Στο Δημαρχείο πανηγυρίζουν… Η εικόνα που έχει σήμερα το πάλαι ποτέ νεκροταφείο Νάξου και το οποίο βλέπετε στις φωτογραφίες στη πλατεία Πρωτοδικείου γοήτευσε τα μέλη της Επιτροπής του Οργανισμού Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE) και αποφάσισαν να εντάξουν τη Νάξο στο εν λόγω πρόγραμμα
Ποια ήταν η πιο σημαντική υποχρέωση των αρχαίων Ελλήνων; Η φροντίδα των ηλικιωμένων έως την τελευταία τους ανάσα και βέβαια η σωστή διαδικασία όσον αφορά την ταφή και η φροντίδα του τάφου, της τελευταίας κατοικίας του ανθρώπου… Μάλιστα για τον Σόλωνα όποιος πολίτης παρέβαινε αυτά τα καθήκοντα, πλήρωνε πρόστιμο και έχανε τα πολιτικά του δικαιώματα, δηλαδή εθεωρείτο «άτιμος», ή και τον εξόριζαν από την πόλη. Αθηναίοι και Έλληνες, στην αρχαιότητα, πίστευαν πως οι θεοί προσφέρουν απλόχερα τα αγαθά στους θνητούς και αυτοί, σεβόμενοι τους αθάνατους ευεργέτες, οφείλουν να τα απολαύσουν μέχρι τελευταίας ευκαιρίας. Διαφορετικά, θα προσβάλλουν τους γενναιόδωρους θεούς.
Αλήθεια, συμβαίνει αυτό σήμερα; Και δη στη Νάξο; Μία βόλτα στο πρώην νεκροταφείο, που βρίσκεται στην πλατεία Πρωτοδικείου στη Χώρα της Νάξου, δείχνει ότι έχουμε ξεχάσει αυτή την βασική υποχρέωση… Και κυρίως ο Δήμος… Κάτι που το βλέπουν όλοι μέσα από τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν σήμερα στο διαδίκτυο και μας έδωσε φίλος της ιστοσελίδας… Δυστυχώς, από τις 15 Ιουνίου του 2011 όταν και σταμάτησε με κάθε επισημότητα ξεκίνησε ένας Γολγοθάς απαξίωσης για το εν λόγω σημείο αναφοράς για κάθε Ναξιώτη…
Εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα οι καταγγελίες να είναι συνεχόμενες από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής προς το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων… Προφανώς η έλλειψη ασφάλειας, οδήγησε ακόμη και σε πράξεις βανδαλισμού. Αποτέλεσμα; Να έχει φτάσει να είναι ακόμη και χώρος για εναπόθεση απορριμμάτων. Και το χειρότερο, είναι άγνωστο τι σκέφτεται να κάνει ο Δήμος για το εν λόγω Νεκροταφείο. Και το αναφέρουμε αυτό γιατί πρόσφατα, τόσο ο Δήμος Τήνου όσο και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης με ομόφωνες αποφάσεις τους προχώρησαν σε πρόταση προς την Επιτροπή του Οργανισμού Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE) για ένταξη των κοιμητηρίων που έχουν στο χώρο ευθύνης τους στο εν λόγω πρόγραμμα…
Μάλιστα, πριν από έναν χρόνο ο πρώην καθηγητής, και νυν πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Νάξου “Νικάνδρη”, Γιάννης Λογαράς είχε καταθέσει δημόσια ανάλογη πρόταση. Τι είχε γράψει στη προσωπική του ιστοσελίδα; Μάλιστα είχε προσθέσει φωτογραφίες από το παρελθόν, γιατί σήμερα η απαξίωση δεν έχει προηγούμενο. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρουν ότι το βράδυ με το σκοτάδι σύμμαχο, το εν λόγω κοιμητήριο στην καλύτερη περίπτωση λειτουργεί ως αποχωρητήριο…
Η τότε πρόταση είχε ως τίτλο «Να διατηρηθεί ως μνημείο το παλαιό Νεκροταφείο της Χώρας Νάξου» Και ανέφερε: «Μια άλλη ναξιακή “πολιτεία” με προσφιλή μας πρόσωπα (και με τις φωτογραφίες τους!) το παλαιό Κοιμητήριο Χώρας Νάξου. Να μείνει, όπως έχει, ως μνημείο μνήμης, ιστορίας και σεβασμού προς αγαπητά μας πρόσωπα, το ιστορικό 1ο Νεκροταφείο της πόλης της Νάξου (πλησίον της Πλατείας Πρωτοδικείου-Ευριπαίου) και να μη χαλαστεί. (Άλλωστε δεν γίνονται πια ταφές εκεί από καιρό). Θυμόμαστε -μπαίνοντας στον χώρο του- και βλέπουμε, στις φωτογραφίες τους, πρόσωπα συγγενών και γνωστών και άλλων συμπατριωτών μας και διαβάζουμε γραμμένα και πληροφορούμαστε και για το έτος γέννησής τους και τη χρονική διάρκεια της ζωής του καθενός από τους κεκοιμημένους. Θυμόμαστε έτσι παλιές σκηνές από την οικογενειακή ή την τοπική ιστορία μας. Ας προσέξει το θέμα αυτό ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και η Δημοτική Κοινότητα Χώρας Νάξου. Νομίζω ότι είναι σοβαρό λάθος η διάλυση του σπουδαίου αυτού ιστορικού μνημείου!»
Ίσως σε ένα άλλο νησί, να υπήρχε διαφορετική αντιμετώπιση… Όμως, εδώ είναι Νάξος…. Και αυτή αποτελεί την καλύτερη απάντηση κυρίως στους Ευρωπαϊους που μπαίνουν στον χώρο με απόλυτο σεβασμό (σ.σ. κουτόφραγκοι τι περιμένετε) και έχουν την απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους γι’ αυτή την εικόνα απαξίωσης… Και αυτό το “Γιατί;” ποιος μπορεί να το απαντήσει;