Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΑίγυπτος: Αποκαλύφθηκαν τα μυστικά της σαρκοφάγου

Αίγυπτος: Αποκαλύφθηκαν τα μυστικά της σαρκοφάγου

|

Σε δυο άντρες και μια γυναίκα ανήκουν οι τρεις σκελετοί της τεράστιας γρανιτένιας σαρκοφάγου που ανακαλύφθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις.

Σε δυο άντρες και μια γυναίκα ανήκουν οι τρεις σκελετοί της τεράστιας γρανιτένιας σαρκοφάγου που ανακαλύφθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις.

Όπως επισημαίνει άρθρο του ειδησεογραφικού οργανισμού Ashram online, εντός της βρέθηκαν επίσης λεπτοδουλεμένα χρυσά ελάσματα, διαστάσεων 5Χ3 εκ., με απεικονίσεις που πιθανόν παραπέμπουν σε διακριτικά στρατιωτικών.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές μελέτες, ο πρώτος σκελετός ανήκει σε γυναίκα ηλικίας 20 ως 25 ετών και ύψους ως 1,64 μ., ο δεύτερος σε άντρα ηλικίας 35 ως 39 ετών και ύψους ως 1,65 μ. και ο τρίτος σε άντρα 40 ως 44 ετών και ύψους ως 1,84 μ. Ο τελευταίος μάλιστα φέρει μια στρογγυλή κοιλότητα στο κρανίο, πλάτους 17 εκ., την οποία είχε πολύ καιρό πριν πεθάνει.

Όπως ανέφεραν οι μελετητές στο Ahram Online, η κοιλότητα αυτή οφείλεται σε τρυπανισμό, δηλαδή στη διάνοιξη οπής στο κρανίο. Πρόκειται για την αρχαιότερη χειρουργική τεχνική, η οποία έχει εντοπιστεί σε προϊστορικά ανθρώπινα υπολείμματα.

Ωστόσο, σπάνια συναντιέται στην αρχαία Αίγυπτο, όπου λίγα κρανία με αυτή την οπή έχουν εντοπιστεί. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δείγματα υπάρχουν στο Μουσείο του Νοσοκομείου Qasr Al-Eini, ενώ κρανία με οπές από τρυπανισμό έχουν βρεθεί στον τάφο του θησαυροφύλακα Μάγια (Maya) και της συζύγου του Μέριτ (Merit), ο οποίος ανήκει στη 18η Δυναστεία.

Ο Δρ. Μουσταφά Ουαζίρι, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, δήλωσε στο Ashram online ότι πολύ πιθανόν η διαδικασία της ταφής μέσα στη σαρκοφάγο να έγινε σε δυο διαδοχικές φάσεις, καθώς οι σκελετοί βρέθηκαν ο ένας πάνω στον άλλον.

Από τη μεριά του, ο Ayman Ashmawy, επικεφαλής τμήματος στο Υπουργείο Αρχαιοτήτων, είπε ότι οι ερευνητές έχουν καθαρίσει όλα τα υπολείμματα που εντοπίστηκαν μέσα στη σαρκοφάγο και πως έχουν τεκμηριωθεί αρχαιολογικά όλα τα οστά και τα κρανία, καθώς και τα χρυσά ελάσματα.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το περίεργο χρώμα του υγρού που βρέθηκε μέσα στη σαρκοφάγο είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από τα λύματα, που προκάλεσε την αποσύνθεση των περιτυλιγμάτων των σκελετών, ενώ επιπλέον αναλύσεις διεξάγονται στο υγρό, ώστε να ανακαλυφθούν περαιτέρω στοιχεία για τα συστατικά του.

Όπως ανέφερε ο Ουαζίρι, θα γίνουν κι άλλες έρευνες και αναλύσεις, συμπεριλαμβανομένων τεστ DNA και αξονικών τομογραφιών, ώστε να συναχθούν περισσότερες πληροφορίες για τους σκελετούς, καθώς και το αν σχετίζονταν γενετικά.

Η σαρκοφάγος βρέθηκε στην περιοχή Sidi Gaber της Αλεξάνδρειας κατά τη διάρκεια εργασιών για τη θεμελίωση κτιρίου. Αξιωματούχοι έχουν πει ότι ανήκει στην Πτολεμαϊκή (332-30 π. Χ.) ή στη Ρωμαϊκή (30 π. Χ.-642 μ. Χ.) περίοδο.

Η είδηση της ανακάλυψής της τον περασμένο Ιούλιο έκανε τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας σάλο ως προς τις προσδοκίες -και όχι μόνο: Κάποιοι είπαν ότι μπορεί να περιλάμβανε τα υπολείμματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι το άνοιγμά της θα έφερνε κατάρα στον κόσμο.

Ίσως όμως η πιο εντυπωσιακή (και επικίνδυνη) αντίδραση ήταν όταν έκκληση με χιλιάδες υπογραφές ζητούσε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να επιτρέψει στους ανθρώπους να πιουν από το υγρό που βρέθηκε μέσα στη σαρκοφάγο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Hellenic Seaplanes: Απογειώνονται τα υδροπλάνα στην Ελλάδα, αλλά όχι σε Μήλο και Σαντορίνη

Παρά την ετοιμότητα της Hellenic Seaplanes, δύο εμβληματικά νησιά μένουν εκτός του εθνικού πτητικού χάρτη λόγω αρνητικών γνωμοδοτήσεων από τις Λιμενικές Αρχές

Μύκονος – Γ. Βρούτσης: Αναβαθμίζεται το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Κόρφο με χρηματοδότηση 731.500€

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο Δήμαρχος Χρήστος Βερώνης ανακοίνωσαν την υλοποίηση του έργου σε ειδική εκδήλωση παρουσία Ολυμπιονικών και αθλητών

«Οι Κούροι ανήκουν στο Φλεριό»: Σαφής αντίθεση στην απομάκρυνσή τους από τη Νάντια Σαλτερή

Δημόσια παρέμβαση της Νάντιας Σαλτερή για την απόφαση του ΚΑΣ – Χωρίς διαβούλευση, χωρίς διάλογο, με κίνδυνο απώλειας της πολιτιστικής ταυτότητας των Μελάνων

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και “Το σπίτι μας είναι και των άλλων”

Η άγρια ζωή της Νάξου χάνει το σπίτι της. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, πριν χάσουμε και το δικό μας.

Naxos Medical: Αγγειοχειρουργικό ιατρείο, εξειδικευμένη φροντίδα δίπλα μας

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας επιστρέφει (για μία ακόμη φορά) στη Νάξο για να προσφέρει εξειδικευμένες αγγειοχειρουργικές εξετάσεις στο πλευρό των κατοίκων

Αντίο Μίμη: Θλίψη στην οικογένεια της ΑΕΚ για τον Δημήτρη Χατζηχρήστο

Βαρύ πένθος στην οικογένεια της ΑΕΚ, αλλά και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Χατζηχρήστου, μιας από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της εξέδρας στη χώρα μας.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Σίφνος: Οι «Φρυκτωρίες» φωτίζουν ξανά τις Κυκλάδες, σημείο συνάντησης πολιτισμού (αφίσα)

Την Κυριακή 8 Ιουνίου, 14 νησιά των Κυκλάδων ενώνονται συμβολικά μέσω των Φρυκτωριών, τιμώντας την ιστορική μνήμη και την ανάγκη για επικοινωνία και συλλογικότητα

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις