Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΙκαρία: Αρχές του 2019 θα Λειτουργήσει το Πρώτο Υβριδικό Έργο της ΔΕΗ

Ικαρία: Αρχές του 2019 θα Λειτουργήσει το Πρώτο Υβριδικό Έργο της ΔΕΗ

|

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η ολοκλήρωση της υβριδικής μονάδας της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Ικαρία, του πρώτου έργου στη χώρα μας που θα αξιοποιεί τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης για να αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η ολοκλήρωση της υβριδικής μονάδας της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Ικαρία, του πρώτου έργου στη χώρα μας που θα αξιοποιεί τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης για να αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας… 

Έτσι, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή ρεύματος από το αιολικό πάρκο, ενώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς θα τεθεί σε λειτουργία όλη η εγκατάσταση. 

Αναφορά στο έργο γίνεται στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου 6μηνου της ΔΕΗ, μητρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην οποία ανήκει.  Όπως αναφέρεται, σε πρώτη φάση η μονάδα θα λειτουργεί «χειροκίνητα», ενώ από τον Ιούνιο του 2019 αναμένεται να έχει αυτοματοποιηθεί η λειτουργία της. 

Το έργο είναι πρωτοποριακό για τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα, αφού θα αξιοποιεί ως «φυσική μπαταρία» την ανύψωση νερού ανάμεσα σε δύο ταμιευτήρες, για να αποθηκεύει έμμεσα ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και έτσι να αυξήσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο δίκτυο της Ικαρίας. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται πως θα αυξήσει περίπου στο 50% το ποσοστό που η «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια θα καλύπτει τις ανάγκες σε ρεύμα του νησιού. 

Στις εγκαταστάσεις της μονάδας συγκαταλέγονται ένα αιολικό πάρκο (ισχύος 2,7 ΜW) και δύο δεξαμενές νερού που «επικοινωνούν» μέσω ενός μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού 3,1 MW. Η δυνατότητα αποθήκευσης οφείλεται στο γεγονός ότι το ρεύμα από την αιολική ενέργεια στη συντριπτική του πλειονότητα θα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά νερού από τη χαμηλότερη δεξαμενή στην υψηλότερη. 

Έτσι, σε περιπτώσεις αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί, το νερό θα μπορεί να αξιοποιηθεί ως «φυσική μπαταρία» για την παραγωγή ρεύματος, με ελεγχόμενες υδατοπτώσεις από την πάνω στην κάτω δεξαμενή, που θα θέτουν σε λειτουργία τον υδροηλεκτρικό σταθμό. 

Το νερό που θα ανακυκλώνεται ανάμεσα στους ταμιευτήρες θα προέλθει από τις υπερχειλίσεις ενός παρακείμενου φράγματος, που βρίσκεται ψηλότερα.  Μάλιστα, επειδή οι υπερχειλίσεις είναι συχνό φαινόμενο τον χειμώνα, ανάμεσα στο φράγμα και τους ταμιευτήρες υπάρχει ένας δεύτερος υδροηλεκτρικός σταθμός 1,05 MW, για την επιπλέον παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 

(πηγή: worldenergynews.gr)


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Χρήστος Σβάρνας πρώτη μεταγραφή του Πανναξιακού ΑΟΚ

Ο 31χρονος power forward, με εμπειρία σε Προμηθέα, Ραφήνα και Πεύκη, ενισχύει τη ρακέτα της ομάδας της Νάξου για τη νέα σεζόν.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, τι ανέφερε για τους νησιώτες

Από μηδενικό φόρο στους νέους έως 25 ετών και καταργήσεις ΕΝΦΙΑ στα χωριά, μέχρι μείωση ΦΠΑ 30% στα ακριτικά νησιά – Αναλυτικά οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Διάκριση για τη Μαρία Δ. Πρασίνου από τη Δονούσα στο Συνέδριο ORCA 2025

Η νέα ερευνήτρια απέσπασε το Βραβείο Νεανίδων Επιστήμονα ORCA Nathan Cochrane στο Leeds.

«Ευγνωμοσύνη»: Έκθεση γλυπτικής & ζωγραφικής στο Κάστρο της Νάξου

Ο Νίκος Κανάκης και η Χρύσα Δημητροκάλλη παρουσιάζουν έργα με άξονα τον άνθρωπο, τη φύση και τις αξίες της ζωής.

Κατερίνα Μουστάκη: «Δεν αξίζουν αυτά τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε σάπια κοντέινερ»

Σκληρή τοποθέτηση της Κατερίνας Μουστάκη για τις συνθήκες στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Νάξου και αιχμές κατά του Αντιδημάρχου Παιδείας Φώτη Μαυρομμάτη.

ΑΠΑΣ Νάξου: Όλα τα παιδιά στο κλειστό – Νέο ξεκίνημα για τις Ακαδημίες

Η ομάδα μπάσκετ της Νάξου γράφει ιστορία, προσφέροντας στις Ακαδημίες της αποκλειστική πρόσβαση στο κλειστό γήπεδο «Δ. Περιστεράκης».

Μύκονος: Εξαρθρώθηκε σπείρα που «χτυπούσε» τουριστικά καταλύματα, “κέρδη” άνω των 200.000 ευρώ (!!!)

Τρεις αλλοδαποί συνελήφθησαν για κλοπές άνω των 200.000 ευρώ – Κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες πολλά από τα κλοπιμαία.

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών

Η διακοπή ρεύματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7, τη Δευτέρα 8 Και την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου σε αρκετές περιοχές του νησιού

Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης: «Έρχεται η εβδομάδα του Φθινοπώρου που το νησί πάλλεται στον ρυθμό της αγάπης»

Από τις 4 έως τις 12 Οκτωβρίου το νησί της Σαντορίνης ζει ξανά τη μεγάλη γιορτή της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.