Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΠΝΑΙ: Εισηγείται τη δημιουργία δικτύου λιμένων για Κρουαζιέρα και "βλέπει" Νάξο

ΠΝΑΙ: Εισηγείται τη δημιουργία δικτύου λιμένων για Κρουαζιέρα και “βλέπει” Νάξο

|

Τη δημιουργία μίας ομάδας λιμανιών  (αναμεσά τους Νάξος – Πάρος, Μήλος) που θα μπορούν από κοινού να αναπτύξουν την κρουαζιέρα και τον θαλάσσιο τουρισμό στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με τη συμμετοχή των κατά τόπους λιμενικών ταμείων θα συζητήσει το περιφερειακό συμβούλιο νοτίου Αιγαίου, στη συνεδρίασή του το Σάββατο.

Η κρουαζιέρα μπορεί να μην είναι στα καλύτερά της φέτος, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αποτελεί μία βασική πηγή εσόδων για τα νησιά των Κυκλάδων και γενικότερα του Νοτίου Αιγαίου. Και μπορεί φέτος να έχουμε μία πτώση της τάξης του 3%, όμως Σαντορίνη και Μύκονος παραμένει οι πλέον δημοφιλείς προορισμοί στο Αιγαίο… Και η Νάξος; Σταθερή. Από τη στιγμή που δεν έχει το μεγάλο λιμάνι, δεν έχει βελτιώσει τα ζητήματα υποδομής, ουσιαστικά έχει ως βασικό πλεονέκτημα την στρατηγική της θέση (σ.σ. στο κέντρο του Αιγαίου) και τίποτα περισσότερο. Ακόμη και την μικρή μαρίνα που διαθέτει, δεν μπορεί να την εκμεταλλευτεί στο έπακρον.

Αποτέλεσμα; Περιοδικές εμφανίσεις κρουαζιερόπλοιων μεσαίας δυναμικότητας. Όπως το SeaBourn που εμφανίστηκε πριν από δύο ημέρες και για περίπου 12 ώρες άφησε στο λιμάνι της  Νάξου περίπου 800 επισκέπτες, οι οποίοι χωρισμένοι ανά ομάδες γνώρισαν τόσο την ενδοχώρα, όσο και την παλιά πόλη της Νάξου… και θα το δούμε πάλι για 5η φορά φέτος στις 14 Αυγούστου. Σήμερα, είχαμε την χαρά να δούμε ένα από τα ωραιότερα σκαριά που κυκλοφορούν στο Αιγαίο. Το Wind Star με τα τέσσερα κατάρτια του και τη δυνατότητα μεταφοράς 150 επισκεπτών. Ποιο είναι το πλεονέκτημα αυτού του τύπου των κρουαζιερόπλοιων; Ότι μεταφέρει επιβάτες με χοντρά πορτοφόλια…

Όμως, η Κρουαζιέρα έχει την τιμητική της αύριο Σάββατο 21 Ιουλίου στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο λόγος;  Θα συζητηθεί η πρόταση του περιφερειακού Συμβούλου Παναγιώτη Κουνάκη, για τη δημιουργία μίας ομάδας λιμανιών που θα μπορούν από κοινού να αναπτύξουν την κρουαζιέρα και τον θαλάσσιο τουρισμό στα νησιά της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου, με τη συμμετοχή των κατά τόπους λιμενικών ταμείων…  Η πρόταση αφορά κυρίως τα μεγάλα νησιά που έχουν ήδη ανεπτυγμένο αξιόλογο τουριστικό ρεύμα, όπως  αυτά της Ρόδου, Σαντορίνης, Μυκόνου, Πάτμου, Κω, Κάρπαθου, Σύμης, Πάρου, Μήλου και Νάξου και τα οποία διαθέτουν ήδη τις ανάλογες λιμενικές εγκαταστάσεις και υποδομές.

Στην εισήγησή του για το θέμα αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Ο θαλάσσιος τουρισμός και ειδικά η κρουαζιέρα φθίνει με πολύ γοργούς ρυθμούς. Αυτές οι μορφές τουρισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την επιχειρηματικότητα και το λιανεμπόριο των νησιών που περνάει και θα περάσει ακόμα μεγαλύτερη κρίση. Η Τουρκία δυστυχώς δεν θεωρείται ακόμα ασφαλής προορισμός και η ανατολική λεκάνη της Μεσογείου ακόμα δεν έχει σταθεροποιηθεί ώστε να αποτελέσουμε ένα ενιαίο δρομολόγιο.

Τα Λιμενικά Ταμεία ανήκουν στους Δήμους και παρόλο που διεκδικήθηκε η εποπτεία τους από την Περιφέρεια, αυτή η ιδέα δεν προκρίθηκε από κανέναν, επομένως ο θαλάσσιος τουρισμός και τα λιμάνια παρέμειναν αποκλειστικά και μόνο ευθύνη των Δήμων που συνήθως ούτε την τεχνογνωσία ούτε το προσωπικό έχουν για να τα λειτουργήσουν με σύγχρονες μεθόδους και εξωστρέφεια.

Η πρόταση που από το 2015 είχε πέσει στο τραπέζι αλλά δεν έτυχε αποδοχής είναι η εξής: Να συσταθεί ένα Περιφερειακό Συμβούλιο Κρουαζιέρας (South Aegean Cruise Cluster), το οποίο να απαρτίζεται από τα Λιμενικά Ταμεία των νησιών που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και των νησιών αυτών που θα ήθελαν να ξεκινήσουν να δημιουργούν τις προϋποθέσεις να έχουν προσεγγίσεις.

Οι Δήμοι Σαντορίνης, Μυκόνου, Ρόδου, Πάτμου, Κω, Σύμης, Καρπάθου, Μήλου, Νάξου και άλλων νησιών θα μπορούσαν να συνάψουν ένα σύμφωνο συνεργασίας, κατά το οποίο να μπορούν να δημιουργήσουν ένα πακέτο παροχών ώστε να καταστήσουν το προϊόν της κρουαζιέρας στο Αιγαίο αυτόνομο και οικονομικά ελκυστικό.

Π.χ τα λιμενικά τέλη μπορούν να βελτιωθούν σε μεγάλο βαθμό για όλα τα λιμάνια που συμμετέχουν στο cluster, ή η τιμή του νερού να είναι μειωμένη κατά 50% αλλά και να υπάρξουν κοινές δράσεις προβολής και επικοινωνίας με τις εταιρείες κρουαζιέρας και αλλά πολλά. Άλλωστε δεν πρέπει να ανακαλύπτουμε τον τροχό ξανά και ξανά αλλά να ακολουθούμε επιτυχημένα παραδείγματα άλλων περιοχών όπως το παράδειγμα του French Riviera Cruise Club.

Η αξιοποίηση όλων αυτών των πόρων που κάθε προορισμός έχει σε ένα μεγάλο σχηματισμό συνεργασίας υπό την καθοδήγηση ενός τεχνοκράτη ώστε να παρουσιαστεί ένα πακέτο συγκροτημένο και όχι διασπασμένο. Να αφουγκράζεται μέσω των επιχειρηματιών του χώρου όλες τις ανάγκες και τις νέες τάσεις.

Να εξοπλιστούμε με αξιοπιστία και βήματα τέτοια ώστε σε μια πενταετία από τώρα να θεωρείται το δίκτυο που θα δημιουργηθεί αυτόνομο από άλλους μη ελληνικούς προορισμούς, ασφαλές και ελκυστικά επωφελές από της εταιρείες της κρουαζιέρας».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟΚ: Το “αντίο” του Καραλευθέρη και η μεγάλη αγκαλιά που βίωσε στη Νάξο (video)

Με ένα ξεχωριστό τρόπο ο Λευτέρης Καραλευθέρης έκλεισε το κεφάλαιο "Πανναξιακός ΑΟΚ - Νάξος" - Τι αναφέρει στο μήνυμά του (video)

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ….. πορεία προς μία κοινωνία δικαιοσύνης

Αρθρο του Κωνσταντίνου Σκαρβέλη με αφορμή την Πρωτομαγιά.. Πρώτη ημέρα του μήνα των λουλουδιών, των ανθέων. Εποχή του Έρωτα.

Μητρόπολη Παροναξίας: Το τροπάριο της Κασσιανής στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Νάξου

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Νάξου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος

Μικρές Κυκλάδες: Ομιλίες για τον καρκίνο του δέρματος και δερματολογικές εξετάσεις σπίλων

Σε Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και εξετάσεις δωρεάν με επίκεντρο το καρκίνο του δέρματος - Σε πρωταγωνιστικό ρόλο ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ

Naxos Medical: Ερχεται δωρεάν έλεγχος μαστών με υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση

Μία ακόμη πρωτοβουλία από το πολυκέντρο Υγείας Naxos Medical για τις γυναίκες της Νάξου και όχι μόνο. Δείτε πως μπορείτε να κάνετε την προληπτική αυτή εξέταση

Νάξος – Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών: Το 1ο Συνέδριο Παιδιών γίνεται πραγματικότητα (!!!)

Ο Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα πραγματοποιήσει το 1ο Συνέδριο για παιδιά (6 – 15 ετών) - Ποιο είναι το θέμα και πότε θα γίνει

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποστολή δώρων στα παιδιά που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”

Αποστολή δώρων από τη Νάξο στα παιδιά που νοσηλεύονται αυτές τις ημέρες στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα πρόνοιας Βασίλης Φλεριανός

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

MyCoast: Διαθέσιμη η εφαρμογή στα κινητά για καταγγελίες όσον αφορά παρανομίες σε παραλίες

Πέρυσι υπό την πίεση του «κινήματος της πετσέτας» έγιναν 4.500 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 1.750 παραβάσεις

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη