H «Αντιγόνη» η βραβευμένη μαυρόασπρη ταινία του Γ. Τζαβέλλα παραγωγής 1961 προβάλλεται απόψε (29/08, 21:00) από το Θεατρικό Μουσείο «Ιακ. Καμπανέλλης»
22 Ιανουαρίου του 1961 και προβάλλεται στις Αθηναϊκές αίθουσες η ταινία “Αντιγόνη” βασισμένη στο ομώνυμο αρχαίο δράμα του Σοφοκλή με πρωταγωνίστρια την Ειρήνη Παππά. Θεωρείται ως η πρώτη σοβαρή προσπάθεια να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη η τραγωδία του Σοφοκλή…. Σε σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβέλλα και στο καστ βλέπουμε ακόμη τον Μάνο Κατράκη (εντυπωσίασε ως Κρέοντας με την μοναδική του στιβαρή ερμηνεία), τη Μάρω Κοντού, την Ίλυα Λιβυκού και το Νίκο Καζή. Ταινία που μπορεί να μην έκανε τα … εισιτήρια που όλοι είχαν στο μυαλό τους (μόλις 43.705 και 12η σε 68 εκείνη τη χρονιά) αλλά διακρίθηκε κυρίως στο εξωτερικό και μάλιστα βραβεύτηκε ως μία από τις δέκα καλύτερες της χρονιάς σε Παγκόσμιο επίπεδο… Οχι κι άσχημα ε;
Και σήμερα, Τετάρτη 29 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, στο θεατρικό Μουσείο “Ιάκ. Καμπανέλλης” και στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων 2018 (υπό τον ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων) θα έχουμε τη προβολή της συγκεκριμένης ταινίας σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου.
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Κινηματογραφική μεταφορά της τραγωδίας του Σοφοκλή.
“ Ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης, οι δυο γιοι του βασιλιά Οιδίποδα, διεκδικούν το θρόνο της Θήβας και θανατώνονται και οι δυο. Ο νέος βασιλιάς Κρέων διατάζει να μην ταφεί το πτώμα του Πολυνείκη, γιατί πρόδωσε την πατρίδα του. Η Αντιγόνη, η αδελφή του, παρακούει την εντολή του και ζητάει από την αδελφή της Ισμήνη να θάψουν το πτώμα του. Η Ισμήνη αρνείται να παραβεί τη διαταγή του Κρέοντα αλλά η Αντιγόνη έχει πάρει την απόφασή της και συλλαμβάνεται. Ο Κρέοντας, παρά το γεγονός ότι είναι μνηστή του γιου του Αίμονα, διατάζει να κλειστεί ζωντανή σ’ έναν τάφο. Ο λόγος του μάντη Τειρεσία τη δικαιώνει, γιατί ο θείος νόμος, που επιβάλλει την ταφή των νεκρών, είναι ανώτερος από τον ανθρώπινο. Όταν ο Κρέοντας πείθεται να ελευθερώσει την Αντιγόνη είναι ήδη αργά…”
Διακρίσεις
# 2 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1961 (μουσικής και α’ γυναικείου ρόλου)
# Υποψηφιότητα για Χρυσή Άρκτο στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου
# Υποψηφιότητα για βραβείο Samuel Goldwyn καλύτερης ταινίας στις Χρυσές Σφαίρες
# 2 βραβεία στο Φεστιβάλ Σαν Φρανσίσκο (σκηνοθεσίας και α’ ανδρικού ρόλου)
# Βραβείο α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λονδίνου 1961
# Επιλέχθηκε ανάμεσα στις 10 καλύτερες ταινίες της χρονιάς 1961 από την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Αμερικής