Δευτέρα, 2 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΜύκονος: Εγκαίνια της Ηλεκτρικής διασύνδεσης, έρχεται και η διασύνδεση με Παροναξία

Μύκονος: Εγκαίνια της Ηλεκτρικής διασύνδεσης, έρχεται και η διασύνδεση με Παροναξία

|

Νέά δεδομένα από χθες για την Μύκονο όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια καθότι έχουμε την διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα – Η επόμενη κίνηση με την σύνδεση της Μυκόνου με Πάρο και Νάξο – Τι δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός στη διάρκεια των εγκαινίων 

«Η Ελλάδα έκλεισε έναν κύκλο. Mετά από μία πολύ σκληρή οκταετία για την οικονομία και την κοινωνία, ανοίγεται δρόμος ουσιαστικής ανάκαμψης σε στέρεα βάση – και ο ενεργειακός τομέας θα αποτελέσει ενεργό μέρος αυτής της ανάκαμψης». Με την επισήμανση αυτή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, πραγματοποίησε χθες το βράδυ την τελετή εγκαινίων της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Μυκόνου με το ηπειρωτικό σύστημα, εκδήλωση που έγινε στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στο “νησί των Ανέμων”. Με τη διασύνδεση της Μυκόνου ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, που αποτελεί, όπως είπε ο υπουργός, τμήμα ενός πολύ μεγαλύτερου έργου διασυνδέσεων, όσο το δυνατόν περισσότερο νησιών.

Οι διασυνδέσεις, τόνισε ο κ. Σταθάκης, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της στρατηγικής για αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο, καθώς και για εξοικονόμηση ενέργειας. Εξέφρασε δε την ελπίδα, σύντομα να ολοκληρωθεί και η διασύνδεση της Κρήτης, που θα αποφέρει όπως είπε, τεράστια οφέλη για όλη τη χώρα – αναφέροντας ενδεικτικά τη μείωση του λογαριασμού των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που κυμαίνεται σήμερα στα 600 με 700 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αύξηση της συμμετοχής των νησιών στην παραγωγή ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές. Ο υπουργός ανέφερε τέλος, ότι σύντομα ολοκληρώνεται το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές, το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και στις ευρωπαϊκές πρακτικές.

Χαιρετισμοί 

Η Μύκονος αναβαθμίζεται περιβαλλοντικά και αποκτά πρόσβαση σε φθηνότερη και πιο αξιόπιστη ηλεκτροδότηση, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, υπενθυμίζοντας ότι οι πρώτες μελέτες για τις διασυνδέσεις έγιναν τη δεκαετία του ’70. Με την πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, πρόσθεσε, καλύπτονται οι ανάγκες 87.000 μόνιμων κατοίκων αλλά και της τουριστικής περιόδου. Παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, ενώ για την Κρήτη επανέλαβε ότι ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει τα εχέγγυα προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο.

Όσο δεν λειτουργούν οι διασυνδέσεις, το κόστος των αυτόνομων πετρελαϊκών σταθμών στα νησιά κυμαίνεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Νίκος Μπουλαξής. Ανέφερε επίσης, ότι οι διασυνδέσεις πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα, καθώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία από το 2020 θέτει σε δυσμένεια τις πετρελαϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, άρα τίθεται και θέμα ασφάλειας εφοδιασμού των νησιών. Για τα μικρά νησιά που δεν θα διασυνδεθούν, ο πρόεδρος της ΡΑΕ είπε ότι αναζητώνται λύσεις που θα συνδυάζουν τις ανανεώσιμες πηγές με την αποθήκευση ενέργειας.

Η Μύκονος αποκτά επιτέλους καθαρή, σταθερή και οικονομική ενέργεια, υπογράμμισε ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Γιώργος Μοσχόβης τονίζοντας ότι με την διασύνδεση εξασφαλίζεται η τροφοδότηση των νησιών για τα επόμενα τουλάχιστον 30 με 40 χρόνια, ελαχιστοποιείται η περιβαλλοντική όχληση και υποστηρίζεται η προσπάθεια αλλαγής του αναπτυξιακού προτύπου. Σημείωσε δε την χρηματοδοτική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο έργο, που ήταν της τάξης των 176 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ενεργειακή θωράκιση του Αιγαίου είναι επιβεβλημένη για λόγους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς αλλά και εθνικούς, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Για ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα που γίνεται πραγματικότητα, έκανε λόγο ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς.

Και η επόμενη κίνηση: Μύκονος – Παροναξία 

Με το έργο αυτό, που ηλεκτρίστηκε στις 9 Μαΐου, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο και την Τήνο καθώς και τις διασυνδέσεις Σύρος – Πάρος και Σύρος – Μύκονος, ανεβάζοντας σε 13 τον αριθμό των νησιών των Κυκλάδων που είναι διασυνδεδεμένα με το εθνικό δίκτυο ((Σύρος, Πάρος, Αντίπαρος, Μύκονος, Νάξος, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Ιος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Άνδρος, Τήνος).

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής της δεύτερης φάσης προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις της Νάξου με την Πάρο και τη Μύκονο καθώς και την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων της ‘Ανδρου με τη νότιο Εύβοια και την Τήνο. Η δεύτερη φάση προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 και θα ακολουθήσει η 3η φάση που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου και σύμφωνα με απόφαση του ΑΔΜΗΕ επισπεύσθηκε κατά δύο χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί το 2020 αντί το 2022.

Το τέταρτο και τελικό στάδιο της διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τα νησιά των δυτικών και νότιων Κυκλάδων έχει ενταχθεί στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης της περιόδου 2019 – 2028.

Οι διασυνδέσεις των νησιών επιφέρουν πολλαπλά οφέλη για τους καταναλωτές και την οικονομία, όπως:

– Ελάφρυνση των καταναλωτών, σε βάθος χρόνου και με την πρόοδο των διασυνδέσεων, από τις επιβαρύνσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας – ΥΚΩ που κυμαίνονται μεταξύ 500 και 800 εκ.ευρώ ετησίως.

– Βελτίωση του περιβάλλοντος των νησιών από την παύση λειτουργίας των ρυπογόνων πετρελαϊκών σταθμών.

– Μείωση των εισαγωγών καυσίμων

– Εκμετάλλευση του αιολικού και ηλιακού δυναμικού των νησιών

– Δημιουργία περιβάλλοντος ενίσχυσης της ενεργειακής αγοράς και της δραστηριοποίησης εναλλακτικών προμηθευτών.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Β. Φλεριανός: “Η διατήρηση των Κούρων στο Φλεριό δεν αφορά μόνο την ιστορία, αφορά και το παρόν και το μέλλον του τόπου μας”

Ο Βασίλης Φλεριανός μιλά δημόσια για την αξία της αυθεντικότητας και της ιστορικής συνέχειας, προτείνοντας in situ ανάδειξη αντί της απομάκρυνσης των μνημείων από τον τόπο τους.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Θαλάσσια Πάρκα: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να χαρτογραφήσει την προστασία της θάλασσας

Λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει δύο μεγάλες ζώνες προστασίας στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με στόχο την ουσιαστική διαχείριση και τον έλεγχο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κτικάδος Τήνου: Συγκίνηση στην ανάληψη καθηκόντων του νέου Εφημέριου π. Γεωργίου Παλαμάρη

Με βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση, η ενορία του Τιμίου Σταυρού αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο Ανδριώτη και υποδέχτηκε τον νέο της εφημέριο, π. Γεώργιο Παλαμάρη, με τιμή, δάκρυα και ελπίδα.

Πανελλαδικές 2025: Συνεχίζονται τη Δευτέρα με μαθήματα προσανατολισμού

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο στα ΓΕΛ – Με αισιοδοξία ξεκίνησε η φετινή εξεταστική περίοδος, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη

Σαντορίνη: Έκτακτη διαφημιστική καμπάνια στο Sky TV για την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει 30.000 ευρώ σε καμπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω προκλήσεων λόγω των σεισμικών φαινομένων

Σύρος: Μπαράζ δικών για τα αιολικά με επίκεντρο κατοίκους και αιρετούς της Τήνου

Περί τους 130 πολίτες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος κι η έπαρχος, θα καθίσουν στο εδώλιο, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, επειδή αντιστάθηκαν με ειρηνικές διαμαρτυρίες στην ετσιθελική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και αντιμετωπίστηκαν με ξυλοδαρμούς από τα ΜΑΤ και μαζική αγωγή SLAPP

Φολέγανδρος: Αναβαθμισμένο και 24ωρης λειτουργίας το ελικοδρόμιο του νησιού

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης – Ένα από τα καλύτερα ελικοδρόμια στη νησιωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τους πιλότους

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Greek Islands Trail: Η Νάξος στην καρδιά του πρώτου πεζοπορικού δικτύου των Κυκλάδων

Ένα φιλόδοξο project που φέρνει πιο κοντά τον άνθρωπο, τη φύση και τον πολιτισμό – Η Νάξος ανάμεσα στους πρωταγωνιστές ενός βιώσιμου, τετράμηνου τουριστικού μοντέλου

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

Νάξος – Λυώνας: Ανοιχτή επιστολή-καταγγελία για το συρματόπλεγμα

Τρεις επιστήμονες με βαθιά προσωπική σχέση με τον Λυώνα αντιδρούν στη νέα εικόνα του οικισμού και καταγγέλλουν τη Δημοτική Αρχή για «επένδυση στον διχασμό» και «αισθητική βαρβαρότητα»

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας