών που πραγματοποιήθηκε στην Άνδρο – Ανανεώθηκε για τρία ακόμη χρόνια η διάκριση “Leading Quality Trails-Best of Europe” – Ποίοι βραβεύτηκαν – Ποιες περιοχές της Ελλάδας ήταν εκεί
Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα πανηγυρικό συνάμα χαρούμενο κλίμα ολοκληρώθηκε την Κυριακή (14/10) στην Ανδρο η 2η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών.. Και αυτό που έκανε χαρούμενους τους ανθρώπους όχι μόνο της Ανδρου αλλά και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαιου ήταν το γεγονός ότι για δεύτερη φορά – για μια ακόμα τριετία- δόθηκε η ευρωπαϊκή πιστοποίηση “Leading Quality Trails-Best of Europe” στα μονοπάτια της Άνδρου.
Η εκδήλωσε έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Ανδρου με την πεζοπορική διαδρομή του νησιού να είναι από τις μεγαλύτερες στις Κυκλάδες καθότι έχει μήκος 100 χλμ από Φρουσαίους μέχρι τα Διποτάματα, που ονομάζεται «ANDROS ROUTE» . Στη σύντομη τελετή που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Άνδρου, ο Σέρβος πρόεδρος της Πανευρωπαϊκης Συνομοσπονδίας Πεζοπορίας, Boris Micic, έδωσε ένα τιμητικό δίπλωμα στον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαργαρίτη, στον έπαρχο Άνδρου Δημήτρη Λοτσάρη, ένα στον δήμαρχο Άνδρου Θεοδόση Σουσούδη που είναι εταίροι στο πρόγραμμα των μονοπατιών που διαχειρίζεται το Andros Routes. Και ένα ακόμη, στην Όλγα Καραγιάννη και στους εθελοντές, που φροντίζουν τα μονοπάτια συνεχώς τόσο, ώστε να δικαιούνται αυτή την σημαντική διάκριση που έχει ισχύ μέχρι το 2021
Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε στην αρχή ο έπαρχος Άνδρου που ήταν παρών ως ένας από τους εταίρους του προγράμματος. Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι εργασίες της 2ης πανελληνίου συνάντησης μονοπατιών με εισηγήσεις από ομιλητές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αισθητή η παρουσία στην αίθουσα και στις διάφορες βοηθητικές διαδικασίες της συνάντησης των εθελοντών Στη συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από 17 μέρη της Ελλάδος: Αμοργό. Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Βόλος-Πήλιο, Νάξος, Χίος, Τήνος, Άνδρος, Ήπειρος, Πάρος, Καρδίτσα, Μαίναλο, Λήμνος, Καστοριά, Κιλκίς, Ικαρία, Αθήνα. Δύο ξένες αντιπροσωπείες: Λουξεμβούργο και Γαλλία. Και ορισμένοι μεμονωμένοι ξένοι: Σερβία, Γερμανία, Αγγλία.
Και εμείς παραθέτουμε τα θέματα που συζητήθηκαν…
1. Συντήρηση & Πιστοποίηση Μονοπατιών – εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης για τα μονοπάτια (εκπρόσωπος Υπουργείου Περιβάλλοντος)
– η συντήρηση των μονοπατιών στην Ευρώπη (εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπορίας)
2. Ο εργασιακός ρόλος του οδηγού / ξεναγού
– Καταγραφή υφιστάμενων εκπαιδευτικών πλαισίων στην Ελλάδα
– Η εκπαίδευση στην ερμηνεία ξενάγησης του Interpret Europe
3α. Η ανάδειξη του αγροτικού χώρου ως πολιτιστικής κληρονομιάς
Δράσεις & προοπτικές στην Ελλάδα & το εξωτερικό3β. Διασύνδεση πρωτογενούς τομέα & πεζοπορικού τουρισμού
– Σύγχρονα νομοθετικά εργαλεία στην Ελλάδα (οικοτεχνία, επισκέψιμα αγροκτήματα, κ.α.)
– Η περίπτωση της πιστοποίησης μιας οικιακής κουζίνας στη Μεγάλη Βρετανία
4. Προστασία πεζοπορικών δικτύων & πόροι για τη συντήρηση μονοπατιών
– Ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο & καλές πρακτικές
– Προστασία πεζοπορικών δικτύων : η ευρωπαϊκή εμπειρία (εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπορίας)
5. Ζητήματα πολιτικής προστασίας & ασφάλειας των εμπλεκομένων στον πεζοπορικό τουρισμό
– Η Ελληνική νομοθεσία & σύγχρονες παρεμβάσεις
– Η Ευρωπαϊκή εμπειρία σε θέματα ασφάλειας στον πεζοπορικό τουρισμό (εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπορίας)
Το πρόγραμμα περιελάμβανε ακόμη, για τους συμμετέχοντες: ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, επίσκεψη στη Μονή της Αγίας Ειρήνης, πανηγύρι στα Αποίκια, πεζοπορία και επίσκεψη του οικισμού Βουρκωτής, καθώς και προβολή της ταινίας «Μικρά Αγγλία». Η 2η συνάντηση για τα μονοπάτια διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό φορέα «Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου», σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και συν-χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα enandro.gr