Παρασκευή, 2 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΑμοργός: Μετά τα σταχτοδοχεία παραλίας ήρθαν και τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια

Αμοργός: Μετά τα σταχτοδοχεία παραλίας ήρθαν και τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια

|

Με πρωταγωνιστές τα μέλη του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντολογικού Συλλόγου Θολαρίων “Αρχαία Βίγλα” η Αμοργός αποκτά εκτός από σταχτοδοχεία παραλίας και βιοδιασπώμενα καλαμάκια – Ακούστε το ηχητικό βίντεο 

Μας είχαν προειδοποιήσει.. Από την αρχή του καλοκαιριού. Ότι φέτος κάτι διαφορετικό θα βιώσουν οι επισκέπτες της Αμοργού. Θα δουν ένα διαφορετικό νησί. Φιλικό προς το περιβάλλον και με συνεχόμενες δράσεις ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και κυρίως να μπει ένα τέλος στην εξάρτηση από το πλαστικό..

Αναφερόμαστε στα μέλη του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντολογικού Συλλόγου Θολαρίων «Αρχαία Βίγλα» που με το καλημέρα έδειξαν τις προθέσεις τους…

Ποιες ήταν αυτές; Μα η εμφάνιση σταχτοδοχείων παραλίας. Ναι, δεν υπάρχει παρθενογένεση. Υπάρχει, όμως η διάθεση για να καθαρίσουν οι παραλίες.. Και έτσι το αποφάσισαν. Με επιστολή τους σε όλους τους επαγγελματίες ανέδειξαν το πρόβλημα με τα παρατημένα αποτσίγαρα στις παραλίες του νησιού και ουσιαστικά έκαναν κοινωνούς όλους του προβλήματος ενώ δεν ζητούσαν απλά συνδρομή, εξηγούσαν τα οφέλη της κίνησης.… Τι ανέφερε η επιστολή; « στα πλαίσια των περιβαλλοντικών δράσεων του Συλλόγου μας εν όψει της φετινής καλοκαιρινής περιόδου και με σκοπό μας την διαφύλαξη της καθαριότητας των παραλιών του νησιού, αποφασίσαμε να προμηθευτούμε χάρτινα τασάκια παραλίας τα οποία θα παρέχονται στους επισκέπτες καπνιστές. Απώτερος σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι, αφενός η ευαισθητοποίησή του κοινού για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και αφετέρου η χρήση τους προς αποφυγή ρίψεως αποτσίγαρων στις παραλίες μας.

Το κόστος για τη συγκεκριμένη δράση είναι αρκετά υψηλό και γι’ αυτόν τον λόγο με την συγκεκριμένη επιστολή ζητάμε την οικονομική συνεισφορά απ’ όποιον επαγγελματία του νησιού το επιθυμεί.

Γιατί όμως κάποιος να συνεισφέρει στο εν λόγω εγχείρημα;

1. Για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε καθαρές τις παραλίες μας.

2. Όσο μεγαλύτερο είναι το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί, τόσο περισσότερα χάρτινα τασάκια παραλίας θα καταφέρουμε να προμηθευτούμε σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

3. Κάθε επαγγελματίας που θα συνεισφέρει σε αυτήν την προσπάθεια θα προμηθευτεί χάρτινα τασάκια παραλίας ανάλογα με το ποσό που διέθεσε.

4. Στα χάρτινα τασάκια παραλίας θα τυπωθούν τα ονόματα των επιχειρήσεων που συνείσφεραν στην προσπάθειά μας, με σκοπό την διαφήμισή τους.

5. Θα τοποθετηθούν αφίσες στο νησί, στις οποίες θα είναι αναρτημένες όλες οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις απ’ όπου οι καπνιστές θα μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν το χάρτινο τασάκι παραλίας».

Κι έπιασε. Και μάλιστα, όπως είχαμε πληροφορηθεί, αρκετοί ήταν αυτοί που εκ των υστέρων εξέφρασαν την επιθυμία τους να συμμετέχουν…

Ενδιάμεσα τους είδαμε να παίρνουν μέρος στον καθαρισμό παραλιών (“Ψιλή Άμμος” και “Λεβρωσσός”) αλλά και πρόσφατα να μαζεύουν μαζί με το σύνολο των κατοίκων της Αμοργού, είδη πρώτης ανάγκης για να τα στείλουν στους πυρόπληκτους της Αττικής.

Και η τελευταία τους κίνηση; Τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια. Και το διαβάσαμε μόλις πριν από δύο ημέρες στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου «Σήμερα παραλάβαμε 10.000 βιοδιασπώμενα καλαμάκια από το πρόγραμμα SeaChange. Στόχος μας είναι οι Αμοργιανοί επαγγελματίες να έρθουν σε επαφή με τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια και να διαπιστώσουν ότι η ποιότητα τους είναι ίδια με τα αντίστοιχα πλαστικά, με απώτερο σκοπό την πλήρη αντικατάσταση τους.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα μοιραστούν δείγματα από βιοδιασπώμενα καλαμάκια στους επαγγελματίες, εάν κάποιος θελήσει να προμηθευτεί κανονική ποσότητα μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μας στο τηλέφωνο 6987784467.

Πείτε ΟΧΙ στο πλαστικό καλαμάκι!»

Δεν είναι ωραίες κινήσεις; Μακάρι και σε άλλα νησιά να υπάρχουν αντίστοιχες κινήσεις…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ολλανδία – Σύρος: Αυτό είναι το “κρυμμένo πετράδι” της Ελλάδας για το 2025

Το «κρυμμένo πετράδι» της Ελλάδας για το 2025​​​​​​​​​​​ σύμφωνα με τους Ολλανδούς

Η Σαντορίνη πρωταγωνίστρια στα όνειρα των Αμερικανών για γαμήλιο ταξίδι το 2025

Η Σαντορίνη στέφεται ως ο κορυφαίος γαμήλιος προορισμός για Αμερικανούς ταξιδιώτες, με εξωτικούς και ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές να συμπληρώνουν τη λίστα.

Φολέγανδρος: Νέοι αθλητικοί χώροι και αναβαθμισμένες σχολικές μονάδες δίνουν «ανάσα» στο νησί

Με συνέπεια και έργα ουσίας, η Φολέγανδρος αποκτά σύγχρονες αθλητικές υποδομές – Ένα νησί κάνει βήματα μπροστά, εκεί όπου οι δυσκολίες δεν είναι άλλοθι αλλά κίνητρο.

Καφηρέας: Ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο λόγω μηχανικής βλάβης

Ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο λόγω μηχανικής βλάβης στο ακρωτήριο Καφηρέα

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ο Παναγιώτης Ψαρράς στη Μικτή Ομάδα Νήσων, υπερηφάνεια για τη Νάξο

Με το βλέμμα στο μέλλον, ο νεαρός αθλητής ξεχωρίζει και εκπροσωπεί επάξια τον Πανναξιακό και τη Νάξο στους Περιφερειακούς Αγώνες της ΕΟΚ.

Κεφαλοτύρι Νάξου Πιτταρά: Ένα τυρί-σύμβολο παράδοσης και γεύσης

Με συνταγή που διασώζεται από την προηγούμενη χιλιετία, το κεφαλοτύρι Πιτταρά ωριμάζει για 12 μήνες και αναδεικνύει τη Νάξο ως γαστρονομικό θησαυρό.

Πρόταση Ημέρας: Ολόκληρα κουκιά γιαχνί

τα φρέσκα κουκιά έχουν πολλά ατού. Είναι θρεπτικά και νόστιμα, λιγότερα επιβαρυμένα από άλλα κηπευτικά, και γίνονται πολλά ωραία φαγητά.

Πέντε ελληνικά νησιά για ήρεμες διακοπές: Αντίδοτο στον μαζικό τουρισμό σύμφωνα με τη “Daily Mail”

Αν θέλετε αυθεντική ελληνική εμπειρία, μακριά από τα πλήθη της Μυκόνου και της Σαντορίνης, αυτά τα πέντε νησιά υπόσχονται γαλήνη, φυσική ομορφιά και ατόφια φιλοξενία.

Κικίλιας από Σύρο: “Καμία αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου την καλοκαιρινή περίοδο”

Βασίλης Κικίλιας από Σύρο: «Καμία αύξηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ούτε τώρα ούτε καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.»

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Δυτικές Κυκλάδες: Ανεκτέλεστο το αυριανό δρομολόγιο του “Αικατερίνη Π”

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. : Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο την Δευτέρα 28/4 κι επιστροφή την Τρίτη 29/4 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών