Δευτέρα, 2 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΝάξος: Τριήμερο (9-11 Ιουλίου) Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ενέργειας

Νάξος: Τριήμερο (9-11 Ιουλίου) Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ενέργειας

|

Οι εξελίξεις στον τομέα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών, η πρόοδος στην τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, τα «έξυπνα δίκτυα» και οι προοπτικές τροφοδοσίας των νησιών με φυσικό αέριο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ «Καθαρή Ενέργεια για τα νησιά» που διοργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη (την Τετάρτη επισκέψεις) στη Νάξο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η Νάξος στο επίκεντρο των νέων εξελίξεων όσον αφορά την αειφόρο ανάπτυξη… Κι αυτό γιατί η ΡΑΕ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και με την ενεργό συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διοργανώνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Ουρσουλινών της Νάξου το διήμερο 9 – 11 Ιουλίου 2018 (στις δύο πρώτες ημέρες υπάρχει το συνέδριο και την 3η επίσκεψη σε χώρους όπου υπάρχουν δράσεις) , το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο «European Forum on Clean Energy for Islands», με σκοπό να αναδείξει τις καινοτόμες και πρωτοπόρες πολιτικές που εφαρμόζει η Ελλάδα στα αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα και τις προοπτικές χρήσης έξυπνων τεχνολογιών.

Το Forum θα αποτελέσει πεδίο ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και ανάλυσης των ρυθμιστικών ζητημάτων για την εξασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού, υπό καθεστώς αειφορίας, με αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στόχος είναι να εξαχθούν συμπεράσματα και πολιτικές που οδηγούν στην ενεργειακή απεξάρτηση των νησιωτικών ηλεκτρικών συστημάτων της χώρας μας, αλλά και των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σημαντικό όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας.

Χαιρετισμό στην έναρξη του συνεδρίου θα απευθύνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ενώ θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της γαλλικής Ρυθμιστικής Αρχής, Jean-François Carenco, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, οι πρόεδροι του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, του ΔΕΔΔΗΕ Νίκος Χατζηαργυρίου, του ΔΕΣΦΑ Σωτήρης Νίκας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης, στελέχη της Κομισιόν κ.α.

Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου είναι:
– Ενεργειακή μετάβαση στην τροφοδοσία των νησιών
– ΑΠΕ, αποθήκευση και έξυπνα δίκτυα – Ανάπτυξη και προκλήσεις
– Χρηματοδότηση μεγάλων ενεργειακών έργων
– Βέλτιστες πρακτικές – Καινοτομία

Μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν ο σχεδιασμός των διασυνδέσεων των Μη Διασυνδεμένων Νησιών με το Ηπειρωτικό Σύστημα, τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής δημοπρασίας, η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές της εβδομάδας στο πλαίσιο των Διαγωνισμών για έργα ΑΠΕ, η προοπτική διαγωνισμών για πράσινα-έξυπνα νησιά, όπως επίσης και οι προτάσεις για το νέο ειδικό πλαίσιο τιμολόγησης για υβριδικούς σταθμούς στα νησιά, που συνδυάζουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με αποθήκευση.

Δείτε εδω το σχετικό πρόγραμμα 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Β. Φλεριανός: “Η διατήρηση των Κούρων στο Φλεριό δεν αφορά μόνο την ιστορία, αφορά και το παρόν και το μέλλον του τόπου μας”

Ο Βασίλης Φλεριανός μιλά δημόσια για την αξία της αυθεντικότητας και της ιστορικής συνέχειας, προτείνοντας in situ ανάδειξη αντί της απομάκρυνσης των μνημείων από τον τόπο τους.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Θαλάσσια Πάρκα: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να χαρτογραφήσει την προστασία της θάλασσας

Λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει δύο μεγάλες ζώνες προστασίας στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με στόχο την ουσιαστική διαχείριση και τον έλεγχο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κτικάδος Τήνου: Συγκίνηση στην ανάληψη καθηκόντων του νέου Εφημέριου π. Γεωργίου Παλαμάρη

Με βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση, η ενορία του Τιμίου Σταυρού αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο Ανδριώτη και υποδέχτηκε τον νέο της εφημέριο, π. Γεώργιο Παλαμάρη, με τιμή, δάκρυα και ελπίδα.

Πανελλαδικές 2025: Συνεχίζονται τη Δευτέρα με μαθήματα προσανατολισμού

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο στα ΓΕΛ – Με αισιοδοξία ξεκίνησε η φετινή εξεταστική περίοδος, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη

Σαντορίνη: Έκτακτη διαφημιστική καμπάνια στο Sky TV για την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει 30.000 ευρώ σε καμπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω προκλήσεων λόγω των σεισμικών φαινομένων

Σύρος: Μπαράζ δικών για τα αιολικά με επίκεντρο κατοίκους και αιρετούς της Τήνου

Περί τους 130 πολίτες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος κι η έπαρχος, θα καθίσουν στο εδώλιο, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, επειδή αντιστάθηκαν με ειρηνικές διαμαρτυρίες στην ετσιθελική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και αντιμετωπίστηκαν με ξυλοδαρμούς από τα ΜΑΤ και μαζική αγωγή SLAPP

Φολέγανδρος: Αναβαθμισμένο και 24ωρης λειτουργίας το ελικοδρόμιο του νησιού

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης – Ένα από τα καλύτερα ελικοδρόμια στη νησιωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τους πιλότους

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Greek Islands Trail: Η Νάξος στην καρδιά του πρώτου πεζοπορικού δικτύου των Κυκλάδων

Ένα φιλόδοξο project που φέρνει πιο κοντά τον άνθρωπο, τη φύση και τον πολιτισμό – Η Νάξος ανάμεσα στους πρωταγωνιστές ενός βιώσιμου, τετράμηνου τουριστικού μοντέλου

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

Νάξος – Λυώνας: Ανοιχτή επιστολή-καταγγελία για το συρματόπλεγμα

Τρεις επιστήμονες με βαθιά προσωπική σχέση με τον Λυώνα αντιδρούν στη νέα εικόνα του οικισμού και καταγγέλλουν τη Δημοτική Αρχή για «επένδυση στον διχασμό» και «αισθητική βαρβαρότητα»

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας