Παρασκευή, 25 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΠΝΑΙ: Οκτώ νέα προϊόντα ετοιμάζονται για πιστοποίηση από Δωδεκάνησα και Κυκλάδες

ΠΝΑΙ: Οκτώ νέα προϊόντα ετοιμάζονται για πιστοποίηση από Δωδεκάνησα και Κυκλάδες

|

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες πιστοποίησης για οκτώ τοπικά προϊόντα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου: Εξι από τα Δωδεκάνησα: μέλι Ρόδου, κουλούρες Καρπάθου, κουλουρία Ρόδου, σπινιάλο, γλυκοπατάτα Αστυπάλαιας και το λάδι Κω – Και δύο από τις Κυκλάδες: Λεμόνι Ανδρου και κουφέτο Μήλου 

Οχτώ νέα τοπικά προϊόντα των νησιών μας περιλαμβάνονται στη λίστα της περιφέρειας, για πιστοποίηση, μία διαδικασία που θα ξεκινήσει άμεσα, μόλις προκύψει ανάδοχος που θα αναλάβει τη σύνταξη των σχετικών φακέλων.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της περιφέρειας, θα πρέπει να αναλάβει τη διαδικασία εξωτερικός συνεργάτης, που θα καταθέσει το φάκελο για κάθε προϊόν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να αναγνωριστεί ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης.

Πρόκειται για μία διαδικασία χρονοβόρα και επίπονη λόγω των μεγάλων απαιτήσεων που υπάρχουν, η οποία δε γνωρίζει κανείς πότε θα ολοκληρωθεί. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την προσπάθεια της Κρήτης για την αναγνώριση του μελιού της, η οποία διήρκεσε 17 χρόνια!

Πάντως η πρώτη ομάδα των νέων προϊόντων είναι έτοιμη και μάλιστα περιλαμβάνει και δύο προϊόντα από το νησί μας. Αναλυτικά μετά το μελεκούνι Ρόδου, το κρασοτύρι της Κω και το λόπι Ρόδου, που πιστοποιήθηκαν αλλά και τη σιτάκα Κάσου και το μέλι Καλύμνου για τα οποία οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, σειρά θα πάρουν:

– Το μέλι της Ρόδου
– Οι κουλούρες της Καρπάθου
– Η κουλουρία της Ρόδου
– Το σπινιάλο της Δωδεκανήσου
– Η γλυκοπατάτα της Αστυπάλαιας
– Το λάδι της Κω
– Του κουφέτο της Μήλου και 
– Το λεμόνι της Άνδρου

«Ολοκληρώθηκε από την υπηρεσία η εξέταση προϊόντων που μπορούν να πιστοποιηθούν με την ένδειξη προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης και η περιφέρεια το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε συνεργασία με τους παραγωγούς στην έναρξη αναζήτησης αναδόχου ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης του φακέλου για να κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, όπως έχει γίνει και με τα προηγούμενα προϊόντα» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης προσθέτοντας ότι λόγω της υποστελέχωσης που υπάρχει στην αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας θα ανατεθεί και αυτή η διαδικασία σε ανάδοχο ώστε να προχωρήσει και για αυτά τα προϊόντα η πιστοποίηση.

«Τα προϊόντα που πληρούν τις προϋποθέσεις για τα οποία θα πάμε άμεσα σε αναζήτηση αναδόχου ώστε να συνταχθεί φάκελος είναι το μέλι Ρόδου, οι κουλούρες Καρπάθου, η κουλουρία Ρόδου, το σπινιάλο Δωδεκανήσου, η γλυκοπατάτα της Αστυπάλαιας, το λάδι της Κω και για τις Κυκλάδες το κουφέτο της Μήλου, και το λεμόνι της Άνδρου.

Οι διαδικασίες πιστοποίησης προϊόντος είναι χρονοβόρες και δύσκολες, χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Σχεδόν καθημερινά η περιφέρεια έχει επαφές με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, γιατί συνεχώς αναζητούνται νέα στοιχεία. Επίσης είναι και θέμα των παραγωγών να στηρίξουν ένα προϊόν, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την πιστοποίηση είναι να υπάρξει παραγωγή. Χωρίς παραγωγή δεν πιστοποιείται κανένα προϊόν.

Για παράδειγμα η Κρήτη κατάφερε να πιστοποιήσει το μέλι της μετά από 17 χρόνια» υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης ενώ σε ό,τι αφορά τα δικά μας προϊόντα, δηλαδή τη σιτάκα Κάσου και το μέλι Καλύμνου εκτιμά πως έχουν ξεπεραστεί κάποια εμπόδια που υπήρχαν και μάλιστα η σιτάκα Κάσου ετοιμάζεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου για τυχόν ενστάσεις, γρηγορότερα από το μέλι Καλύμνου.  

Νέα προϊόντα προς διερεύνηση
Παράλληλα έχει γίνει η καταγραφή και άλλων οχτώ προϊόντων, με σκοπό να διερευνηθεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις για να προχωρήσουν και γι’ αυτά οι διαδικασίες πιστοποίησης. Τη διαδικασία θα αναλάβει και πάλι εξωτερικός συνεργάτης.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ζαννετίδη, τα προϊόντα για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον είναι τα παρακάτω:
– Τα σκόρδα  Καλαβαρδών 
– Οι φράουλες  Παραδεισίου
– Τα βερίκοκα  Αφάντου
– Ο κολιός Λέρου
– Τα ροδάκινα Ρόδου
– Το σιτάρι Ρόδου
– Το καρπούζι Ρόδου και
– Το Συμιακό γαριδάκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιστοποίηση ενός προϊόντος δε σταματά με την αναγνώρισή του από τους αρμόδιους φορείς. Θα πρέπει στη συνέχεια να προχωρήσουν τις διαδικασίες και οι παραγωγοί από την πλευρά τους, ώστε να μπορέσουν να ενσωματώσουν το ειδικό σήμα στο προϊόν τους που θα τους επιτρέψει την πώληση υπό αυτή την ιδιότητα. 

