Η τροπολογία για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, πέρασε με 241 ψήφους υπέρ έναντι 31 ψήφων κατά. Η τροπολογία για την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, υπερψηφίστηκε με 149 ψήφους έναντι 122, ενώ ένας βουλευτής ψήφισε «παρών».
Με 241 ψήφους και μόλις 31 κατά, πέρασε από τη Βουλή η κατάτμηση της Β’ Αθηνών και έτσι θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Υπέρ της κατάτμησης ψήφισε εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι υπερβαίνοντας κατά πολύ το όριο των 200 ψήφων που απαιτείται για να ισχύσει μια συνταγματική αλλαγή από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» ψηφίστηκε με 150 ψήφους υπέρ και 123 ψήφους κατά. Τα άρθρα 28 και 56 που καθιερώνουν την απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές εγκρίθηκαν με 161 ψήφους υπέρ τους και 111 αντίθετες ψήφους. Η τροπολογία για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, πέρασε με 241 ψήφους υπέρ έναντι 31 ψήφων κατά. Η τροπολογία για την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, υπερψηφίστηκε με 149 ψήφους έναντι 122, ενώ ένας βουλευτής ψήφισε «παρών».
Εντάσεις, αντιπαραθέσεις και πλήθος σεναρίων στο παρασκήνιο των κοινοβουλευτικών διαδρόμων, με έντονο προεκλογικό άρωμα, πυροδότησε η ολιγοήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου «Κλεισθένης» για την Αυτοδιοίκηση, που ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής. Η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο χρόνος διεξαγωγής τους, το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού που η κυβέρνηση αρνείται στην παρούσα φάση, παρά την ισχυρότατη πίεση της Ν.Δ., καθώς και η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών Β΄ Αθήνας και Αττικής, όχι μόνο βρέθηκαν στο επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά και αποτέλεσαν νέες αφορμές για αναταράξεις στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, που διά του Κυρ. Μητσοτάκη τοποθετήθηκε –όπως αναμενόταν– ευθέως υπέρ της κατάτμησης των περιφερειών, κλιμάκωσε την πίεσή της για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, καταθέτοντας σχετική αναλυτική τροπολογία. Η κυβέρνηση διά του κ. Π. Σκουρλέτη την απέρριψε, εμμένοντας στην πρότασή της, μέσω τροπολογίας, για τη συγκρότηση στο ΥΠΕΣ ειδικής επιτροπής που θα παρουσιάσει σχετική πρόταση το αργότερο σε έξι μήνες. Η αντιπολίτευση αμφισβήτησε ευθέως τις προθέσεις της κυβέρνησης, με τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη να ζητεί άμεση δέσμευση του υπουργού ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση στην παρούσα Βουλή. Η προσεκτικά διατυπωμένη απάντηση του κ. Σκουρλέτη ήταν: «Μέσα στο έτος θα έχουμε μπροστά μας (μια πρόταση) να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Δεσμεύομαι ότι σ’ αυτή τη Βουλή θα κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση. Και η Βουλή βέβαια, με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες, θα αποφανθεί πάνω στο ζήτημα».
Η πολύωρη συζήτηση επί των επίμαχων ζητημάτων πολλές φορές χρωματίστηκε από την επιθετική κριτική της αντιπολίτευσης έναντι των κυβερνητικών χειρισμών. Απαντες διαπιστώνουν ότι πίσω από αυτούς τους χειρισμούς κρύβεται η προσπάθεια της συγκυβέρνησης να αποφύγει μια εκλογική συντριβή. «Οσα κόλπα και αν κάνετε, όσες κάλπες και αν στήσετε μαζί, ο κόσμος θα σας βρει και θα σας καταψηφίσει. Θα σας “μαυρίσει”, δεν σας σώζει τίποτα», είπε η Φώφη Γεννηματά. «Η χώρα, όπως φαίνεται από τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης, εισήλθε οριστικά σε μια περίοδο θεσμικής χειραγώγησης. Κορυφώνεται, δηλαδή, αυτό που γίνεται εδώ και τρία χρόνια. Συνεπώς, όσο πιο σύντομη είναι αυτή η περίοδος του ευτελισμού των θεσμών, τόσο καλύτερα για τη δημοκρατία, για την κοινωνία και για την οικονομία», σημείωσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος.
Εστιάζοντας μεταξύ άλλων στο ζήτημα της κατάτμησης των περιφερειών, ο κ. Βασ. Λεβέντης ανέφερε: «Πριν ενάμιση χρόνο είχα κάνει δυο-τρία ραντεβού με τον κ. Τσίπρα και του είχα εξηγήσει τις αντιρρήσεις μου στο θέμα της κατάτμησης των περιφερειών, τις οποίες αντιρρήσεις είχε θεωρήσει εύλογες. Τώρα έρχεται η κυβέρνηση και φέρνει την κατάτμηση των περιφερειών. Οπότε ο πρωθυπουργός ή δεν υπήρξε έντιμος μαζί μου ή είναι υπολογιστής και κάνει απλά τη δουλειά του όπου βρει. Οπου βρει και όπως βρει, συμμαχεί, προκειμένου να κάνει τη δουλειά του». Στο ίδιο πλαίσιο ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης τόνισε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Εξηγήστε μας πώς η κατάτμηση αυτή θα βοηθήσει τα μικρά κόμματα. Στόχος της Ν.Δ. είναι η διάλυση των μικρών κομμάτων. Εντάξει, για τη Ν.Δ. να το καταλάβω, αλλά για τον ΣΥΡΙΖΑ, που τυγχάνει να έχει κυβερνητικό εταίρο ένα μικρό κόμμα, δεν μπορώ να το καταλάβω».
Στην εξέλιξή της η συζήτηση εστιάστηκε και στα εθνικά θέματα, με συχνές αναφορές στη συμφωνία των Πρεσπών. Τις έντονα επικριτικές προς την κυβέρνηση φωνές σχολίασε σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλής, κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα ψευδολογίας», σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι λάθος εκ μέρους της Ν.Δ. ότι δεν έχει καταδικάσει –όπως είπε– ευθέως το σύνθημα «αλήτες, προδότες, πολιτικοί».
Με πληροφορίες από την “Καθημερινή”