Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕΕ: Η Κομισιόν ανησυχεί για τους αγρότες και λαμβάνει μέτρα

ΕΕ: Η Κομισιόν ανησυχεί για τους αγρότες και λαμβάνει μέτρα

|

Εκτός από τον κίνδυνο πυρκαγιών, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι συνθήκες ακραίας ξηρασίας που έχουν πλήξει φέτος σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου έχουν σημαντικές συνέπειες και στον πρωτογενή τομέα. Η κατάσταση, μάλιστα, έχει φτάσει στο σημείο που οδήγησε χθες σε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για την Ελλάδα, ευτυχώς, οι μετριοπαθώς υψηλές θερμοκρασίες και οι άφθονες βροχές οδηγούν σε θετικές προβλέψεις για τις θερινές σοδειές (αραβόσιτος, ηλιοτρόπιο, πατάτα), άνω του μέσου όρου της προηγούμενης πενταετίας.

Του Γιάννη Παλαιολόγου (Καθημερινή

Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε η Επιτροπή, οι αγρότες θα μπορέσουν να λάβουν μέχρι και το 70% της άμεσης πληρωμής τους και 85% της αγροτικής αναπτυξιακής αρωγής στα μέσα Οκτωβρίου, αντί για τον Δεκέμβριο που αρχικά προβλεπόταν. Επιπλέον, θα παρασχεθεί μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τις χρήσεις γης, ώστε εκτάσεις που δεν θα καλλιεργούνταν να χρησιμοποιηθούν για τη διατροφή των ζώων.

Ο επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν εξέφρασε την ανησυχία του για τις κλιματικές συνθήκες που έχουν επικρατήσει φέτος το καλοκαίρι. «Εχω έρθει σε επαφή με αρκετούς υπουργούς από τις πληττόμενες χώρες για να συζητήσω την κατάσταση και να λάβω επικαιροποιημένες εκτιμήσεις των συνεπειών της», ανέφερε ο κ. Χόγκαν. Η Επιτροπή, σημείωσε, «είναι έτοιμη να στηρίξει τους αγρότες που πλήττονται από ξηρασία μέσω διαφόρων μέσων, όπως οι υψηλότερες προκαταβολές, οι παρεκκλίσεις από τις απαιτήσεις του οικολογικού προσανατολισμού και οι κρατικές ενισχύσεις». Η Επιτροπή θα λάβει έως τις 31 Αυγούστου επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο της εαρινής και θερινής ξηρασίας στους γεωργούς.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από το πρόγραμμα παρακολούθησης αγροτικών πόρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (MARS), που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο στις 23 Ιουλίου, οι «εξαιρετικές ξηρές και θερμότερες του συνηθισμένου συνθήκες» επέδρασαν αρνητικά στις χειμερινές σοδειές και στα ανοιξιάτικα δημητριακά «σε μεγάλο μέρος της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης», από την Ιρλανδία ώς την Πολωνία και τη Φινλανδία. Αντιθέτως, οι προβλέψεις για τη σοδειά του καλαμποκιού, της σόγιας και των ηλιοτροπίων «αναθεωρήθηκαν ανοδικά, κυρίως εξαιτίας των ευνοϊκών συνθηκών με άφθονη βροχή στη Νότια, Κεντρική και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων παραγωγών όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία».

Για την Ελλάδα συγκεκριμένα, οι προβλέψεις είναι θετικές για τις θερινές σοδειές (αραβόσιτος, ηλιοτρόπιο, πατάτα). Σχετικά με τις χειμερινές σοδειές, στις περιοχές που προκαλούν ανησυχία για την ίδια περίοδο συμπεριλαμβάνονται η Μακεδονία και η Θράκη – και ειδικά η Καβάλα και η Ξάνθη. Τα καιρικά φαινόμενα εκεί κατά την περίοδο αυτή χαρακτηρίζονται ακραία –με το υπερπλεόνασμα βροχής (άνω των 80 χιλιοστών τη μέρα σε κάποιες μέρες) να επιδρά αρνητικά στη συγκομιδή.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μηχανοκίνητος Αθλητισμός: Η Ναξιώτισσα Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Η 15χρονη Ναξιώτισσα - με καταγωγή από το Σκαδό - Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Τήνος: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Θετική Εξέλιξη για την υδροδότηση της Τήνου: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Υπουργείο Παιδείας: Παράταση ενός έτους για 22.000 “αιώνιους” φοιτητές

Τι προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας ώστε να μη διαγραφούν αυτομάτως όλοι οι «λιμνάζοντες» φοιτητές

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Νάξος – Καστράκι: Ο Εσταυρωμένος στο Καστράκι

Μεγάλη Πέμπτη και με τη δύση του ηλίου ο Εσταυρωμένος στέκεται στη παραλία του Καστρακίου

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Blue Star Ferries: Εκτακτα δρομολόγια σήμερα και αύριο για “Blue Star Paros” και “Blue Star 2” στις Κυκλάδες

Δύο έκτακτα δρομολόγια σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και αύριο Μεγάλη Παρασκευή από πλοία της Blue Star Ferries σε νησιά των Κυκλάδων - Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια

Aegean Air – Αγιο Φως: Μεταφορά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη Σαντορίνη

Με τακτικές αλλά και έκτακτες ειδικές πτήσεις Aegean και Olympic Air θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Λάρισα, Ιωάννινα, Ζάκυνθο, Καλαμάτα, Λήμνο και Σαντορίνη.

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος – Β. Κατσαράς: Επίσκεψη του Τζερόμ Καλούτα, γυρίσματα της εκπομπής Φτάσαμε”

Η Νάξος στην Ελληνική τηλεόραση μέσω της εκπομπής "Φτάσαμε" - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς