Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΡόδος: Παζάρι και για μία πίτα σουβλάκι από τους ξένους επισκέπτες

Ρόδος: Παζάρι και για μία πίτα σουβλάκι από τους ξένους επισκέπτες

|

Οι αριθμοί ευημερούν στις αφίξεις αλλά οι τουρίστες είναι «απένταροι»! Παζάρια για μια πίτα σουβλάκι! – Απολαυστικός διάλογος στην Παλιά Πόλη της Ρόδου που αγγίζει τα όρια του παραλόγου  

Μπορεί η υπουργός Τουρισμού κ. Ελενα Κουντουρά να επαίρεται για τις αυξημένες αφίξεις και για τους αριθμούς που δείχνουν ότι το α’ τρίμηνο του 2018 κατέγραψε αύξηση 14% στην άφιξη τουριστών, την ίδια ώρα που έχει «επιστρατευθεί» και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο για το νέο σποτ το οποίο παρουσιάστηκε επισήμως με μεγάλη επιτυχία στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ από την υπουργό, όμως η πραγματικότητα και η καθημερινότητα «εξοστρακίζουν» κάθε θετικό πρόσημο, στις μαθηματικές πράξεις…

Οι επαγγελματίες του τουρισμού στη Ρόδο γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι αυξημένοι αριθμοί, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες και τα λειτουργικά τους έξοδα, αφού οι τουρίστες μπορεί να έρχονται για διακοπές στο νησί μας, λίγοι όμως είναι εκείνοι που έχουν χρήματα στην τσέπη για να ξοδέψουν εκτός ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, όπου με το σύστημα all inclusive, τρώνε και πίνουν δωρεάν χωρίς περιορισμό στις ποσότητες. Στον αντίποδα, έξω από τα ξενοδοχεία, καθημερινά εκτυλίσσονται κωμικοτραγικές καταστάσεις με τους ανθρώπους που εμπλέκονται στον τουρισμό, να μην γνωρίζουν αν πρέπει να γελάσουν ή να κλάψουν με όσα καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Διάλογος που σοκάρει 

Μια ακόμα ιστορία καθημερινής τρέλας, που καταδεικνύει και την οικονομική στάθμη μεγάλης μερίδας των επισκεπτών μας, την οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «δημοκρατική», έπειτα από απαίτηση των εμπλεκομένων προσώπων, εκτυλίχθηκε στην Παλιά Πόλη…
Ζευγάρι αλλοδαπών επισκεπτών, επισκέφθηκε ταχυφαγείο στην Παλιά Πόλη, όπου ακολούθησε, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, ο εξής διάλογος:
-Πόσο κάνει μία πίτα με κοτόπουλο, απ΄όλα;
-Τρία ευρώ
-Αν δεν βάλουμε κρέας, πόσο θα μας κοστίσει;
-Δύο ευρώ.
-Αν βάλουμε μόνο πατάτες και τζατζίκι;
Ένα ευρώ.
-Θα πάρουμε την πίτα του ενός ευρώ. Μπορείτε να μας βάλετε λίγο παραπάνω τζατζίκι;
Οι δύο υπάλληλοι του καταστήματος, ετοίμασαν την πίτα και πριν προλάβουν να την προσφέρουν, η κοπέλα τούς ζήτησε να την κόψουν στα δύο (!) και να τα τυλίξουν ξεχωριστά, ώστε να την μοιραστούν με τον σύντροφό της.
Ρώτησε πόσο κοστίζει το νερό, πληροφορήθηκε ότι κοστίζει 50 λεπτά, πήραν ένα μπουκαλάκι νερό και κάθισαν σε ένα πεζουλάκι για να φάνε με συνολικό κόστος μόλις 1,5 ευρώ!

Ο ένας από τους δύο υπαλλήλους του καταστήματος, απορημένος, κι αφού δεν είχε δουλειά εκείνη την ώρα, τους πλησίασε και τους ρώτησε σε ποιο ξενοδοχείο διαμένουν. Το ζευγάρι απάντησε ότι διαμένει σε ξενοδοχείο της πόλης και πως έκλεισε το πακέτο διακοπών για δύο εβδομάδες με 375 ευρώ all inclusive. Προχωρώντας παραπέρα την συζήτηση, ο άνδρας είπε ότι έχουν φέρει μαζί τους από 40 ευρώ (!) ο καθένας για να περάσουν τις δύο εβδομάδες των διακοπών τους και ο υπάλληλος του καταστήματος τούς ρώτησε αν έχουν έρθει κι άλλοι με τις ίδιες τιμές στο γκρουπ τους, για να πάρει την απάντηση ότι ήρθαν κι άλλοι, οι περισσότεροι είναι παλιοί επισκέπτες και πολλοί από αυτούς δεν έκλεισαν καν διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο αλλά πήραν μαζί τους αντίσκηνα που θα στήσουν κοντά στην παραλία του «Κόβα»!

Η πραγματικότητα 

Ο διάλογος μεταφέρθηκε στην «δημοκρατική», όπως είπε ο επιχειρηματίας-αυτόπτης μάρτυρας, προκειμένου να αναδειχθεί η πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, μακριά από τους πανηγυρισμούς και τις φιέστες του Υπουργείου Τουρισμού.
«Αυτή είναι μόνο μία από τις περιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, αλλά πολλές μαζί, συνθέτουν μια πραγματικότητα που δεν έχει καμία σχέση με αυτά που θέλουν να παρουσιάσουν οι ιθύνοντες.
Με αυτούς τους επισκέπτες, εμείς καλούμαστε να βγάλουμε πέρα τις υποχρεώσεις μας, τα λειτουργικά κόστη τις μισθοδοσίες, τα τέλη και να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Οι μεν μετράνε αφίξεις και οι δε πανηγυρίζουν για το ότι δεν υπάρχουν κρεβάτια άδεια. Με αυτή την ποιότητα του τουρισμού όμως, εμείς δεν μπορούμε να πανηγυρίσουμε», δηλώνει στην «δ» επιχειρηματίας που διατηρεί εστιατόριο σε κεντρικό σημείο της Παλιάς Πόλης.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι, ρεπορτάζ της «δ» με πρωταγωνιστές ένα ζευγάρι Βρετανών έχει προκαλέσει σάλο αφού σύμφωνα με την καταγγελία, επισκέφθηκε εστιατόριο στην Παλιά Πόλη αλλά όταν ήρθε η ώρα του λογαριασμού, επέδειξε τα βραχιολάκια του all inclusive, θεωρώντας πως με το πακέτο διακοπών που πλήρωσαν, θα τρώνε και να πίνουν δωρεάν σε όλο το νησί και όχι μόνο στο ξενοδοχείο!

Το ρεπορτάζ αναδημοσιεύθηκε από μέσα ενημέρωσης ανά την Ελλάδα –έντυπα και ηλεκτρονικά- αλλά και από μέσα στης Μεγάλης Βρετανίας, με αιχμηρά σχόλια για την οικονομική κατάσταση των τουριστών που έρχονται στη χώρα μας για διακοπές, κυρίως στην αρχή της σεζόν, καθώς πρόκειται για επισκέπτες που επιλέγουν πακέτα ειδικών προσφορών σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Οι επαγγελματίες του τουρισμού λένε, ότι από πέρυσι δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και οι ιστορίες καθημερινής τρέλας είναι σύνηθες φαινόμενο, με το μεγαλύτερο χτύπημα να δέχεται ο κλάδος της εστίασης.

Μάλιστα, όπως δήλωσε πρόσφατα στην «δ» ο πρόεδρος των εστιατόρων κ. Γιάννης Κλούβας, από τα 1050 εστιατόρια που λειτουργούσαν στη Ρόδο έχουν απομείνει περίπου 700 (!), ενώ κάποια έχουν μετατραπεί σε ταχυφαγεία και σε σνακ μπαρ στην προσπάθεια των ιδιοκτητών τους να μειώσουν τα εργατικά-λειτουργικά κόστη.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κίμωλος: Το νησί με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο, το λένε οι Αμερικανοί

Παγκόσμια διάκριση για την Ελλάδα – Η παραλία Πράσσα στην Κίμωλο στην κορυφή της λίστας με τις καθαρότερες θάλασσες, αφήνοντας πίσω εξωτικούς προορισμούς

Καθυστερήσεις στο νέο αεροδρόμιο Πάρου λόγω έλλειψης υλικών

Το έργο «Ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου» αντιμετωπίζει καθυστερήσεις λόγω ελλείψεων στα απαραίτητα υλικά, όπως απαντά το Υπουργείο στον Δήμο Πάρου – Κρίσιμο για την τουριστική ανάπτυξη το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Καθολική Εκκλησία αφιερώνεται στην Ιερά Καρδία του Ιησού, iστορική πράξη την Κυριακή 13 Ιουλίου στην Τήνο

Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα αποφάσισε την αφιέρωση της τοπικής Εκκλησίας στην Ιεροτάτη Καρδία του Ιησού, στο πλαίσιο τριπλής επετείου και του Ιωβηλαίου 2025 – Κεντρική Θεία Λειτουργία στο Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας στο Εξώμβουργο Τήνου

HashJ Cloud Mining: Νέα εποχή εξόρυξης χωρίς όριο – Έως 4.999$ την ημέρα

Η πλατφόρμα HashJ ανατρέπει τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά cloud mining, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε εξόρυξη κρυπτονομισμάτων με μηδενικό κόστος έναρξης, καθημερινά κέρδη και υψηλό επίπεδο ασφάλειας.

«Αγροτεμάχια φάντασμα»: Πώς Κρητικοί κτηνοτρόφοι διεκδικούν επιδοτήσεις σε ξένες γαίες

Με δασικές εκτάσεις και ελαιώνες να «μετατρέπονται» σε βοσκοτόπια για να δηλωθούν στο ΟΣΔΕ, παραγωγοί από την Κρήτη κατηγορούνται ότι εισέπρατταν ευρωπαϊκές ενισχύσεις σε βάρος των πραγματικών αγροτών

Χορεύοντας κάτω από τα αστέρια της Νάξου: Μια βραδιά γεμάτη Ελλάδα στην παραλία της Χώρας (photos)

Ήπειρος, Πόντος, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος συναντήθηκαν στη Νάξο σε μια μοναδική μουσικοχορευτική βραδιά με έντονο παλμό, ζωντανή παράδοση και καρδιά γεμάτη Ελλάδα

Cycladic Nexus στην Ίο: Όταν η σύγχρονη τέχνη συναντά τον Πρωτοκυκλαδικό Σκάρκο

Μια μοναδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου μετατρέπει τον θεσμικό χώρο σε πεδίο ζωντανού διαλόγου μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, με έργα 12 καλλιτεχνών να συνομιλούν με την ιστορία του Σκάρκου.

Επίτιμος Δημότης Θήρας ανακηρύχθηκε ο καθηγητής Δημήτριος Χριστοδούλου

Σε συγκινητική εκδήλωση τιμήθηκε το επιστημονικό έργο του διακεκριμένου Έλληνα φυσικού – Βράβευση μαθητών Γ’ Λυκείου για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Περισσότεροι σχολικοί καθαριστές στη Σαντορίνη – Ενίσχυση για το 2025-2026

Από 36 σε 44 οι θέσεις καθαριότητας στα σχολεία της Σαντορίνης – Ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας με μέριμνα του Δήμου Θήρας

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα μεταχειρισμένα οχήματα προτείνει η Ε.Ε.

Απαραίτητο πιστοποιητικό κύκλου ζωής από ΚΤΕΟ για μεταβίβαση – Στόχος η σταδιακή ανανέωση του στόλου και η επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Νέοι κανόνες για τις κολυμβητικές δεξαμενές σε τουριστικά καταλύματα – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας για πισίνες εντός τουριστικών μονάδων και υποδομών. Παραβόλο 300€, διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις και περιθώριο 90 ημερών για συμμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.