Τρίτη, 24 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΚάτω Κουφονήσι: Μία Σερραία από το 1992 απολαμβάνει τον παράδεισο των Κουφονησίων

Κάτω Κουφονήσι: Μία Σερραία από το 1992 απολαμβάνει τον παράδεισο των Κουφονησίων

|

ΤΟ 1991 βρέθηκε στα Κουφονήσια ως εκπαιδευτικός… Ερωτεύτηκε και έμεινε στο νησί για πάντα… Και αποτελεί τον ιδανικό πρεσβευτή για τα Κάτω Κουφονήσια σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα… Ο λόγος για την Σερραία Χρυσάνθη Μούδιου  που εξυμνεί τον παράδεισο των Μικρών Κυκλάδων και δη των Κουφονησιών 

Τα κρυστάλλινα νερά του, η ηρεμία του και το πεντανόστιμο φαγητό του κάνουν το Κάτω Κουφονήσι κάθε χρόνο έναν ισχυρό πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες που θέλουν να απολαύσουν το μεγαλείο της φύσης μακριά από τους θορύβους , τις ταμπέλες και τον “βιομηχανοποιημένο τουρισμό”…

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΕΛΕΝΗ ΛΑΖΑΡΟΥ (serraikanea.gr)

Το Κάτω Κουφονήσι που έχει έκταση έχει έκταση 4,3 τετρ. xιλιόμετρα έχει μείνει παρθένο από τις επενδύσεις και την οικοδόμηση επειδή από το 1992 έχει κηρυχθεί αρχαιολογική ζώνη και είναι ακατοίκητο .Το χειμώνα δεν συναντάς ανθρώπους στο Κάτω Κουφονήσι παρά μόνο ταξιδιάρικα πουλιά, κατσίκες ή πρόβατα να μασουλάνε διαρκώς τα χόρτα της περιοχής. Τους καλοκαιρινούς μήνες όμως η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Καθημερινά, πολλοί το επισκέπτονται για τις όμορφες παραλίες του με τα διάφανα νερά. 

Στο νησί  δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα σπίτια που είχαν χτιστεί πριν το 92 και μία και μοναδική ταβέρνα 200 μέτρα δίπλα στην Παναγιά – το όμορφο και λιτό, κυκλαδίτικο εκκλησάκι κτισμένο το 1651 σε ερείπια βυζαντινής Εκκλησίας. Η ταβέρνα ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΣ που φτιάχτηκε το 1992 από τους αδερφούς  Γιάννη και Γιώργο Βενετσάνο με τις γυναίκες τους, Σοφία και Χρύσα.

Σε μία μονοήμερη εκδρομή από το Πάνω Κουφονήσι  με την λάντζα του θρυλικού Καπετάν-Πράσινου συνάντησα την Χρύσα Μούδιου την Σερραία σύζυγο του ιδιοκτήτη της ταβέρνας. Με θέα τα κρυστάλλινα νερά και απολαμβάνοντας ένα πεντανόστιμο φαγητό με κατσικάκι Κέρου πιάσαμε την συζήτηση και μου είπε πως βρέθηκε από την Κάτω Καμήλα Σερρών στο Κάτω Κουφονήσι. “

Είμαι εκπαιδευτικός και για την ακρίβεια νηπιαγωγός.  Το 1991 διορίστηκα στο Πάνω Κουφονήσι. Εδώ γνώρισα τον σύζυγό μου και αποφασίσαμε να παντρευτούμε και μαζί με τον αδερφό του και την σύζυγό του  να ανοίξουμε αυτήν την ταβέρνα στο μέρος που λατρεύουμε. Με την οικογένειά μου μένουμε στο Πάνω Κουφονήσι. Τους θερινούς μήνες όμως πηγαινοερχόμαστε με την λάντζα καθημερινά. Ο γιος μου μάλιστα μένει εδώ μόνιμα το καλοκαίρι μαζί με τον ξάδερφο , την θεία και τον θείο του. “

“Πως είναι η ζωή σε ένα έρημο νησί” ; την ρώτησα . “Δεν είναι εντελώς έρημο “μου είπε. “Υπάρχουν λίγοι βοσκοί, λίγοι μόνιμοι κάτοικοι μεταξύ των οποίων ένα ζευγάρι Νορβηγών, ένας βιομήχανος, ένας ζωγράφος με την σύζυγό του αλλά και πολλοί κατασκηνωτές που μένουν σε σκηνές προσωρινά για να καταφέρουν να γευθούν το φως της αυγής και να πάρουν  μια γεύση από την ατμόσφαιρα της ταβέρνας..”

Ο χώρος της ταβέρνας ζεστός, φιλόξενος και εναρμονισμένος με το φυσικό τοπίο. Το προσωπικό είναι φιλικό, ευγενικό και χαμογελαστό . Από φαγητά υπάρχει μια βιτρίνα με πεντανόστιμα μαγειρευτά όπου πρωταγωνιστεί το κατσικάκι της Κέρου και μια σκάρα για το ψήσιμο των ψαριών που έρχονται κάθε πρωί με το καΐκι. Μουσικές από παρέες φτιάχνουν καταστάσεις απογειωτικές. 

Όσο μιλάμε οι μυρωδιές από την κουζίνα και τα πιάτα που πηγαινοέρχονται σπάνε την μύτη των θαμώνων. Έτσι την ρωτάω για την κουζίνα και τι σχέση έχει το φαγητό της ταβέρνας με το Σερραϊκό. ” Εδώ προσπαθούμε να κρατήσουμε τον παραδοσιακό χαρακτήρα της κουζίνας. Θέλουμε αυτός που θα έρθει να φάει εδώ να φάει ότι έτρωγαν παλιά εδώ. Έχουμε παραδοσιακή κουζίνα. Λαδερά φαγητά, κατσικάκι λεμονάτο στην γάστρα με αγριοκάτσικο Κέρου, ρεβιθάδα  και την περίφημη κακκαβιά την οποία έρχονται πελάτες μας για να φάνε από πολύ μακριά ακόμη και από την Τουρκία. Όλα τα φαγητά μας μαγειρεύονται για ώρες  στον  ξυλόφουρνο της  ταβέρνας γιαυτό οι γεύσεις είναι ιδιαίτερες και το άρωμα μοναδικό. 

Όσο γιαυτό που με ρώτησες για την σχέση του τοπικού φαγητού με την Σερραϊκή κουζίνα δεν υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία. Εδώ λόγω και της μεγαλύτερης θερμοκρασίας δεν μαγειρεύουν πολύ με κόκκινες σάλτσες όπως εμείς στον Βορρά. Τα περισσότερα πιάτα είναι λευκά ακόμη και ο αρακάς. Επίσης δεν χρησιμοποιούν τόσα μπαχαρικά ενώ το καυτερό λείπει εντελώς από την κουζίνα. Δεν κατάφερα να τους πείσω να δοκιμάσουν ούτε την τηγανιά όπως την κάνουμε στις Σέρρες. Όπως σου είπα νωρίτερα προσπαθούμε να κάνουμε τα φαγητά όπως παλιά. Δεν παρεμβαίνουμε. Να φανταστείς πως ο ανιψιός μου τελείωσε την καλύτερη σχολή μαγειρικής και ξέρει φανταστικές συνταγές με ξένα στοιχεία και τις τελευταίες τάσεις της μαγειρικής αλλά δεν τις εφαρμόζουμε στο μαγαζί μας. Εκτός ίσως από την σαλάτα ταμπουλέ που έχει μεγάλη ζήτηση…χα!χα!”

“Σου λείπουν οι Σέρρες;” την ρωτάω.  “Εννοείται. Πολύ. Εκεί βρίσκονται όλοι οι συγγενείς μου. Πηγαίνω τουλάχιστον 3-4 φορές τον χρόνο στην Κάτω Καμήλα. Χριστούγεννα, Πάσχα και μόλις κλείσουν τα σχολεία. Τώρα που ο 24χρονος γιος μου ετοιμάζεται να κάνει και το μεταπτυχιακό του στις Σέρρες ελπίζω να πηγαίνω και συχνότερα”. Αν βρεθείτε ποτέ στο Κουφονήσι μην χάσετε την μοναδική εμπειρία της εκδρομής στο Κάτω Κουφονήσι και το γεύμα στην ταβέρνα Βενετσάνος. Θα σας μείνει αξέχαστη…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σύρος και μπάσκετ στο επίκεντρο: Εγκαίνια για το νέο γήπεδο στο πλαίσιο του AegeanBall Festival

Με την παρουσία του Γιώργου Πρίντεζη και δωρεά της Stoiximan, η Ερμούπολη αποκτά ανακαινισμένο γήπεδο μπάσκετ, στηρίζοντας τη νεολαία και τον αθλητισμό των Κυκλάδων

Καταιγίδα φόρων στον καπνό: Αυξήσεις έως και 1.090% ετοιμάζει η Ε.Ε.

