Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος: Με οδηγό το Barozzi στο χάρτη της γαστρονομίας

Νάξος: Με οδηγό το Barozzi στο χάρτη της γαστρονομίας

|

βήματα της Νάξου στο χάρτη της σύγχρονης γαστρονομίας χάρη σε εστιατόρια με την φινέτσα του Barozzi, το οποίο βρίσκεται στην Νάξο – Τα μικρά μυστικά όπως τα ανακάλυψε η Νενέλα Γεωργελέ για το Athensvoice  

Πάω χρόνια στο νησί και το λατρεύω, γυρίζω ξανά και ξανά την ενδοχώρα και γλυκαίνομαι από τους Κυκλαδίτες και την αυθεντική ζωή τους, κολυμπάω στις ονειρεμένες του παραλίες, ξέρω απ’ έξω κι ανακατωτά κάθε μικρή και μεγαλύτερη ταβέρνα που μαγειρεύει την ντόπια κουζίνα.

Της Νενέλα Γεωργελέ (athensvoice.gr) 

Όμως φέτος, αρχές καλοκαιριού, βρίσκομαι και πάλι εδώ, στον αγαπημένο τόπο, αυτή τη φορά καλεσμένη σε ένα γαστρονομικό τριήμερο που διοργανώνει το καινούργιο και λαμπερό εστιατόριο Barozzi. Ανοιχτό από πέρυσι πάνω σε μια εξαιρετική θέση στο λιμάνι, -για όσους ξέρουν εκεί που παλιότερα υπήρχε το Escoba-, είναι ένα εστιατόριο που ξεφεύγει από τα γαστρονομικά δεδομένα του νησιού και αξιοποιώντας τον πλούτο των εξαιρετικών ντόπιων προϊόντων προτείνει μια φρέσκια προσέγγιση.

 

Μαθαίνω πως το όνομα του εστιατορίου δόθηκε σε ανάμνηση των Ενετών Della Rocca – Barozzi, αρχοντική οικογένεια που ήρθε στο νησί μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους, απόγονός της και ο σημερινός ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Διονύσης Αλιμπέρτης. Τον υπέροχο χώρο με τις λιτές αρχιτεκτονικές γραμμές υπογράφει το αθηναϊκό αρχιτεκτονικό γραφείο GFRA και ο Τάσος Γούσης, το μενού επιμελείται ο σεφ Μιχάλης Μερζένης (γνωστός από το Drakoulis Meat & Row) και το υποστηρίζει προσθέτοντας συνεχώς και νέα πιάτα ο ταλαντούχος Νίκος Κωστιδάκης. Τη λίστα των ποτών επιμελείται ένα πολύ γνωστό όνομα, ο mixologist Χρήστος Χουσέας, ενώ σύμβουλος εστιατορίου και υπεύθυνος για όλες τις μικρές ή μεγαλύτερες λεπτομέρειες, από τη διακόσμηση που συνδυάζει την urban αισθητική με τη νωχέλεια και την ομορφιά του ναξιώτικου καλοκαιριού μέχρι την art de la table και τα της κουζίνας είναι ο αεικίνητος και πανταχού παρών Γιάννης Ζυγομαλάς.

Οι δυο πραγματικά απολαυστικές βραδιές στο Barozzi ξεκίνησαν όχι τρώγοντας, αλλά…πίνοντας. Ωραιότατα κοκτέιλ φτιαγμένα από τον Χουσέα, τέλεια negroni (9 «μυστικά» συστατικά βάζει ο αλχημιστής…) και άλλες δικές του εμπνεύσεις με μυρωδικά και κυκλαδίτικα βότανα σε κοκτέιλ φτιαγμένα ανάλογα με τα γούστα μας. Η ίδια sur mesure φιλοσοφία περνάει και στην ώρα του φαγητού, καθώς ο Χρήστος επιδιώκει τα ποτά του να συνδυάζονται τέλεια με τα πιάτα του μενού. Το δείπνο της πρώτης βραδιάς ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Από το υπέρκομψο… δεντράκι που είχε πάνω του, σαν καρπούς, δυο μακαρόν γεμιστά με κρέμα από αρσενικό τυρί Νάξου μέχρι το άγριο στρείδι με το ζελέ βότκας, κι από τον γύρο κουνελιού με τζατζίκι ραπανιού σε αέρινες τορτίγιες, μέχρι τον μουσακά από ντόπιο κατσικάκι και παλαιωμένη γραβιέρα Νάξου, τα καταπληκτικά νιόκι γλυκοπάτατας με την πλούσια κρέμα αρσενικού και το άρωμα φασκόμηλου αλλά και το κριθαρότο θαλασσινών με μελάνι σουπιάς και πέστο ρόκας.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει πολλά ακόμη και εξόχως νόστιμα, ενώ το team της κουζίνας έχει τη δυνατότητα να μαγειρέψει και sur mesure δείπνα που θα ζητήσει κάποια παρέα. Τα κρασιά που «άλλαξαν» τα κοκτέιλ μας ήταν κυκλαδίτικα και όχι μόνο, το Barozzi διαθέτει μια εξαιρετική λίστα κρασιών από κάθε τόπο της Ελλάδας που φημίζεται για τα κρασιά του και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές. Την άλλη μέρα απολαύσαμε ένα ακόμη συναρπαστικό δείπνο, αυτή τη φορά μαζί μας, σαν guest chef ήταν ο Πάνος Ιωαννίδης, ο κριτής του Master Chef, ο οποίος ενθουσιασμένος με την ποιότητα των ναξιώτικων πρώτων υλών απλά… μεγαλούργησε!

Τα πρωινά είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και άλλα ωραία γαστρονομικά της Νάξου, μια και ο Διονύσης Αλιμπέρτης, ιδιοκτήτης του Barozzi, δεν είναι μόνο ένας φανατικός Ναξιώτης που θέλει να δείξει τις ομορφιές του νησιού του, κυρίως ανήκει στη νέα γενιά επιχειρηματιών που γνωρίζει ότι μόνο όταν όλοι είναι ενωμένοι στην ανάδειξη του κοινού στόχου μπορεί ο τόπος να πάει μπροστά.

Έτσι, ξεκινήσαμε από το περίφημο Ακταίον, το φημισμένο ζαχαροπλαστείο του νησιού, εκεί ο Σταμάτης Ξενάκης και η Καλίτσα Φράγκου φτιάχνουν με ντόπια υλικά παραδοσιακά, αλλά και σύγχρονα γλυκά, όπως τα μακαρόν με ελαιόλαδο, βασιλικό και περγαμόντο που βραβεύτηκαν, παρακαλώ, από τη γαλλική πρεσβεία. Περάσαμε και από τα Organic Islands του συμπαθέστατου Νίκου Χατζηανδρέου, για χρόνια στην Αθήνα σαν σύμβουλος επιχειρήσεων, γύρισε στον τόπο του και ασχολείται με τα αρωματικά βότανα. Είναι πιστοποιημένα και ήδη βραβευμένα, κυκλοφορούν μεμονωμένα ή ανάμεικτα (σε μείγματα που του φτιάχνει Βέλγος σεφ), φτιάχνει ακόμη και λουκούμια (έφαγα με άρωμα φασκόμηλου και ήταν τέλεια), καθώς και αιθέρια έλαια.

Κάποια άλλη στιγμή δώσαμε ραντεβού στην καινούργια κάβα –wine bar Οινοχώρος του νεαρού Κωνσταντίνου Μακρυδημήτρη, ο πατέρας του για χρόνια φτιάχνει κρασί από την περιοχή Τρανά Αμπέλια, τώρα το έχουν εμφιαλώσει (Τρανάμπελος λέγεται), αλλά έχουν και πολλά άλλα διαμάντια από όλες τις Κυκλάδες. Την τελευταία μέρα την περάσαμε περίπου σαν σχολική εκδρομή,  πήγαμε στο Χαλκί και στην κιτροποιία Βαλληνδρά, κάναμε βόλτα στα μαγαζάκια του χωριού, καταλήξαμε στον Πύργο Μπαζαίου, αυτό το διαμάντι του νησιού που 18 χρόνια τώρα κινεί το Φεστιβάλ Νάξου με πολλές, πάντα καταπληκτικές εκδηλώσεις για όλο το καλοκαίρι.

Η Vioma Naxos, μια ομάδα νέων παιδιών που διοργανώνουν περιηγήσεις ώστε ο επισκέπτης να γνωρίσει την πραγματική ζωή του τόπου, μαζί με τον Νίκο Κωστιδάκη, τον σεφ του Barozzi, είχαν φτιάξει για όλους εμάς ένα καταπληκτικό πρωινομεσημεριανό με χίλια καλούδια: πίτες, καταπληκτικά ντόπια τυριά, ομελέτες, μαρμελάδες, βούτυρα κι όλα τα φρούτα, ντόπιους υπέροχους χυμούς «Χυμουδιά», όλα αυτά έγιναν ανάρπαστα κάτω από τον πλατύ ίσκιο των δέντρων. Αυτά τα ωραία συμβαίνουν τώρα στο νησί και βάζουν τη Νάξο σε σύγχρονη γαστρονομική ρότα, δίπλα στα άλλα «δυνατά χαρτιά» του Αιγαίου, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.    


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

115 αγροτικοί γιατροί θα ενισχύσουν τα νησιά ενόψει του καλοκαιριού

Θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Ποια είναι τα 10 φθηνότερα νησιά σε όλο τον κόσμο; Δυο ελληνικά ανάμεσά τους

oι ειδικοί επί των ταξιδιών μοιράστηκαν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας

Στις 19:00 το απόγευμα αναμένεται το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Από την Αθήνα με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air σε όλη τη χώρα

Καθολική Εκκλησία – Τήνος: Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας

Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας στην Τήνο

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή την Τετάρτη του Πάσχα (23/04) από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου με την Kerras Crouises

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: “Ἀναστάσεως ἡμέρα λαμπρυνθῶμεν λαοί….”

Ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας κκ. Καλλίνικου και η Ποιμαντορική Εγκύκλιος επί τη εορτή του Πάσχα 2025

Πρόταση Ημέρας: Μαγειρίτσα αγιορείτικη, από τον Μοναχό Επιφάνιο

Η μαγειρίτσα είναι το σήμα κατατεθέν του Μ.Σαββάτου. Απολαύστε μια διαφορετική εκδοχή της δια χειρός του αείμνηστου μοναχού Επιφάνιου, με μανιτάρια, ψάρι και μυρωδικά.

Κατερίνα Μονογυιού: Συνεχείς οι παρεμβάσεις για την επιστροφή του Σκοπελίτη στις Μικρές Κυκλάδες

Το “Express Σκοπελίτης” είναι ο σύνδεσμος ζωής, πολιτισμού, υγείας και επικοινωνίας των μικρών νησιών.

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group