Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΧαλκιδική: Θαύμα.. θαύμα σε πέντε μέρες προσλήφθηκαν 550 άτομα (!!!)

Χαλκιδική: Θαύμα.. θαύμα σε πέντε μέρες προσλήφθηκαν 550 άτομα (!!!)

|

Ρεκόρ πλασματικών προσλήψεων στη διάρκεια των ελέγχων στα νησιά – Παραδείγματα που προκαλούν σοκ…  

Τέλος μπαίνει στο ασύλληπτο φαινόμενο των μαζικών προσλήψεων κάθε φορά που τα κλιμάκια των επιθεωρητών εργασίας φτάνουν για έλεγχο σε τουριστικούς προορισμούς. Μόλις τα κλιμάκια πατήσουν το πόδι τους στο λιμάνι πέφτει σύρμα, με αποτέλεσμα οι παραβάτες εργοδότες που απασχολούν αδήλωτους εργαζoμένους να σπεύδουν να τους καταχωρήσουν ως άρτι προσληφθέντες στο σύστημα «Εργάνη» για να γλιτώσουν το τσουχτερό πρόστιμο.

Της Μαίρης Λαμπαδίτη (newmoney.gr) 

Οπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της «Εργάνης», σε περιοχή της Χαλκιδικής μέσα σε 5 ημέρες προσλήφθηκαν 556 άτομα, ενώ την προηγούμενη μέρα είχαν προσληφθεί μόλις σαράντα δύο. Επίσης πέρυσι στις Σποράδες τις ημέρες του ελέγχου καταγράφηκαν 402 προσλήψεις έναντι 202 την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Εγινε θαύμα και ήρθε η ανάπτυξη; Οχι, απλώς πρόκειται για πλασματική εικόνα! Μόλις αναχωρεί το κλιμάκιο οι επιχειρηματίες της αρπαχτής απολύουν τους εργαζομένους οι οποίοι επανέρχονται στο καθεστώς της μαύρης εργασίας. Με πρόσφατη υπουργική απόφαση οι επιθεωρητές εργασίας και οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ θα δηλώνουν μέσω κινητού τηλεφώνου στην «Εργάνη» την ώρα έναρξης του ελέγχου ώστε να μη νομιμοποιούνται οι πλασματικές προσλήψεις της τελευταίας στιγμής.

Η σχετική δήλωση θα λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου και θα κοινοποιείται στον εργοδότη. Τα μεικτά κλιμάκια έχουν ξεκινήσει τους στοχευμένους ελέγχους από τον Μάιο σε Μύκονο, Κρήτη, Σαντορίνη και λοιπούς δημοφιλείς προορισμούς για τον εντοπισμό των αδήλωτων εργαζομένων. Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η διάταξη που μειώνει το τσουχτερό πρόστιμο των 10.500 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο, με εναλλακτική την ασφάλιση του εργαζομένου, θα συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η οποία ήδη εμφάνισε κάμψη το 2017. Ωστόσο η συγκεκριμένη διάταξη υπολογίζουν ότι θα ψηφιστεί περίπου στις 5 Ιουλίου και αν υπολογίσουμε και 10-15 ημέρες μέχρι να εκδοθούν οι εγκύκλιοι έφυγε η μισή τουριστική σεζόν.

Το Σώμα Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ) διαθέτει 35 ειδικούς επιθεωρητές και ο ΕΦΚΑ 40 ελεγκτές οι οποίοι σαφώς δεν επαρκούν για να ελέγξουν 300.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 180.000 δηλώνουν ότι απασχολούν προσωπικό. Στο στόχαστρο των ελέγχων δεν θα είναι μόνο η αδήλωτη εργασία αλλά και η υποδηλωμένη διαλείπουσα (λιγότερες μέρες με μειωμένο ωράριο). Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, η πιο συχνή παράβαση είναι η παραβίαση ωραρίου. Οι εργοδότες για να αποφύγουν το πρόστιμο δηλώνουν ότι ασφαλίζουν τον εργαζόμενο για εργασία 2-3 ωρών την ημέρα και την εβδομάδα, ενώ στην πράξη οι εργαζόμενοι δουλεύουν έως και 12 ώρες ημερησίως. Παραβίαση ωραρίου εντοπίζουν συχνά οι επιθεωρητές στους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, στα ξενοδοχεία και στις βιοτεχνίες φασόν.

Φρένο στην υποδηλωμένη εργασία θα βάλει η απόφαση του υπουργείου Εργασίας που υποχρεώνει τους εργοδότες να δηλώνουν εκ των προτέρων την υπερωριακή απασχόληση η την υπερεργασία ακόμα και με SMS προς την «Εργάνη».

«Οι τουριστικές επιχειρήσεις λειτουργούν με κλειστές συμφωνίες. Για παράδειγμα, ο ρεσεψιονίστ υπογράφει ότι θα λαμβάνει 900 ευρώ μηνιαίως και η καμαριέρα 700 ευρώ ενώ αν συνυπολογιστούν οι υπερωρίες και τα κυριακάτικα θα έπρεπε ο μισθός να ξεπερνά τα 1.500 ευρώ. Το μέτρο είναι θετικό. Θα έχει τα ανάλογα αποτελέσματα ή θα ανακαλύψουν νέα τεχνάσματα οι εργοδότες;» αναρωτιέται ο κ. Παναγιώτης Προύντζος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρισμού – Επισιτισμού.

Καίνε τα ΙΧ των ελεγκτών

Οι ελεγκτές του ΙΚΑ, του ΣΕΠΕ και τα μεικτά κλιμάκια σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ συχνά ζητούν τη συνδρομή αστυνομικών, καθώς οι καταστηματάρχες τούς κυνηγούν, τους απειλούν με όπλα ή αρνούνται να τους προσκομίσουν τα βιβλία. Μόλις, όμως, πέσει σύρμα οι αδήλωτοι εργαζόμενοι πηδούν μάντρες, διασκορπίζονται στα χωράφια ή πέφτουν στη θάλασσα. Σε βιοτεχνία της Βορείου Ελλάδος πριν από λίγα χρόνια οι ελεγκτές είχαν βρει δεκάδες αδήλωτους μέσα σε ψυγεία, ενώ πρόσφατα στη Σαλαμίνα οι ανασφάλιστοι φυγαδεύτηκαν στην ταράτσα. Οι «μαφιόζοι» των τουριστικών νησιών εκδικούνται καίγοντας τα αυτοκίνητα των ελεγκτών, σκάνε τα λάστιχα και χαράσσουν τη λαμαρίνα.

Σημειώνουμε ότι στις περιπτώσεις όπου δεν επαρκούν τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα οι ελεγκτές χρησιμοποιούν τα δικά τους Ι.Χ., με αποτέλεσμα να πληρώνουν από την τσέπη τους ενδεχόμενες ζημιές. Οι παραβάτες εκπαιδεύουν άγρια σκυλιά να φυλάνε τις μάντρες και τοποθετούν κάμερες ώστε να παίρνουν τα μέτρα τους αν δουν ύποπτες κινήσεις . Από την άλλη πλευρά, πολλοί επιχειρηματίες δυσανασχετούν με το ύφος σερίφη των ελεγκτών και την ακραία συμπεριφορά τους. Καταστηματάρχες εστίασης στη Νέα Ιωνία Βόλου διηγούνται ότι οι «Ράμπο» της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου του ΙΚΑ από την Αθήνα έφτασαν να ζητούν αστυνομικές ταυτότητες από όσους κάθονταν στα τραπέζια για να ελέγξουν αν επρόκειτο για πελάτες ή εργαζόμενους αδήλωτους!

Οπως προέκυψε από τους στοχευμένους ελέγχους του ΣΕΠΕ και του ΕΦΚΑ, το ποσοστό αδήλωτης εργασίας (αδήλωτοι εργαζόμενοι στο σύνολο των απασχολούμενων) στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας βαίνει μειούμενο: 12,4% το 2017 έναντι 13,58% το 2016, 16,48% το 2015 και 19,17% το 2014. Το ποσοστό είχε χτυπήσει κόκκινο τον Φεβρουάριο του 2013, φτάνοντας στο 40,47%. Ειδικά για πέρυσι τη δυσάρεστη πρωτιά πήρε η Δυτική Ελλάδα, όπου το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας έφτασε στο 18,37% στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας.

Οι νέες διατάξεις

Με τις νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία: Για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 ευρώ στον εργοδότη και αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών τριών μηνών. Το πρόστιμο προσαυξάνεται σε περιπτώσεις υποτροπής α) κατά 100% για την πρώτη μετά την αρχική παράβαση και β) κατά 200% για κάθε μεταγενέστερη παράβαση.
Ωστόσο προβλέπεται η δυνατότητα έκπτωσης του προστίμου εφόσον προσληφθεί άμεσα ο αδήλωτος εργαζόμενος με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης και τρίμηνη αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Η έκπτωση θα είναι ανάλογη της διάρκειας της σύμβασης, ενώ ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρεί το σύνολο των θέσεων εργασίας και το καθεστώς απασχόλησης. Δηλαδή το πρόστιμο θα μειώνεται:

Α) Στο ποσό των 7.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον τριών μηνών.
Β) Στο ποσό 5.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών.
Γ) Στο ποσό των 3.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους.

Στις περιπτώσεις εποχικών εργασιών (π.χ. τουριστική περίοδος) εφόσον ο χρόνος λειτουργίας της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης δεν επαρκεί για τη συμπλήρωση του ελάχιστα απαιτούμενου χρόνου απασχόλησης ο εργοδότης μπορεί να συμπληρώσει τον ασφαλιστικό χρόνο προσλαμβάνοντας τον ίδιο εργαζόμενο την επόμενη σεζόν.

Οπως τονίζει ο κ. Προύντζος, «δεν έκαναν δεκτή τη δική μας πρόταση για αναδρομική υποχρεωτική ασφάλιση από την αρχή της τουριστικής περιόδου. Αν εντοπιστεί αδήλωτος ο εργαζόμενος τον Οκτώβριο, είναι προφανές ότι ήταν αδήλωτος από τον Απρίλιο. Η πρόβλεψη για συμπλήρωση χρόνου ασφάλισης την ερχόμενη σεζόν αφήνει ακάλυπτους τους νέους που δεν έχουν προλάβει να συμπληρώσουν δύο τουριστικές σεζόν. Ο επιχειρηματίας σε αυτήν την περίπτωση δεν έχει την υποχρέωση να τους προσλάβει ξανά».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μια “πράσινη” ζωή ξεκινά στη Νάξο, πρώτη φωλιά Chelonia mydas στις Κυκλάδες!

Ιστορική στιγμή στον Απόλλωνα – Η πράσινη θαλάσσια χελώνα φωλεοποίησε για πρώτη φορά στη Νάξο, προκαλώντας συγκίνηση, δέος και ευθύνη για το μέλλον.

«Ναξιακά» 2025 – Τιμητικός 14ος τόμος αφιερωμένος στον Στέφανο Εμμ. Ψαρρά

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων τιμά τον φιλόλογο, ιστορικό και ποιητή Στέφανο Ψαρρά με έναν αναμνηστικό τόμο γεμάτο συγκίνηση, λόγο και μνήμη

Καλοκαίρι στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες: Πολιτισμός, παράδοση και φως σε κάθε γωνιά

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρουσιάζει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για το καλοκαίρι 2025, με συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, φεστιβάλ, αφιερώματα και πολιτιστικές δράσεις σε όλα τα νησιά του δήμου.

Νάξος – Αστυνομικό Τμήμα: Σύλληψη 34χρονου για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη διαμονή

Εντοπίστηκε με κοκαΐνη, κεταμίνη, MDMA και κάνναβη – Κατασχέθηκε και πλαστό διαβατήριο

Βρούτσης: Επίσκεψη στη Νάξο για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Νικοδήμου

Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της Νάξου – Επαφές με φορείς και πολίτες

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Euro Γυναικών: Τελευταία πράξη με combo αξίας στο Πολωνία – Δανία

Η Δανία αποχαιρετά τη διοργάνωση με στόχο τη νίκη – Combo επιλογή στο 2 & Over 2,5 για ποντάρισμα με απόδοση διπλασιασμού

Φίλιππος Φόρτωμας: “Η Δικαιοσύνη στις Κυκλάδες είναι προτεραιότητα”

Ο Βουλευτής Κυκλάδων συμμετείχε στη διήμερη περιοδεία του Υφυπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα σε Σύρο και Πάρο, με έμφαση στην αναβάθμιση των δικαστικών υποδομών στα νησιά

Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF): Ο σύγχρονος δρόμος προς τη γονεϊκότητα, βήμα προς βήμα

Μία από τις πιο εξελιγμένες μεθόδους αντιμετώπισης της υπογονιμότητας, που προσφέρει ελπίδα σε χιλιάδες ζευγάρια στην Ελλάδα και διεθνώς

Κουφονήσια: Δέκα χρόνια ελληνικός ήχος, από τη Νήσο Κέρο στο αύριο του πολιτισμού

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων γιορτάζει τη δεκαετία του με ένα οραματικό αφιέρωμα σε 5.000 χρόνια ελληνικής μουσικής

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Η Πηγή του Ακεψιμά: Το νερό που “μίλησε” στην ιστορία του νησιού

Ένα ταξίδι στο Φυλλαδάκι, στην ξεχασμένη πέτρινη πηγή του Αγίου Ακεψιμά, μέσα από τη μαρτυρία του Αντώνη Σαλτερή και την ευαισθησία του Γιώργου Καρνέζη.