Μάχη για την ευθύνη γύρω από την απόφαση της αναπληρώτριας εκπαιδευτικού (με τρία παιδιά από τη Θεσσαλονίκη) να φύγει από την Γαύδο με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή τα τρία παιδιά που φοιτούν στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση να είναι στον αέρα – Τι αναφέρουν οι πρωταγωνιστές
Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου το ακριτικό νησί της Γαύδου και τα τρία παιδιά που φοιτούν στο Σχολείο έμειναν χωρίς εκπαιδευτικό, καθώς η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός που τοποθετήθηκε, εγκατέλειψε την θέση της σήμερα. Μάλιστα, η Δήμαρχος Γκέλη Καλλίνικου με ανάρτηση της στο προσωπικό της προφίλ στο facebook ανέφερε μεταξύ άλλων «Η δασκάλα, αποφάσισε να μην ξαναέρθει στο σχολείο χωρίς να ενημερώσει κανένα, ούτε γονείς ούτε Δήμο, ούτε πρωτοβάθμια μέχρι και αυτή τη στιγμή. Ο εκπαιδευτικός έχει ευθύνη για το μέλλον παιδιών και οφείλει να κλειδώνει την επιπόλαιη συμπεριφορά στο σπίτι του πριν αναλάβει καθήκοντα έστω και για μια μέρα. Ο αγώνας για το δικαίωμα των παιδιών των ακριτικων νησιων στην εκπαίδευση δεν θα σταματήσει μέχρι να δικαιωθεί. Οι περιοχές με ιδιαιτεροτητες οφείλουν να βγαίνουν σε λίστα από μόνα τους ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα να λειτουργούν».
Και από εκείνη τη στιγμή άνοιξε ένας ασκός Αιόλου χωρίς τέλος αναδεικνύοντας τα προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοι της Νησιωτικής Ελλάδας καθότι αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Οχι, ότι έφυγε μία εκπαιδευτικός από το σχολείο που είχε κληθεί να υπηρετήσει, ούτε ότι ο Δήμαρχος αναγκάζεται να κάνει … χίλιες δουλειές καθημερινά με σκοπό να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στη Δημόσια Διοίκηση. Το βασικό θέμα είναι η απουσία οποιαδήποτε μέριμνας διαχρονικά για τους κατοίκους των μικρότερων νησιωτικών Δήμων (ενδεχομένως και ηπειρωτικών) και η έλλειψη πραγματικών λύσεων..
Τι είχε συμβεί; Η εκπαιδευτικός είναι αναπληρώτρια.. Από τη Θεσσαλονίκη και μητέρα τριών παιδιών Ενδιαφερόταν να πάει στα Χανιά ώστε να έχει πρόσβαση στο αεροδρόμιο για να μπορεί να πηγαίνει και σπίτι της. Δεν είχε επιλέξει τη Γαύδο, ωστόσο τελικά την έστειλαν εκεί. Η δασκάλα παρέστη στον αγιασμό του σχολείου, αλλά στη συνέχεια ενημέρωσε ότι δεν θα μπορέσει να συνεχίσει και παραιτείται. Κάτι που σημαίνει ότι χάνει ουσιαστικά το υπόλοιπο της φετινής εκπαιδευτικής χρονιάς… Οπως ήταν λογικό άρχισε ο διαδικτυακός πόλεμος και η ανθρωποφαγία χωρίς τέλος… Αρχικά για την δασκάλα που σηκώθηκε και έφυγε αφήνοντας τρία παιδιά χωρίς δάσκαλο και μη αντέχοντας να περιμένει δέκα ημέρες για τη 2η φάση διορισμών. Στη συνέχεια την Δήμαρχο που κατηγορήθηκε για πολιτικό παιχνίδι εις βάρος της εκπαιδευτικού με σκοπό να καλύψει την δική της αδυναμία να δώσει ουσιαστική λύση. Το μόνο δεδομένο είναι ότι στη Γαύδο (κάτω από την Κρήτη) ο τελευταίος εκπαιδευτικός που δεν ήταν αναπληρωτής είχε διοριστεί το 2009 και έμεινε τέσσερα χρόνια. Από τότε; Κάθε χρόνο κι άλλος..
Από εκεί και πέρα. Σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Σεραφείμ Ρίζος, η παραίτηση της δασκάλας στο Δημοτικό Σχολείο Γαύδου είναι δείγμα της απελπιστικής κατάστασης που οδηγεί τους εκπαιδευτικούς το καθεστώς της «αναπλήρωσης» και της έλλειψης μόνιμων διορισμών. Ο κ. Ρίζος άσκησε σκληρή κριτική στην Δήμαρχο Γαύδου χαρακτηρίζοντας απόλυτη κατάντια το γεγονός, όσοι πολιτεύονται και διεκδικούν την ψήφο των συμπολιτών μας, να το πράττουν με όρους ηλεκτρονικής ανθρωποφαγίας και μάλιστα απέναντι σε ανθρώπους που η επιλογή της ανεργίας αποτέλεσε λύση απελπισίας, προς όφελος των παιδιών τους. Παράλληλα ο κ. Ρίζος ζήτησε άμεσα μόνιμους διορισμούς για να εκλείψουν τα φαινόμενα αυτά και ζήτησε από τη Δήμαρχο Γαύδου να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη από την εκπαιδευτικό.
Από την πλευρά της η Δήμαρχος Γαύδου, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ Χανίων, υποστήριξε ότι δεν αισθάνεται υποχρεωμένη να ζητήσει συγνώμη, αφού δεν είχε πρόθεση να στοχοποιήσει κανέναν και επανέλαβε το πάγιο αίτημα των κατοίκων της Γαύδου για μόνιμη επίλυση του θέματος του διορισμού δασκάλου στο ακριτικό νησί. Πρόσθεσε, επίσης ότι σε γενικές γραμμές συμφωνεί με τα αιτήματα και της επισημάνσεις του ΣΕΠΕ. Στο ακριτικό νησί, σύμφωνα με τη Δήμαρχο υπάρχουν νεόδμητα, σύγχρονα, δημοτικά διαμερίσματα για τη φιλοξενία των δασκάλων και άλλων δημόσιων λειτουργών, χωρίς οικονομική επιβάρυνση και χωρίς υποχρέωση πληρωμής λογαριασμών κοινής ωφέλειας.