Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΒιβλίοΝάξος: Η «Αξιώτισσσα» αποκαλύπτεται μέσα από το βιβλίο «Γύρω από τη Μαρμίτα...

Νάξος: Η «Αξιώτισσσα» αποκαλύπτεται μέσα από το βιβλίο «Γύρω από τη Μαρμίτα της Αξιώτισσας»

|

Το επόμενο Σάββατο 6 Οκτωβρίου στην ταβέρνα «Αξιώτισσα» (στο Καστράκι της Νάξου) θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Γύρω από την Μαρμίτα της Αξιώτισσας» του Γιάννη Βάσιλα

Μάιος του 2014… Και στο Μουσείο Μπενάκη, πραγματοποιούνται «Ημέρες Γαστρονομίας» με επίκεντρο τις Κυκλάδες. Και εκπρόσωπος της Νάξου; Ο Γιάννης Βάσιλας. Ένας μάγειρας χαμηλών τόνων που λατρεύει τα τοπικά προϊόντα και παρουσιάζει πιάτο με επίκεντρο την Πεσκανδρίτσα σε σάλτσα ζαφοράς με λαχανικά… Η πρώτη μου επίσημη επαφή με έναν μάγειρα, ο οποίος από την “Αξιώτισσα” στο Καστράκι της Νάξου στέλνει ένα ξεχωριστό μήνυμα κάθε χρόνο προς τους λάτρεις της γαστρονομίας…

Και όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της «Αξιώτισσας», ενός εστιατορίου που πλέον γράφει σελίδες στο συγκεκριμένο χώρο της Εστίασης αρκετά χρόνια και μάλιστα τόσο το 2008 όσο και το 2009 είχε προταθεί για «Χρυσό Σκούφο» από το περιοδικό Αθηνόραμα και τον οδηγό Alpha Guide  « Τα αγνά και καλής ποιότητας φρέσκα υλικά είναι πρωτίστως η απαρχή για κάθε έντιμη προσπάθεια στο χώρο της μαγειρικής.  Μέλημά μας είναι να αναδείξουμε την απλότητα και την καθαρότητα της λαϊκής κουζίνας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την τοπική παραγωγή. Γι’ αυτό, για την προμήθεια των περισσότερων πρώτων υλών συνεργαζόμαστε εδώ και χρόνια με ντόπιους παραγωγούς, ενώ όταν είναι δυνατό προμηθευόμαστε και βιολογικά προϊόντα».

Όλο αυτό κινείται γύρω από τον Γιάννη Βάσιλα, τον αρχιμάγειρα που έχει αναλάβει τη διαμόρφωση του μενού… Και όπως είναι αναμενόμενο, κάθε μάγειρας κάποια στιγμή φτάνει στο σημείο να μοιραστεί τις γνώσεις του. Να δημιουργήσει τη δική  του παρακαταθήκη. Οπερ κι εγένετο. Το βιβλίο «Γύρω από τη Μαρμίτα της Αξιώτισσας» είναι έτοιμο. Από το καλοκαίρι. Όμως, ήρθε και η ώρα της επίσημης παρουσίασης. Και όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της «Αξιώτισσας» η όλη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μετά … μουσικής… Το Σάββατο στις 6 Οκτωβρίου…

Διαβάστε τι αναφέρει και η σχετική πρόσκληση:  «Ενάντια στην κατήφεια της εποχής και στον καιρό που είναι κόντρα, το Σάββατο στις 6 του Οκτώβρη στις 8 το βράδυ θα κάνουμε την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βάσιλα «Γύρω από τη Μαρμίτα της Αξιώτισσας» στην ταβέρνα «Αξιώτισσα» φυσικά, στο Καστράκι.

Θα μιλήσουν για το βιβλίο οι καλοί μας φίλοι, η Ελένη Αγγιναρασταχάκη, η ιστορικός Βάσω Σειρηνίδου και ο Γιώργος Ξυδάκης οινοποιός από τη Μύκονο.

Οι μουσικές του Νικολάκη και του Μάκη του Πανταζή με την συνεισφορά και άλλων καλλιτεχνών θα εμπλουτίσουν με τον δικό τους τόνο τη βραδιά».

περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Αξιώτισσας tavernaaxiotissa.blogspot.com


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κέα: Η πρώτη τρισδιάστατη αποτύπωση του σπηλαίου «Τρυποσπηλιές»

Αποστολή του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Εμμανουήλ Βασιλάκη κατέγραψε με τεχνολογία αιχμής το σπήλαιο και άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη ενός μνημείου γεωλογικής κληρονομιάς.

Σύρος: 3ο «Σκάκι στα Τυφλά» και «Νότες στο Αιγαίο» – Μια γιορτή αλληλεγγύης, μουσικής και σκακιού

Η ΑΡΩΓΗ, με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, διοργανώνει για τρίτη χρονιά το ξεχωριστό αυτό τριήμερο εκδηλώσεων με σκάκι, μουσική και μηνύματα ζωής.

Αύγουστος στα αεροδρόμια Fraport: Ρεκόρ 6,78 εκατ. επιβατών – Σε πτώση Σαντορίνη και Μύκονος

Η κορύφωση της τουριστικής σεζόν έφερε αύξηση 4% στην κίνηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά και έντονες διαφοροποιήσεις ανά προορισμό.

Η Κέρος «μίλησε», συναυλία-ορόσημο στο 10ο Φεστιβάλ Κουφονησίων

Η μνήμη του Lord Colin Renfrew τιμήθηκε σε μια μοναδική μουσική εμπειρία στον ιερό τόπο της Κέρου, όπου η μουσική έγινε φωνή της Ιστορίας.

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου ενισχύεται με τον Ντίνο Ολύμπιο

Ο 27χρονος forward με εμπειρία σε πολλές ομάδες και άνοδο στην Elite League, έρχεται να δώσει νέα δυναμική στο ρόστερ της ομάδας.

Πιπεριές Φλωρίνης με ξινοτύρι Πιτταρά και με την υπογραφή της Μαριέττας Γαλάνη

Η συνεργάτιδα του naxospress και ερευνήτρια της τοπικής κουζίνας μας χαρίζει μια παραδοσιακή συνταγή με ιστορία, μυστικά και γεύση που ταξιδεύει.

Νάξος – Σαγκρί: Μαθήματα προσφοράς από τα παιδιά, δώρισαν στο σχολείο πολυμηχάνημα από το χαρτζιλίκι τους

Πέντε μικρές φίλες πέρασαν το καλοκαίρι τους δημιουργικά και στήριξαν με αγάπη το Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Λεβερκούζεν – Άιντραχτ Φρανκφούρτης: Η αλλαγή προπονητή φέρνει νέα δεδομένα και πίστη στην έδρα

Οι «ασπιρίνες» ψάχνουν την πρώτη νίκη, απέναντι στην αήττητη Άιντραχτ που βρίσκεται στην κορυφή.

Νάξος – Κωμιακή: “Έφυγε” πλήρης ημερών η Μαρία Κορρέ

Μέσα σε λίγες ώρες, το χωριό βυθίστηκε στη θλίψη με τον χαμό δύο αγαπημένων μορφών της τοπικής κοινωνίας.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας