Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΕλλάδα: Δεύτερη ημέρα εγκλωβισμού στα νησιά, το μεσημέρι η απόφαση για νέα...

Ελλάδα: Δεύτερη ημέρα εγκλωβισμού στα νησιά, το μεσημέρι η απόφαση για νέα παράταση ή όχι

|

Σήμερα, το μεσημέρι, εν τω μεταξύ, θα συνεδριάσει εκ νέου η ΠΝΟ για να αποφασίσει τη συνεχίσει ή όχι των κινητοποιήσεών της, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη χθεσινή της ανακοίνωση αποφάσισαν τη νέα 24ωρη απεργία (που πραγματοποιείται σήμερα), με προοπτική κλιμάκωσης. 

Και η ταλαιπωρία συνεχίζεται … Εγκλωβισμένοι στα νησιά, ή στην Αθήνα και όπου αλλού αντίστοιχα, παραμένουν χιλιάδες τουρίστες λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας της ΠΝΟ. Και οι ουρές που σχηματίζονται στα πρακτορεία σε μία προσπάθεια να βρουν λύση είναι μεγάλες με την τοπική οικονομία να αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της αμφιβολίας που υπάρχει …. Παράλληλα, και τα ξένα ΜΜΕ αναφέρονται στο γεγονός, δίνοντας την αίσθηση ότι οι επισκέπτες είναι χωρίς έξοδο διαφυγής από τα νησιά…  

Η ΠΝΟ, χθες, δεν δέχθηκε την πρόταση της ένωσης ακτοοπλόων για αύξηση 2% (η ΠΝΟ απαιτεί αύξηση 5%) και αποφάσισαν να συνεχίσουν για 24 ώρες ακόμη την απεργία που είχαν εξαγγείλει και πραγματοποιούσαν από τα ξημερώματα της Δευτέρας μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης. Ετσι, τώρα, η ΠΝΟ συνεχίζει την απεργία της για ένα ακόμη 24ωρο, μέχρι τις 6 το πρωί της Τετάρτης. 

Να σημειώσουμεπως από τα 14 αιτήματα της ΠΝΟ, μόνο τα δύο αφορούν τα ακτοπλοϊκά πλοία, αλλά η απεργία περιορίζεται μόνο σε αυτά, ενώ άλλα, όπως π.χ. τα ημερόπλοια κ.λπ., εκτελούν κανονικά τα δρομολόγιά τους.

Σήμερα, το μεσημέρι, εν τω μεταξύ, θα συνεδριάσει εκ νέου η ΠΝΟ για να αποφασίσει τη συνεχίσει ή όχι των κινητοποιήσεών της, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη χθεσινή της ανακοίνωση αποφάσισαν τη νέα 24ωρη απεργία (που πραγματοποιείται σήμερα), με προοπτική κλιμάκωσης. 

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) εξέφρασε χθες για μία ακόμη φορά την απογοήτευσή του για την εξέλιξη της υπόθεσης και υπολογίζει ότι κατά μέσον όρο το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου διακινούνται ημερησίως 150.000 επιβάτες (έναντι 200.000 τον Αύγουστο), 25.000 τόνοι εμπορευμάτων από και προς τα νησιά (προμήθειες – εξαγωγές) και δεκάδες χιλιάδες Ι.Χ. Με δεδομένο ότι τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα απεργίας, τα πλοία παρέμειναν δεμένα στα λιμάνια, σωρευτικά οι αποκλεισμένοι στα νησιά παραθεριστές, νησιώτες και οι επιβάτες που θέλουν να επιστρέψουν προς αυτά υπολογίζεται πως υπερβαίνουν τις 300.000, ενώ τα φορτηγά που επηρεάζονται εκτιμάται πως ξεπερνούν τις 5.000 και τα Ι.Χ. τις 75.000.

Οι επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν αλλά και στις τοπικές οικονομίες εκτιμώνται ήδη ως σοβαρότατες. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει επισημάνει ότι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να επισκεφθούν την Ελλάδα περισσότεροι από 3 εκατ. ξένοι τουρίστες. Πρόκειται για τον τρίτο σημαντικότερο μήνα σε επίπεδο διεθνών αφίξεων για τον ελληνικό προορισμό μετά τον Αύγουστο και τον Ιούλιο και με πολύ υψηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τον Ιούνιο. Επίσης, σχεδόν το 10% επί του συνόλου των άμεσων τουριστικών εσόδων της χώρας εισπράττεται τον Σεπτέμβριο.

Ακόμα και αν η απεργία λήξει, κάτι που μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας δεν διαφαινόταν, η εξυπηρέτηση του σωρευμένου μεταφορικού φόρτου εκτιμάται ότι θα χρειαστεί αρκετά 24ωρα για να ολοκληρωθεί. Με την υπογραφή και την ανανέωση των ΣΣΕ των ναυτικών τα τελευταία χρόνια, οι μισθοί τους έχουν παραμείνει σταθεροί, σε αντίθεση με άλλους επαγγελματικούς κλάδους οι οποίοι έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις, αναφέρει ο ΣΕΕΝ.

Πρέπει να αναφερθεί πως, παρά το γεγονός ότι η εργοδοσία εμφανίζεται να επιχειρεί να δώσει λύση στο θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά και των άλλων εμπλεκόμενων υπουργείων, δεν έχει απαντήσει επί των άλλων αιτημάτων της ΠΝΟ. Είναι χαρακτηριστικό των αξιώσεων των ναυτεργατών το γεγονός πως στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται και η «επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο προ των τριών μνημονίων καθεστώς και η πλήρης εξαίρεση από τον κοινωνιοκτόνο Ν. 4387/16», η αναστολή του άρθρου 29 του Ν. 4150/2013 περί συνθέσεων στα πλοία της ακτοπλοΐας, η «αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των Ελλήνων ναυτεργατών», η επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτου προς τους ναυτεργάτες και άλλα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

The Guardian: Δονούσα, η φετινή επιλογή για τις καλοκαιρινές διακοπές

Το ελληνικό νησί που προτείνει ο Guardian για τις καλοκαιρινές διακοπές είναι ένας από τους ανέγγιχτους φυσικούς παραδείσους της άγονης γραμμής του Αιγαίου.

Γαλάζιες Σημαίες: Χρήματα στο παραπέντε, τι θα γίνει με τους ναυαγοσώστες

Κονδύλια για ναυαγοσώστες στο παρά 5, ενώ αυξάνονται οι πνιγμοί – Κίνδυνος να χαθούν «γαλάζιες σημαίες»

Τουρκία – Κωνσταντινούπολη: Από σήμερα (06/05) η “Μονή της Χώρας” λειτουργεί ως τζαμί (!!!)

Ως τζαμί θα λειτουργεί από σήμερα η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη - Παρέμβαση Ερντογάν

Αντώνης Τουρκογιώργης: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα του Πάσχα

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ιστορικού ροκ συγκροτήματος «Socrates Drank the Conium», στο οποίο ήταν μπασίστας και τραγουδιστής

Πανελλήνιες 2024: Αποζημίωση για τους μαθητές που θα δώσουν εξετάσεις εκτός έδρας (!!!)

Πανελλήνιες 2024: Για μία ακόμη χρονιά, αποζημίωση για όσους μαθητές δώσουν εξετάσεις μακριά από τα σπίτια τους

ΕεεεΚ Νάξου: Μία κίνηση αγάπης (μέσω ΛΕ.ΜΟ.Ν.) από την Ολγα Κομνηνού (photos)

Γ. Πρωτοπαπαδάκης για την δωρεά στο ΕΕΕΕΚ Νάξου: “Θερμά, ευχαριστούμε την κα Κομνηνού” (video)

Νάξος – Τραγαία: Πιστοί στο ραντεβού για τους αγαπημένους “Νίκους” που έφυγαν νωρίς (video)

Μεγάλο Σάββατο και για μία ακόμη χρονιά η Νάξος και δη οι άνθρωποι της Τραγαίας τίμησαν τους Νίκο Βλησίδη και Νίκο Βλακό που έφυγαν νωρίς (video)

Κυριακή Πάσχα: Στις 8.30 το βράδυ το “Blue Star Naxos” θα αφήσει τον Πειραιά για Σύρο – Παροναξία – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

Ημέρες γιορτής και το Blue Star Naxos θα κινηθεί με τροποποιημένο δρομολόγιο στο δρομολόγιο της άγονης

Ευρωπαϊκή Ενωση: Μάχη για το ντονέρ μετά τη πρόκληση των Τούρκων

Οργή από τους Ευρωπαίους εστιάτορες για τις προτάσεις των Τούρκων να υποχρεωθούν όλες οι φέτες ντονέρ να κόβονται «οριζόντια... με πάχος 3 έως 5 χιλιοστά»

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

ΕεεεΚ Νάξου: Μία κίνηση αγάπης (μέσω ΛΕ.ΜΟ.Ν.) από την Ολγα Κομνηνού (photos)

Γ. Πρωτοπαπαδάκης για την δωρεά στο ΕΕΕΕΚ Νάξου: “Θερμά, ευχαριστούμε την κα Κομνηνού” (video)

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Naxos Island Tours: Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι την Δευτέρα 6 Μαϊου για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Εκτακτο – Κυριακή Πάσχα: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Naxos από τον Πειραιά

Το Blue Star Naxos αναμένεται να αναχωρήσει από τον Πειραιά την Κυριακή του Πάσχα στις 20:30 το βράδυ για Σύρο - Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες