Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν μόλις ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να δηλώσουν τα στοιχεία για τα ακίνητα που εκμισθώνουν στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού και τα έσοδα που εισπράττουν.
Τις επόμενες ημέρες ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δήλωση των μισθώσεων και των εισπράξεων. «Αλλα κόλπα» από τους εφοριακούς, που παριστάνουν τους πελάτες και «τσιμπάνε» τους ιδιοκτήτες ακινήτων με κρυφά εισοδήματα.
Μπορεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την παρακολούθηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων τύπου Airbnb να μην έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία, αλλά οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ενοικιάζουν τα σπίτια τους τουρίστες για λίγες ημέρες βρίσκονται ήδη στο «μάτι» των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (AAΔE).
Με τον τουρισμό στη χώρα μας και το θερμόμετρο να χτυπάνε κόκκινο, οι φορολογικοί έλεγχοι ξεκίνησαν για τα καλά και στο επίκεντρο βρίσκονται οι περιοχές που κυριαρχεί το φαινόμενο Airbnb. Οι εφοριακοί προσεγγίζουν τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές των κατοικιών παριστάνοντας τους πελάτες.
Για όσους υπάρχουν υποψίες ή ενδείξεις εισοδήματα που εισπράττουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση των ακινήτων τους ο έλεγχος συνεχίζεται με τη διασταύρωση των στοιχείων της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb, Booking, HomeAway και στα ποσά – εμβάσματα που έχουν πληρωθεί. Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες των ακινήτων καλούνται από την εφορία προκειμένου να δικαιολογήσουν τα χρήματα που απέκτησαν από την Airbnb για την τουριστική εκμετάλλευση των ακινήτων τους.
Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν μόλις ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να δηλώσουν τα στοιχεία για τα ακίνητα που εκμισθώνουν στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού και τα έσοδα που εισπράττουν.
Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η πλατφόρμα του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής για την υποβολή των στοιχείων ανοίγει σε λίγες ημέρες και οι υπόχρεοι θα πρέπει να δηλώνουν «όλες τις εισπράξεις από τα μισθωτήρια που έχουν κάνει μέχρι εκείνη την στιγμή, και από κει και μετά θα γίνεται η διαδικασία όπως προβλέπεται». Οσοι ενοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω Airbnb ή κάποιας άλλης διαδικτυακής πλατφόρμας θα πρέπει να δηλώσουν τα εισοδήματα που αποκτούν.
«Από τις διασταυρώσεις εμείς θα μπορέσουμε να τους βρούμε» δηλώνει η υφυπουργός για να προσθέσει ότι «είμαστε με 3 μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες σε συνεργασία και μπορούμε να έχουμε τα στοιχεία. Μπορούμε πλέον να τα εντοπίσουμε όλα αυτά και θα πρέπει να το ξέρουν και όσοι δεν τα δηλώνουν»,
Όλες οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά. Σε διαφορετική περίπτωση οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές των ακινήτων απειλούνται με πρόστιμα έως 5.000 ευρώ.
Η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, που ξεκίνησε από το κέντρο της Αθήνας (Κουκάκι, Μεταξουργείο, Κεραμεικός, Ιλίσια, Μετς) έχει κατακτήσει όλη τη χώρα. Το έξτρα εισόδημα που μπορεί να έχει ένας ιδιοκτήτης που ενοικιάζει το σπίτι του μέσω Airbnb ή μέσω άλλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας ξεπερνά τα 500 – 600 ευρώ το μήνα.
Οι ενεργές αγγελίες για βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μόνο στην Αθήνα είναι σήμερα περισσότερες από 6.500, όταν πριν από σχεδόν ένα χρόνο ο αριθμός τους μόλις και ξεπερνούσε τις 2.500.
Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ θα γίνει η καταγραφή των ακινήτων και των εισοδημάτων. Τα στοιχεία που θα καταχωρούνται στη «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» ανά βραχυχρόνια μίσθωση είναι μεταξύ άλλων:
– ο αριθμός εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»,
– το συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα ή το συνολικό ποσό βάσει της πολιτικής ακύρωσης,
– η επωνυμία έκαστης ψηφιακής πλατφόρμας,
– τα στοιχεία του μισθωτή, η έναρξη λήξη της μίσθωσης και
– ο τρόπος πληρωμής του μισθώματος.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα euroday.gr