Τετάρτη, 25 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΓ. Βλασερός για το 13χρονο παιδί που χάθηκε: Φταίει για όλα η...

Γ. Βλασερός για το 13χρονο παιδί που χάθηκε: Φταίει για όλα η κακιά ώρα;

|

Αρθρο – παρέμβαση του γιατρού Γιάννη Βλασερού, ο οποίος με αφορμή τον 13χρονο Ναξιώτη που χάθηκε στα νερά του Καλαντού καταθέτει τις προτάσεις του ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα στο μέλλον – Τι προτάσεις καταθέτει 

Ακόμη τα δάκρυα δεν έχουν στεγνώσει από την είδηση ότι ένα 13χρονο παιδί από το Φιλώτι της Νάξου χάθηκε στα νερά του Καλαντού. Ο γιατρός Γιάννης Βλασερός που έχει κι αυτός βιώματα με το θάνατο συγγενικού του προσώπου από τη θέση του γιατρού αλλά και του πολιτικοποιημένου προσώπου καταθέτει τις προτάσεις και την αγωνία του για την επόμενη ημέρα. Η .. δικαιολογία της κακιάς ώρας, πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει και με συγκεκριμένες δράσεις να αποφύγουμε στο μέλλον ανάλογα συμβάντα που προκαλούν πόνο στους κατοίκους του νησιού…

Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή του κου Βλασερού αναφέρει:

«Οι τραγωδίες αυτές τις μέρες περίσσεψαν… ο πόνος και η απελπισία κυριάρχησε. Θα ήταν όμως σοβαρή παράλειψη από μέρους μου να μην αναφερθώ στο τραγικό γεγονός του πνιγμού του 13χρονου αγοριού στον Καλαντό της Νάξου μπροστά στα μάτια των γονιών του και των λουομένων και παράλληλα να διατυπώσω κάποιες σκέψεις μου αποτροπής παρόμοιων τραγικών γεγονότων.

Τι συνέβη;

Στην ιδιαίτερου φυσικού κάλλους παραλία του Καλαντού, χωρίς όμως υποδομή για ασφαλή κολύμβηση, ένα μικρό αγόρι με την παρουσία των γονιών του βούτηξε με τις αδελφές του στη θάλασσα. Δυστυχώς τα παιδιά κατά μαρτυρία συγγενούς μετακινήθηκαν κολυμπώντας σε περιοχή της παραλίας με απότομα μεγάλο βάθος (στο οποίο να σημειωθεί είχαν κινδυνεύσει κι άλλοι κολυμβητές) με αποτέλεσμα τα αδέλφια να κινδυνεύουν να πνιγούν.

Βλέποντας τον κίνδυνο ο πατέρας βούτηξε και ανέσυρε τα κορίτσια. Το Γιάννη όμως δεν τον πρόλαβε, τον έβγαλαν σε λίγο αναίσθητο στην παραλία. Πρέπει να διατηρούσε σημεία ζωής. Δυστυχώς η ιατρική βοήθεια ήλθε μετά 45 λεπτά γιατί έπρεπε να ξεκινήσει από 40 χιλιόμετρα μακριά. Τόσο απέχει το Νοσοκομείο της Νάξου από τον Καλαντό.

Ο ερχομός του ασθενοφόρου ήταν γρήγορος για την απόσταση που κάλυψε, αλλά πολύ αργός για να βοηθήσει το παιδί.

Το γελαστό γεμάτο ενέργεια αγόρι πέταξε προς τον ουρανό αφήνοντας πίσω στη γη τους γονείς και τα αδέλφια του στον αβάσταχτο πόνο, βυθίζοντας στο πένθος όλο το χωριό του, συγκλονίζοντας ολόκληρο το νησί της Νάξου. Παρόμοιο συγκλονιστικό γεγονός με θύματα ένα εικοσάχρονο θείο μου και τον ισόχρονο φίλο του, συνέβη πριν από πολλά χρόνια όταν προσπάθησαν να κολυμπήσουν στην ίδια περιοχή στην οποία όμως ήταν εντελώς μόνοι.

Μετά από τόσα χρόνια, αν μη τι άλλο αυτή η παραλία δεν είναι πια απομονωμένη (εκείνη τη στιγμή υπήρχαν περίπου 40 κολυμβητές), ξανασυμβαίνει το ίδιο τραγικό γεγονός.

Τι έφταιξε; Για όλα φταίει “η κακιά ώρα”; Σαφώς και όχι.

Τι μπορεί να διορθωθεί για να αποφύγουμε στο μέλλον παρόμοιες τραγωδίες;

Ορατή είναι η έλλειψη κολυμβητικής παιδείας και εκπαίδευσης στα γηγενή παιδιά της κεντρικής και ορεινής Νάξου και ειδικά του Φιλωτίου λόγω της μεγάλης απόστασης από τη θάλασσα.

Κινδυνεύουν όμως γιατί έχουν ευκολότερη πρόσβαση στη θάλασσα από ότι εμείς όταν είμαστε παιδιά στην ίδια περιοχή.

Πρέπει να βρεθεί τρόπος κολυμβητικής αγωγής για τα παιδιά τουλάχιστον του δημοτικού με ειδικά καλοκαιρινά προγράμματα στη θάλασσα ή σε πισίνα. Τη λύση βέβαια θα την έδινε το κολυμβητήριο στην περιοχή της Δρυμαλίας πού θα έλυνε πολλά προβλήματα άθλησης και εκπαίδευσης.

Η συστηματική και αποτελεσματική εκπαίδευση του κοινού στη καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση πρέπει να επεκταθεί σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού για να είναι ικανό να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους καταστάσεις διάσωσης.

Η ύπαρξη ναυαγοσώστη στον Καλαντό που ήδη έχει σημαντικό αριθμό κολυμβητών και πολύ περισσότερο η άμεση οριοθέτηση με σημαδούρες της επικίνδυνης για τους κολυμβητές περιοχής είναι αναγκαία.

Η ιατρική βοήθεια ήρθε πολύ αργά για το Γιαννάκη γιατί το ασθενοφόρο ξεκίνησε από πολύ μακριά από το νοσοκομείο της Νάξου.

Η οργάνωση και ο εξοπλισμός μίας έστω και μικρής ιατρικής μονάδος στο Φιλώτι ως μεγαλυτέρου οικισμού στη περιοχή, που θα έχει δυνατότητα ανάνηψης σε σοβαρά ατυχήματα μέχρις ότου το περιστατικό μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Νάξου είναι αναγκαίος.

Να τονίσουμε και εδώ την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει να αποκτήσει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας χωρίς άλλη καθυστέρηση το Νοσοκομείο της Νάξου.

Ο υψηλός αριθμός πνιγμών στη Νάξο και τα γύρω νησιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά με την ύπαρξη εξοπλισμένου και στελεχωμένου ταχύπλοου ναυαγοσωστικού με διασώστες συνδεδεμένο με το τοπικό νοσοκομείο, της Νάξου εν προκειμένω.

Μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά με αποτέλεσμα “η κακιά ώρα” να μην είναι τόσο τραγική όπως ήταν με τον άτυχο Γιαννάκη…”

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Γιάννης Βλασερός είναι καρδιολόγος – Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και στην αντίστοιχη Γραμματεία του  ΚΙΝΑΛ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΥΠΑ: Ισχυρή άνοδος το 1ο πεντάμηνο του 2025 στην επιβατική κίνηση, έρχεται διαγωνισμός παραχώρησης

Ρεκόρ για το πρώτο πεντάμηνο στα 24 κρατικά αεροδρόμια – Η Νάξος καταγράφει εκρηκτική αύξηση στις αφίξεις, προσελκύοντας όλο και περισσότερους ταξιδιώτες

Amorgorama: Η επανάσταση της Αμοργού ξεκινά από τη θάλασσα

Από την «τρέλα» στην πράξη – Οι ψαράδες της Αμοργού πρωτοστατούν σε ένα μοντέλο βιώσιμης αλιείας που γίνεται παράδειγμα για όλο το Αιγαίο

Στο επίκεντρο της Ευρώπης η νησιωτικότητα – Συναντήσεις INSULEUR στη Μαγιόρκα

Νέες πρωτοβουλίες και στρατηγικές συνεργασίες για τις νησιωτικές οικονομίες. Κεντρικός ρόλος του Γιάννη Ρούσσου στις ευρωπαϊκές εξελίξεις

Εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας: Ένας πολιτιστικός φάρος λάμπει ξανά

Με την παρουσία Υπουργών, Βουλευτών και πλήθους κόσμου, το ανακαινισμένο μουσείο ανοίγει ξανά τις πύλες του, φιλοξενώντας σπουδαία εκθέματα όπως την “Κόρη της Θήρας”

Παρέμβαση Φ. Φόρτωμα για την εξαίρεση των ενοικιαζόμενων οχημάτων από το ψηφιακό πελατολόγιο

Αναφορά του Βουλευτή Κυκλάδων προς τον Υπουργό Οικονομικών για τις δυσκολίες που δημιουργεί η εφαρμογή του μέτρου στον συγκεκριμένο κλάδο

Ευχαριστήριο μήνυμα του Δήμου Θήρας για τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου

Με βαθιά εκτίμηση προς τους χορηγούς, συνεργάτες και πολίτες που συνέβαλαν στην επιτυχία της σπουδαίας εκδήλωσης

Νάξος: Ζητείται καθαρίστρια για μικρή τουριστική μονάδα

Εργασία σε ευχάριστο περιβάλλον με ικανοποιητικό μισθό – Περιοχή Άγιος Γεώργιος, Χώρα Νάξου

Σύρος – ΚΕΠ Ερμούπολης: Πολίτης ξυλοκόπησε και δάγκωσε (!!!) υπάλληλο

Άγρια επίθεση δέχτηκε εργαζόμενος του ΚΕΠ από εξαγριωμένο πολίτη – Καταδικάζει ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης.

Ηλεία: 50χρονη τουρίστρια γλίτωσε απόπειρα σεξουαλικής επίθεσης στην παραλία του Κακόβατου (!!!)

Γυμνός άνδρας επιτέθηκε σε γυναίκα που έκανε μπάνιο – Συνελήφθη από την αστυνομία λίγο μετά την απόπειρα.

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες, πότε και που;

Σύντομη διακοπή ηλεκτροδότησης αύριο Πέμπτη 26 Ιουνίου σε περιοχές της Νάξου, Ηρακλειάς και Σχοινούσας λόγω τεχνικών εργασιών.

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Αποχαιρετούμε την Ειρήνη Βλησίδου, το “τελευταίο αντίο” (21/06) στο Χαλκί της Νάξου

Η Ειρήνη Βλησίδου, κόρη του Ιωάννη του Μαθηματικού, υπάλληλος του ΟΤΕ, έφυγε πρόωρα από τη ζωή – Η εξόδιος ακολουθία το Σάββατο 21 Ιουνίου στην Πρωτόθρονη

Στράτος Φουτάκογλου: «Αυτά είναι τα προβλήματα της Χώρας Νάξου και δεν μπορούν να περιμένουν» (video)

Σημαντικές παρεμβάσεις στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3. Από την απομάκρυνση των αφαλατώσεων και τα δημοτικά τέλη, έως την κατάσταση της παλιάς πόλης και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.