Απίστευτο; Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, στη Νάξο από το 1956 οι γεννήσεις έχουν μειωθεί τα τελευταία 60 χρόνια κατά 44% και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 18.2% – Ποια χωριά εδώ και 20 χρόνια δεν έχουν ακούσει κλάμα μωρού
Δεν έχουν πολλές ημέρες από την είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει έντονο πλέον το πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Και όπως είχαμε αναφέρει σε άρθρο του naxospress.gr «Το αρνητικό ισοζύγιο των γεννήσεων σε σχέση με τους θανάτους στη χώρα μας, το οποίο ξεκίνησε το 2011, συνεχίστηκε και πέρυσι, οπότε οι θάνατοι «υπερτέρησαν» σε σχέση με τις γεννήσεις κατά 35.948 άτομα, αριθμός – ρεκόρ για τα τελευταία 80 χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι γεννήσεις στην Ελλάδα κατά το 2017 ήταν 88.553, καταγράφοντας μείωση κατά 4,7% σε σχέση με το 2016 που ήταν 92.898. Στον αντίποδα είναι οι θάνατοι, οι οποίοι πέρυσι ανήλθαν σε 124.501 και ήταν αυξημένοι κατά 4,8% σε σχέση με το 2016 οπότε ήταν 118.792. Και πάλι το 2017 είναι έτος «ρεκόρ» των τελευταίων 80 ετών στον αριθμό των θανάτων στη χώρα μας».
Επίσης είχαμε αναφέρει ότι «η μόνη Περιφέρεια της χώρας όπου η σχέση γεννήσεων-θανάτων είναι θετική είναι το Νότιο Αιγαίο, ενώ σχετική ισορροπία των μεγεθών καταγράφηκε στην Κρήτη. Στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα οι γεννήσεις το 2017 ανήλθαν στις 3.314, έναντι 2.848 θανάτων, και στην Κρήτη 6.251 έναντι 6.394».
Και σήμερα έρχεται ο Κώστας Λεβογιάννης, ένας άνθρωπος που λατρεύει τους αριθμούς να μας δείξει μία μικρή μόνο εικόνα από το πώς είναι η κατάσταση στην Νάξο. Και πρέπει να πούμε ότι είναι απογοητευτική. Τα τελευταία 60 χρόνια η μείωση στις γεννήσεις είναι της τάξης του +40% και μάλιστα σε δύο χωριά, Κωμιακή και Δαμαριώνας εδώ και είκοσι χρόνια έχει να ακουστεί κλάμα μωρού. Απίστευτο; Κι όμως πραγματικό…
Ας δούμε τι αναφέρει στο ενημερωτικό του σημείωμα « Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις Γεννήσεις και τους Θανάτους στην Ελλάδα για το έτος 2017.
Εκ του δημοσιευθέντος ογκώδους στατιστικού υλικού προκύπτει ότι οι γεννήσεις στη νήσο Νάξο (με κριτήριο τον τόπο της μονίμου κατοικίας της μητρός) ανήλθαν κατά το επισκοπούμενο έτος σε 177 άτομα , ενώ οι θάνατοι σε 162.
Εκ των στατιστικών στοιχείων (αρχομένων από του έτους 1956) προκύπτει ότι οι γεννήσεις στη Νάξο , με το προρρηθέν κριτήριο, εμειώθησαν κατά τα τελευταία 62 έτη κατά 44% !!! ενώ οι θάνατοι ηυξήθησαν κατά 18,2%.
Απομένει η δημοσίευση, μετ΄ ου πολύ, των στοιχείων για τις γεννήσεις του έτους 2017 με κριτήριο τον τόπο της γεννήσεως και η ολοκλήρωση της μελέτης μας : «ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗ ΝΑΞΟ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΤΗ 1956 – 2017» δημοσιευθησομένης σε τόμο του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Παιδείας και Αλληλεγγύης (Νο.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α).
Σημειούται ότι οι γεννήσεις στις Τοπικές Κοινότητες της Νάξου Κορωνίδα και Δαμαριώνα με κριτήριο τον τόπο της γεννήσεως κατά την τελευταία εικοσαετία είναι μηδέν (0) !!!»
Εμείς να αναφέρουμε ότι οι περισσότερες γεννήσεις πλέον γίνονται στην Αθήνα αν και όπως τονίζεται στο ενημερωτικό σημείο μιλάμε πάντα για μητέρες που έχουν μόνιμη κατοικία στη Νάξο. Οπότε; Το πρόβλημα είναι σημαντικό και πρέπει να λυθεί καθότι συν τοις άλλοις τα χωριά ερημώνονται