Για το θέμα ρωτήθηκε ο κ. Ζαννετίδης, ο οποίος απάντησε λέγοντας τα εξής: «Σε ό,τι αφορά τις πιστοποιήσεις εμείς παίρνουμε το σήμα. Οι παραγωγοί όμως για να μπορούν να παράγουν και να πουλούν έχοντας την προστιθέμενη αξία, είναι υποχρεωμένοι να πιστοποιηθούν με το υπουργείο και την υπηρεσία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Κάποιοι παραγωγοί λοιπόν που ενδιαφέρονται έχουν ξεκινήσει την πιστοποίηση, καθώς η περιφέρεια δεν εμπλέκεται στη διαδικασία. Από όσο μαθαίνω μάλιστα κάποιοι παραγωγοί μελεκουνιού έχουν ξεκινήσει την πιστοποίηση και βρίσκονται σε καλό δρόμο. Το ίδιο θα γίνει με το λόπι της Ρόδου και το κρασοτύρι της Κω». 

Με πληροφορίες και φωτογραφία από την εφημερίδα “Ροδιακή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανακοινώθηκαν (νωρίτερα) οι βάσεις 2025, πού εισάγονται οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών

Στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα εισαγωγής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση – Όλες οι λεπτομέρειες και οι οδηγίες για τους επιτυχόντες

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Θρήνος στο παγκόσμιο wrestling: Πέθανε ο Χαλκ Χόγκαν σε ηλικία 71 ετών

Ο άνθρωπος που έφερε την επαγγελματική πάλη στα σαλόνια των οικογενειών, ο μυθικός Χαλκ Χόγκαν, έφυγε από τη ζωή νικημένος από καρδιακή ανακοπή.

Η “Παναγία των Παρισίων” ζωντανεύει στη Νάξο, ένα παραμύθι με καρδιά και ψυχή στον “Μουσικό Περίβολο”

Η θρυλική ιστορία του Κουασιμόδου και της Εσμεράλδας ταξιδεύει τους μικρούς και μεγάλους θεατές στο μαγευτικό Παρίσι μέσα από μια παράσταση γεμάτη συναίσθημα, μουσική και μηνύματα ζωής.

Η Αλεξάνδρα Ρήγα μιλά για την “Τέχνη της Μονής” και για το χωριό που γίνεται σκηνή πολιτισμού (video)

Η Αλεξάνδρα Ρήγα μιλά στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων για το ιστορικό παιχνίδι «μπάλες», τις πολιτιστικές ανάγκες του χωριού και την επερχόμενη συναυλία με τους Χαΐνηδες

Λιμεναρχείο Νάξου: Γνωρίστε τα δικαιώματά σας ως επιβάτες στις θαλάσσιες μεταφορές

Μέσω επίσημων διαδικτυακών εργαλείων, οι ταξιδιώτες μπορούν να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους και να υποβάλουν παράπονα άμεσα – Πρωτοβουλία του ΥΝΑΝΠ για ασφαλή και αξιοπρεπή μετακίνηση όλων, ειδικά ευάλωτων ομάδων.

Αμοργός: Αντίο στον Νικόλαο Βεκρή, έναν μεγάλο ευεργέτη με καρδιά ταπεινή

Με σεβασμό και συγκίνηση, η τοπική κοινωνία αποχαιρετά έναν σπουδαίο άνθρωπο, που με την πίστη, τη γενναιοδωρία και την καλοσύνη του σημάδεψε τη ζωή της Αμοργού και όχι μόνο.

Δονούσα: Επέμβαση με κολύμπι γιατρού σε απομονωμένη παραλία, σώθηκε λουόμενη, τι αναφέρει η 2η ΔΥΠΕ

Η 2η ΔΥΠε Πειραιώς & Αιγαίου περιγράφει βήμα-βήμα την επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένης λουόμενης στη δύσβατη παραλία Λιβάνι της Δονούσας.

Οι Χαΐνηδες στη Μονή Νάξου, μία νύχτα (25/07) γεμάτη ψυχή και ελευθερία

Μια μοναδική συναυλία κάτω από τα αστέρια, στο χωριό Μονή της Νάξου, με την αυθεντική φωνή των Χαΐνηδων να αγγίζει καρδιές και συνειδήσεις.

Γιατί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο ίδιο παιχνίδι: το φαινόμενο του κύκλου εμπλοκής

Γιατί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο ίδιο παιχνίδι: το φαινόμενο του κύκλου εμπλοκής

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

“Πλατιά” στη Γαλήνη Νάξου: Εκεί που η γεύση συναντά την παράδοση

Το εστιατόριο που ξανασυστήνει την κυκλαδίτικη κουζίνα με προϊόντα από τη γη της Νάξου – κι ένα αγρόκτημα που αφηγείται ιστορίες στο τραπέζι