Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΚουφονήσια: Τι είδαν και τι ψάρεψαν στο βυθό του νησιού

Κουφονήσια: Τι είδαν και τι ψάρεψαν στο βυθό του νησιού

|

Η δράση του προγράμματος SeaChange (Ίδρυμα ΑΘ. Λασκαρίδη) σε συνεργασία με το Σύλλογο Προστασίας “Άγριας Ζωής Νάξου” βρέθηκε στα Κουφονήσια – Ποια ήταν η εικόνα που συνάντησαν οι εθελοντές σε παραλίες και στο βυθό του αλιευτικού  καταφυγίου «Παριανός» – Επόμενη στάση: Δονούσα

Το πρόγραμμα Sea Change του ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη, που έχει ως στόχο να αναβαθμίσει τη ποιότητα ζωής των κατοίκων κυρίως της Νησιωτικής Ελλάδας βρίσκεται στη Νάξο και στις Μικρές Κυκλάδες.. Μάλιστα,  σε συνεργασία με το Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, έπιασαν δουλειά από τα τέλη Σεπτεμβρίου και τα πρώτα αποτελέσματα αν μη τι άλλο εντυπωσιακά… Ξεκίνησαν από την Νάξο, στη συνέχεια πέρασαν στην Ηρακλειά και τώρα βρέθηκαν στα Κουφονήσια. Προχώρησαν σε δράσεις στις παραλίες τόσο στο Άνω όσο και στο Κάτω Κουφονήσι αλλά και στο αλιευτικό καταφύγιο του «Παριανού» εκεί όπου αντιμετώπισαν και τις περισσότερες δυσκολίες. Όμως, έφεραν εις πέρας την αποστολή τους και εμφανίζονται ικανοποιημένοι.  Τι ανέφεραν; «Το μέρος αυτό μας άφησε πραγματικά άφωνους, ήταν το καταφύγιο του «Παριανού». Στο βυθό εντοπίστηκαν χιλιόμετρα από πετονιές, δίχτυα, φίλτρα λαδιού (κάποια έσταζαν ακόμη λάδι), μπαταρίες, λάστιχα, μπουκάλια, κουτάκια αναψυκτικών και μπύρας, κουτιά από χρώματα, πινέλα και πολλά άλλα συνθέτοντας μια εικόνα που θύμιζε υποβρύχια χωματερή….»

Αξιοσημείωτο είναι άλλωστε το σχόλιο που έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κουφονησίου κο Αντώνη Κωβαίο που αναφέρει στην προσωπική του ιστοσελίδα «Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο προστασίας άγριας ζωής Νάξου για τον καθαρισμό των ακτών & παραλιών και κυρίως για την σημαντική προσπάθεια υποθαλάσσιου καθαρισμού του αλιευτικού καταφυγίου από τα τόσα απορρίμματα των αλιέων. Δυστυχώς η κατάσταση στην συγκεκριμένη περιοχή δεν ήταν καθόλου καλή! Επίσης ευχαριστώ θερμά την Γιώτα και τον Γιώργο Βεκρή για την ζεστή εξολοκλήρου φιλοξενία που παρείχαν στην πολυμελή αποστολή!!  Πολλά συγχαρητήρια!!»

Αναλυτικά το δελτίο ενημέρωσης από τον Σύλλογο Προστασίας «Άγριας Ζωής Νάξου» αναφέρει:  “Η συνεργασία του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου με το πρόγραμμα #seachange του ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη συνεχίστηκε στα Κουφονήσια. Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε πρώτη φάση στις παραλίες Σπηλιά, Λουτρό, Καρνάγιο και Παριανός όπου απομακρύνθηκαν σκουπίδια κ πλαστικά από το βυθό και τις ακτές. Έπειτα ακολούθησε καθαρισμός σε 4 παραλίες στο κάτω Κουφονήσι και στο Γλαρονήσι. Οι υπόλοιπες παραλίες του νησιού σε γενικές γραμμές ήταν καθαρές.

Κρίνουμε αναγκαίο να αναφέρουμε την άσχημη εικόνα που αντικρίσαμε στο αλιευτικό καταφύγιο Παριανός και να επισημάνουμε την ανάγκη για επιπλέον δράσεις. Το μέρος αυτό μας άφησε πραγματικά άφωνους. Στο βυθό εντοπίστηκαν χιλιόμετρα από πετονιές, δίχτυα, φίλτρα λαδιού (κάποια έσταζαν ακόμη λάδι), μπαταρίες, λάστιχα, μπουκάλια, κουτάκια αναψυκτικών και μπύρας, κουτιά από χρώματα, πινέλα και πολλά άλλα συνθέτοντας μια εικόνα που θύμιζε υποβρύχια χωματερή….

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον πρόεδρο της κοινότητας Κουφονησίου  Αντώνη Κωβαίο για την βοήθεια του και την οικογένειά του Γιώργου Βεκρή (Villa Maria Vekri Koufonissia) για την άψογη εξυπηρέτηση . Η Επόμενη δράση θα γίνει στη Δονούσα…»

Περισσότερες φωτογραφίες στην επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Σίφνος: Παραδοσιακό Πάσχα με κατάνυξη και αυθεντικότητα

Η παραδοσιακή φιλοξενία των Σιφνιών και η μοναδική ομορφιά του τοπίου καθιστούν τη Σίφνο ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από μια απλή εξόρμηση.

Ελλάδα: Τα έθιμα του Πάσχα σε κάθε γωνιά της χώρας (videos)

Το σταθερό σε όλη την Ελλάδα τελετουργικό, συμπληρώνεται με πολλά ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας

Στην λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο ο Πρωθυπουργός

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου επίσης στο νησί

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Άγιο Φως: H Τελετή Αφής στα Ιεροσόλυμα (video)

Το Άγιο Φως, θα μεταφερθεί με προγραμματισμένες, αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air σε 8 προορισμούς της ελληνικής επικράτειας.

Κουφονήσια – Μεγάλη Παρασκευή: Περιφορά Επιταφίου με δάδες και εγκώμια (photos)

Κατανυκτική περιφορά του Επιταφίου στα γραφικά σοκάκια του Κουφονήσια (Photos)

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.