Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΑιγαίο: «Πυκνώνει» η παρουσία των εναλλακτικών παρόχων ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά

Αιγαίο: «Πυκνώνει» η παρουσία των εναλλακτικών παρόχων ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά

|

Elpedison και ΕΛΤΑ Ενέργεια είναι οι προμηθευτές με τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στα αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα του Αιγαίου

Επεκτείνεται η δραστηριοποίηση εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και στα υπόλοιπα μη διασυνδεμένα νησιά, εκτός της Κρήτης και της Ρόδου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις επιχειρήσεις και τους κατοίκους τους να επωφεληθούν από τον ανταγωνισμό και έτσι να μειώσουν το κόστος του ρεύματος που καταναλώνουν. 

Η συγκεκριμένη αγορά είναι η τελευταία που απελευθερώθηκε, μόλις τον φετινό Ιανουάριο, επιτρέποντας έτσι στους εναλλακτικούς παρόχους να επεκταθούν σε οποιαδήποτε νησιωτική περιοχή δεν διασυνδέεται στο ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο, πέραν από τη Ρόδο και την Κρήτη όπου είχε ήδη καταργηθεί το μονοπώλιο της ΔΕΗ.  Στα δύο ανωτέρω νησιά δραστηριοποιούνται 14 εναλλακτικοί προμηθευτές. 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Δελτίο Συμμετεχόντων του Ιουνίου για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, που εξέδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ ως λειτουργός τους, ήδη στην Μυτιλήνη δραστηριοποιούνται επτά εναλλακτικοί προμηθευτές, στην Κω και την Κάλυμνο έξι, στη Σαντορίνη, τη Σάμο και τη Χίο πέντε, ενώ στη Λήμνο τέσσερις εταιρίες. 

Σε αρκετά νησιά έχουν παρουσία δύο εναλλακτικοί προμηθευτές, όπως στη Σίφνο, τη Σύμη, και τη Σέριφο.  Τέλος, πλέον κανένας εναλλακτικός προμηθευτές δεν εμφανίζεται μόνο σε πολύ μικρά νησιά, όπως τους Αρκιούς, τα Αντικύθηρα, και τους Ωθωνούς. 

Μετά τη ΔΕΗ, η οποία έχει όπως είναι φυσικό παρέχει συμβόλαια ρεύματος σε όλη την επικράτεια, οι προμηθευτές με τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στα αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα του Αιγαίου είναι η Elpedison και τα ΕΛΤΑ.  Και οι δύο εταιρείες έχουν παρουσία σε 19 νησιά. 

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, τα νησιά που απεξαρτήθηκαν από το πετρέλαιο «πέρασαν» στη δικαιοδοσία της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) και στο καθεστώς που ισχύει για το ηπειρωτικό δίκτυο. 

Επομένως, με την άδεια προμήθειας που έχουν για το διασυνδεδεμένο σύστημα όλοι οι πάροχοι ρεύματος μπορούν πλέον να προσφέρουν συμβόλαια και στην Πάρο, τη Μύκονο την Αντίπαρο, τη Νάξο, το Κουφονήσι, τη Σχοινούσα, την Ηρακλειά, την Ίο, τη Σύκινος και τη Φολέγανδρο.

Με πληροφορίες worldenergynews.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Οι Υφάντρες και οι Αναμνήσεις τους»: Το εργοστάσιο Ζησιμάτου ξαναζωντάνεψε στην Ερμούπολη

Μια βιωματική δράση του Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Hermoupolis Heritage, που ζωντάνεψε τη μνήμη της κλωστοϋφαντουργίας στη Σύρο

Γ. Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα νησιά σαν ενοχλητικές κουκίδες στον χάρτη»

Σφοδρή κριτική του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Bono, The Edge και Gavin Friday στην Αντίπαρο – Ιρλανδικό «άρωμα» ροκ στο Αιγαίο

Τρεις εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας ροκ σκηνής απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης στις Κυκλάδες

Μανιομανώλης: Ο παλικαράς ζωοκλέφτης από το Φιλώτι που έγραψε ιστορία στα Βουρλά

Απόγονος Κρητικών επαναστατών, μεγαλοβοσκός στη Νάξο και θρύλος για τα κατορθώματά του

Η ΕΑΣ Νάξου αποχαιρετά τον πρόεδρο της Κεραμωτής, Μανώλη Φακίνο

Συγκινητικό μήνυμα του Δημήτρη Καπούνη για την απώλεια ενός αγωνιστή της αυτοδιοίκησης και του αγροτικού κόσμου

Γ. Βρούτσης: «Ιστορική απόφαση η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για χωριά έως 1.500 κατοίκους – Μεγάλη ανάσα για τις Κυκλάδες»

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για μείωση και πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε μικρούς οικισμούς αποτελεί «δικαίωση της πολιτικής μας», τονίζει ο Υπουργός Αθλητισμού και Βουλευτής Κυκλάδων

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Αλλαγή στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου – Η Ευθαλία Σπανού αντικαθιστά τον Νικόλαο Μοστράτο

Η παραίτηση του Νικολάου Μοστράτου και η ορκωμοσία της πρώτης επιλαχούσας του συνδυασμού «Πάρος, με Ευθύνη και Ενότητα»

Νάξος – Θεαματική μανούβρα του Hellenic Highspeed στο λιμάνι (video)

Το ταχύπλοο προσεγγίζει από Πάρο και Πειραιά και δένει σε μόλις 3 λεπτά με εντυπωσιακή ακρίβεια

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Τουρκία – Ισπανία, το ντέρμπι κορυφής και ποντάρουμε στα .. γκολ

Δύσκολη αποστολή για τη «Φούρια Ρόχα» στην Κωνσταντινούπολη – Στοίχημα με αξία το 2 & G/G

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.