Ο Δήμαρχος Κέας, Ιωάννης Ευαγγέλου, ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Κ.Κ.Ε. για το ιστορικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μακρονήσου, που χρονολογείται από την εποχή της δημιουργίας του Ελληνικού κράτους δηλαδή το 1830
Μπορεί μετά τις αντιδράσεις των Βουλευτών Κυκλάδων (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) η Κυβέρνηση να πάγωσε για λίγο το θέμα της Μοκρονήσου (διοικητική μεταφορά από το Δήμο Κέας στο Δήμο Λαυρεωτικής όπως έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον περασμένο Μάρτιο), έως τον Σεπτέμβριο όταν και θα τεθούν επί τάπητος τα χωροταξικά θέματα του “Κλεισθένη 1”, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι της Κέας έχουν μείνει με σταυρωμένα χέρια.
Κι έτσι χθες πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση στα Γραφεία του Κ.Κ.Ε. στη Βουλή των Ελλήνων, για τα θέματα της Μακρονήσου (φωτο typologies.gr) . Στη συνάντηση παρευρέθηκαν τα στελέχη του κόμματος του Κ.Κ.Ε. κύριος Θανάσης Παφίλης, Βουλευτής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. και κύριος Δημήτρης Γόντικας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε. και από πλευράς του Δήμου Κέας ο Δήμαρχος Κέας, κύριος Ιωάννης Ευαγγέλου, συνοδευόμενος από τον πρώην Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης, κύριο Μόσχο Κορασίδη.
Στην συνάντηση ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Κ.Κ.Ε. για το ιστορικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μακρονήσου, που χρονολογείται από την εποχή της δημιουργίας του Ελληνικού κράτους δηλαδή το 1830. Τους ενημέρωσε επίσης για τις θεσμικές και νομικές εξελίξεις διαχρονικά σε σχέση με την διοικητική και ιδιοκτησιακή κατοχύρωση, αλλά και τη μέριμνα του δήμου Κέας για τη Μακρόνησο.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της Κέας για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη της μνημειακής σπουδαιότητας της Μακρονήσου από την περίοδο που μετετράπη σε χώρο εξορίας. Επίσης αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Δήμου Κέας από όλες τις δημοτικές αρχές να προσκαλέσει την κεντρική διοίκηση σε συνεργασία εύρεσης τρόπων αξιοποίησης του νησιού, έχοντας μάλιστα εκπονήσει και μελέτη με συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς ανταπόκριση μέχρι σήμερα.
Ο κύριος Μόσχος Κορασίδης αναφέρθηκε στα θέματα αγροτικού και κυρίως κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος της Μακρονήσου. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στο ρόλο των λίγων Τζιωτών που δραστηριοποιούνται από πολύ παλιά στο χώρο αυτό και στη συμβολή τους στην διατήρηση των τοπικών φυλών της αγελάδας Κέας και των προβάτων Κέας.
Οι εκπρόσωποι του Κ.Κ.Ε. δήλωσαν το ενδιαφέρον τους να αναδειχθούν οι εγκαταστάσεις του τόπου μαρτυρίου Ελλήνων κατά την περίοδο της εξορίας και την θέση του κόμματός τους να μην εκχωρηθεί η Μακρόνησος σε εμπορικές δραστηριότητες.