Μικρές στάσεις στο λιμάνι της Νάξου και η έκπληξη στον ουρανίσκο από την πρώτη συνάντηση με το Κίτρο
Οποιος έχει δει τις κιτριές φορτωμένες με τα κίτρα στον δρόμο προς τ’ Απεράθου, (η Απείρανθος στα Ναξιώτικα) δεν τις ξεχνά. Μεγάλο δένδρο, μεγάλα φρούτα, μυρωδιά εξαιρετική.
Από τον προηγούμενο αιώνα το «δουλεύουν» το κίτρο οι Αξιώτες και το προσφέρουν σε αποστάγματα και λικέρ. Τα παλαιότερα αποστακτήρια αυτό του Βαλληνδρά και του Προμπονά. Επέλεξα το παλιότερο, τον Βαλληνδρά που έχει και ωραία τραπεζάκια έξω. Δοκίμασα το ελαφρύτερο από τα τρία αποστάγματα. Το πράσινο που χρωματίζεται από τα φύλλα της κιτριάς και έχει τον μικρότερο βαθμό αλκοολ. Το λευκό είναι το απόσταγμα όπως βγαίνει από το χάλκινο λέβητα όπου παρασκευάζεται και το κίτρινο που χρωματίζεται με ζαφορά, είναι το δυνατότερο.
Λίγο «παλιό» ως concept το λικέρ βρίσκει σήμερα μια «νέα ζωή» στα διάφορα κοκτέιλ που παρασκευάζουν τα μπαρ του νησιού. Θα ήθελα και κάποιες άλλες ιδέες για ποτά χωρίς αλκοόλ που φτιάχνονται με το ιδιαίτερο αυτό φρούτο με την ωραία πικρή γεύση.
Από τον “γευσιγνώστη” του Κυριακάτικού Βήματος