Δευτέρα, 16 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕνωση Υπαλλήλων Αστυνομικών Κυκλάδων: "97 συλλήψεις μεταναστών σε τρεις μέρες στο αεροδρόμιο...

Ενωση Υπαλλήλων Αστυνομικών Κυκλάδων: “97 συλλήψεις μεταναστών σε τρεις μέρες στο αεροδρόμιο της Θήρας”

|

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων με επιστολή της προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνει την εικόνα που επικρατεί στη Σαντορίνη: 550 συλληφθέντες το 2ο τρίμηνο του 2018, 97 (!!!) μόνο το τελευταίο τριήμερο και όλοι αυτοί σε μία φυλακή 2χ2  και ζητούν άμεση ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας

Η κατάσταση στη Σαντορίνη έχει αγγίξει τα όρια της απελπισίας.. Η είσοδος των δύο μπράβων την Δευτέρα στο γραφείο Δόμησης στην Πολεοδομία Θήρας και η επίθεση στον προϊστάμενο (σ.σ. στον μοναδικό υπάλληλο της υπηρεσίας και υπεύθυνο για έξι νησιά) ανέδειξε το πρόβλημα της αστυνόμευσης … Όχι ότι δεν το ξέραμε. Πριν από μερικές ώρες είχε δημοσιευτεί συνέντευξη του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων κου Κεφαλά στην εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» που ανέφερε τα προβλήματα που υπάρχουν, ενώ συχνά πυκνά, ο Δήμαρχος Θήρας κος Ζώρζος μιλάει για τους 15 δόκιμους αστυνομικούς που δεν ήρθαν φέτος και για τους 40 αστυνομικούς που διαθέτει το νησί, εκ των οποίων οι μισοί είναι στο αεροδρόμιο, οι άλλοι μισοί στα γραφεία και στους δρόμους όπου κυκλοφορούν χιλιάδες επισκέπτες … κανείς..

Και σήμερα, έρχεται μία ακόμη απόδειξη της κατάστασης που επικρατεί στον κορυφαίο ελληνικό τουριστικό προορισμό, τη Σαντορίνη. Μέσα από την επιστολή που στέλνει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας μαθαίνουμε ότι μόνο το 2ο τρίμηνο του 2018 συνελήφθησαν 550 μετανάστες / πρόσφυγες που επιχείρησαν να φύγουν με πτήσεις εξωτερικού και με πλαστά διαβατήρια… Και το πιο εντυπωσιακό; 97 (εκ των οποίων 17 ανήλικοί) το τελευταίο τριήμερο. Και το χειρότερο; Οι συλληφθέντες μέχρι να μεταφερθούν στη Νάξο για τα περαιτέρω κρατούνται σε μία 2χ2 (!!!)… Είναι αυτή εικόνα;

Αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει:

Κύριε Αρχηγέ,

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Σαντορίνης είναι ένα από τα περιφερειακά αεροδρόμια της Χώρας με την μεγαλύτερη κίνηση επιβατών, ειδικά τους θερινούς μήνες. Ενδεικτικά σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία  της  Fraport Greece, όπως αυτά είναι ανηρτημένα στην ιστοσελίδα  www.jtr-airport.gr/el  κατά τους μήνες Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο του 2018 έχουν πραγματοποιεί  2.506 πτήσεις και έχουν μετακινηθεί  333.826 επιβάτες (αφορά μόνο στις πτήσεις εξωτερικού).

Την ιδιαιτέρως αυξημένη κίνηση επιβατών, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν («ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται»)  διάφορα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων, που σχεδόν καθημερινά προωθούν πλήθος αλλοδαπών, με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να επιβιβαστούν σε πτήσεις του εξωτερικού.

Συνέπεια αυτού μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί περίπου ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΟΙ ΠΕΝΗΝΤΑ (550) αλλοδαποί/μετανάστες στη ν. Σαντορίνη. Μόνο το διάστημα από 12-07-2018 έως 15-07-2018 συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης ογδόντα (80) ενήλικοι αλλοδαποί/μετανάστες και  17  ανήλικοι ( Σχετ: Δ.Τ  ΓΕ.Π.Α.Δ.Ν.Α.  www.astynomia.gr).

Το κρατητήριο του Α.Τ Θήρας έχει χωρητικότητα για τέσσερα (4) άτομα και όπως εύλογα αντιλαμβάνεστε η φύλαξη όλων αυτών των ανθρώπων είναι σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθεί σε συνθήκες που πληρούν στοιχειωδώς τους κανόνες ασφαλείας αλλά και αξιοπρεπούς διαμονής (πόσο μάλλον δε όταν μιλάμε και για ανήλικα τέκνα).

Είναι πλέον παγιωμένο φαινόμενο οι κρατούμενοι να φυλάσσονται  σχεδόν στο σύνολο των γραφείων του Αστυνομικού καταστήματος (Γραμματεία – Γραφείο Ταυτοτήτων κοκ). Επομένως, σχεδόν ολόκληρο το Αστυνομικό Τμήμα έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο κρατητήριο. Οι συνάδελφοι (από τον Διοικητή μέχρι και τον Δόκιμο Αστυφύλακα) καταβάλλουν καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες, προσπαθώντας από την μια πλευρά να κάνουν την δουλειά τους ώστε να μην εκτεθούν και βρεθούν κατηγορούμενοι και από την άλλη, στα πλαίσια της ανθρωπιάς, που μας διακρίνει ως λαό, να εξασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες διαμονής για τους κρατούμενους.

Ως εκ τούτου, το σύνολο της αστυνομικής δύναμης του Α.Τ. Θήρας καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει το ανωτέρω φαινόμενο και να απασχολείται σχεδόν αποκλειστικά μόνο με αυτό το αντικείμενο (φύλαξη κρατούμενων- σχηματισμό δικογραφίας- μεταγωγές κοκ) ενώ παράλληλα απαιτείται και η ενασχόλησή του με πλήθος άλλων καθηκόντων που προκύπτουν στην βάρδιά του (τροχαία ατυχήματα, παράπονα πολιτών, ναρκωτικά, παράνομες οικοδομές, κλοπές, διαβατηριακός έλεγχος στο αεροδρόμιο και στα κρουαζιερόπλοια κ.τ.λ.), πέραν των άλλων (έκδοση ταυτοτήτων, διαβατηρίων, αδειών εργασίας κ.τ.λ.).

Η έλλειψη αστυνομικής δύναμης στο Α.Τ. Θήρας ανέρχεται στο ποσοστό του 22%. Παρά τις προσπάθειές μας για την ανάδειξη του προβλήματος πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, η αριθμητικά μειωμένη ενίσχυση της εν λόγω υπηρεσίας με μόνιμο αστυνομικό προσωπικό αλλά και με Δόκιμους Αστυφύλακες (κι αυτοί μειωμένοι αριθμητικά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές) δεν επαρκεί για να καλύψει πλέον τις ανάγκες της υπηρεσίας, οι οποίες κάθε χρόνο είναι αυξανόμενες.

Οι συνάδελφοί μας εργάζονται τιμώντας των όρκο τους και με υψηλό αίσθημα κοινωνικής προσφοράς και ευθύνης υπερβάλλουν εαυτούς.     Παρόλη την κατάσταση, συμπεριφέρονται επαγγελματικά χωρίς να φυγοπονούν αλλά ούτε και να μεμψιμοιρούν. Δυστυχώς όμως, η πραγματικότητα είναι πως έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους τόσο σωματικά όσο και πνευματικά-ψυχολογικά.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι συνάδελφοι και ειδικά εκείνοι που εκτελούν καθήκοντα στη νευραλγική θέση του Αξιωματικού Υπηρεσίας να έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με ‘’εργασιακά αδιέξοδα’’, καθώς αδυνατούν εκ των πραγμάτων να διαχειριστούν ταυτόχρονα πλήθος άλλων περιστατικών που προκύπτουν, ελλοχεύοντας ο κίνδυνος να υποπέσουν σε λάθη τα οποία πιθανά θα προκαλέσουν τον πειθαρχικό ή ακόμη και ποινικό έλεγχο τους.

Κύριε Αρχηγέ

Για τους λόγους αυτούς, παρακαλούμε για την άμεση ενίσχυση, με μόνιμο αστυνομικό προσωπικό, του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας, πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για τους συναδέλφους μας όσο και για την διεθνή εικόνα της Χώρας μας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δονούσα: Ένας καλοκαιρινός προορισμός με ψυχή, τι πρέπει να γνωρίζετε πριν το ταξίδι σας

Η Κοινότητα Δονούσας ενημερώνει με σεβασμό και αγάπη τους επισκέπτες για βασικές οδηγίες που διαφυλάσσουν την ταυτότητα, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στο νησί.

Η Νάξος ζωντανεύει την ιστορία της με την εφαρμογή NAXOS AR!

Καινοτόμες πινακίδες με QR code στον Ναό του Απόλλωνα προσκαλούν κατοίκους και επισκέπτες σε μια εικονική αναβίωση του μνημείου – Μια πρωτοβουλία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Κίμωλος: Η αθόρυβη ομορφιά του Αιγαίου, είναι ένας μυστικός Παράδεισος (video)

Από την Ψάθη στο Χωριό, ένα αυθεντικό ταξίδι στη γαλήνη, την αρχιτεκτονική και την αύρα του Αιγαίου

Kανονισμοί άρδευσης έως το 2026: Τέλος στις σπατάλες, αρχίζει η ορθή διαχείριση ύδατος

Ριζική αναδιάρθρωση στον αγροτικό υδατικό τομέα με σύγχρονους κανόνες, ενίσχυση παρακολούθησης και αξιοποίηση ανακυκλωμένου νερού – Προχωρούν έργα 500 εκατ. ευρώ.

Santo Wines – Καινοτομία στην παραγωγή οίνου: Μη οινοπνευματική οινοποίηση ΠΟΠ Σαντορίνη & ΠΓΕ Κυκλάδες

Παρουσίαση της πιλοτικής εφαρμογής νέας τεχνολογίας αφαίρεσης αλκοόλης με διατήρηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών

Χωρίς Τέλος Ταφής οι εισφορές των Δήμων στον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Η Γενική Συνέλευση του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε στη Μύκονο το Σάββατο 14 Ιουνίου, επικύρωσε τους νέους Πίνακες Εισφορών των Δήμων, σε εφαρμογή του ν. 5193/2025

Στην Τήνο ο Γιάννης Βρούτσης: Ανακοινώνει Κολυμβητήριο 2 εκατ. ευρώ

Μεγάλη ημέρα για τον αθλητισμό στις Κυκλάδες – Στην Τήνο ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού μαζί με κορυφαίους αθλητές για την ανακοίνωση του σύγχρονου κολυμβητηρίου στο νησί.

Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Φαβορί με γκολ και combo bets

Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Τσέλσι, Μπενφίκα και Φλαμένγκο στο επίκεντρο

Λειψυδρία: Η αφύπνιση που άργησε, προ των πυλών το Εθνικό Σχέδιο για τα Ύδατα

Σε φάση προμελέτης το μεγάλο έργο ενίσχυσης του Ευήνου, προτεραιότητα η αφαλάτωση στα νησιά – «Η δίψα θα έρθει», προειδοποιούν οι ειδικοί

Μαρίνα Κωνσταντίνου: Νίκη με καρδιά στο Sifnathlon, Μια πιλότος, ένα μετάλλιο, μια πράξη ανθρωπιάς (video)

Κατέκτησε την κορυφή στον αγώνα των 10 χλμ. και χάρισε το δώρο της σε μια μητέρα 7 παιδιών, τιμώντας την αθέατη δύναμη των γυναικών

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος

Συρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

Κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαίρετη περίφραξη αιγιαλού και προσβολή ιστορικού μνημείου – Σιωπή από τις Αρχές εν αναμονή της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.