Τσιγάρα, άτμισμα, πούρα και θερμαινόμενα προϊόντα στο στόχαστρο των Βρυξελλών – Εκτόξευση τιμών και ανησυχία για πληθωρισμό και λαθρεμπόριο

Σαντορίνη: Το κελάρι της ψυχής, στη μνήμη του Αντώνη Αργυρού

Μια ζωή αφιερωμένη στο κρασί, στην παράδοση, στην τέχνη και στη Σαντορίνη που οραματίστηκε αλλιώς. Το Art Space παραμένει ένας ζωντανός φόρος τιμής στο όραμά του.

Η Ηρακλειά και τα Κουφονήσια στα “μυστικά διαμάντια” της Ευρώπης

Δύο νησιά των Μικρών Κυκλάδων αναγνωρίζονται διεθνώς για την αυθεντικότητα και την ήρεμη ομορφιά τους – Στο επίκεντρο η στρατηγική τουριστικής προβολής του Δήμου

Τζόγος στην Ελλάδα: 5,4 δισ. ευρώ σε 4 μήνες

Ραγδαία άνοδος του τζόγου στην Ελλάδα με 5,4 δισ. ευρώ σε πονταρίσματα μόνο σε 4 μήνες. Πίσω από τα έσοδα, προβληματίζουν οι εθισμοί και η έκρηξη του παράνομου στοιχηματισμού.

Σαντορίνη με σχέδιο: Προτάσεις για ένα βιώσιμο νησί από τον Εμπορικό Σύλλογο Θήρας

Ο Σύλλογος Εμπόρων και Επαγγελματιών Θήρας προτείνει πλαίσιο δράσης για την αντιμετώπιση της οικιστικής πίεσης, την ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού και την εφαρμογή έξυπνων πολιτικών γης.

Cycladic Nexus στην Ίο: Όταν η σύγχρονη τέχνη συναντά την πρωτοκυκλαδική μνήμη

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου, έργα σύγχρονης τέχνης στήνουν έναν ζωντανό διάλογο με τον προϊστορικό οικισμό του Σκάρκου και τον πολιτισμό των Κυκλάδων – μια έκθεση που γεφυρώνει αιώνες δημιουργικότητας

Σαντορίνη: Παρεμβάσεις αναβάθμισης σε Ακρωτήρι και Αρχαία Θήρα από το Υπουργείο Πολιτισμού

Κατευθύνσεις της Λίνας Μενδώνη για έργα ανάδειξης, ενημέρωσης επισκεπτών και βελτίωσης υποδομών στους δύο κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους της Σαντορίνης.

Ανακυκλώνουμε υπεύθυνα: Κάδοι για μπαταρίες στη Σαντορίνη

Ο Δήμος Θήρας καλεί τους πολίτες να στηρίξουν τη νέα δράση για ασφαλή ανακύκλωση μπαταριών σε δύο καίρια σημεία του νησιού.

Νάξος – Βίβλος (Μπλουμάς): Ενοικιάζονται δύο κατοικίες για όλο τον χρόνο

Δύο κατοικίες με κήπο και θέα στην Πάρο διατίθενται προς ενοικίαση στον οικισμό της Βίβλου Νάξου για όλο τον χρόνο.

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Νάξος – Πυροσβεστική: Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά μεταξύ Μονής και Κινιδάρου

Άμεση και συντονισμένη αντίδραση από Πυροσβεστική, ΕΜΟΔΕ, Δήμο και εθελοντές απέτρεψε τα χειρότερα – Ευχαριστίες από τον αντιδήμαρχο Δρυμαλίας

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Αποχαιρετούμε την Ειρήνη Βλησίδου, το “τελευταίο αντίο” (21/06) στο Χαλκί της Νάξου

Η Ειρήνη Βλησίδου, κόρη του Ιωάννη του Μαθηματικού, υπάλληλος του ΟΤΕ, έφυγε πρόωρα από τη ζωή – Η εξόδιος ακολουθία το Σάββατο 21 Ιουνίου στην Πρωτόθρονη