Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος: Με οδηγό το Barozzi στο χάρτη της γαστρονομίας

Νάξος: Με οδηγό το Barozzi στο χάρτη της γαστρονομίας

|

βήματα της Νάξου στο χάρτη της σύγχρονης γαστρονομίας χάρη σε εστιατόρια με την φινέτσα του Barozzi, το οποίο βρίσκεται στην Νάξο – Τα μικρά μυστικά όπως τα ανακάλυψε η Νενέλα Γεωργελέ για το Athensvoice  

Πάω χρόνια στο νησί και το λατρεύω, γυρίζω ξανά και ξανά την ενδοχώρα και γλυκαίνομαι από τους Κυκλαδίτες και την αυθεντική ζωή τους, κολυμπάω στις ονειρεμένες του παραλίες, ξέρω απ’ έξω κι ανακατωτά κάθε μικρή και μεγαλύτερη ταβέρνα που μαγειρεύει την ντόπια κουζίνα.

Της Νενέλα Γεωργελέ (athensvoice.gr) 

Όμως φέτος, αρχές καλοκαιριού, βρίσκομαι και πάλι εδώ, στον αγαπημένο τόπο, αυτή τη φορά καλεσμένη σε ένα γαστρονομικό τριήμερο που διοργανώνει το καινούργιο και λαμπερό εστιατόριο Barozzi. Ανοιχτό από πέρυσι πάνω σε μια εξαιρετική θέση στο λιμάνι, -για όσους ξέρουν εκεί που παλιότερα υπήρχε το Escoba-, είναι ένα εστιατόριο που ξεφεύγει από τα γαστρονομικά δεδομένα του νησιού και αξιοποιώντας τον πλούτο των εξαιρετικών ντόπιων προϊόντων προτείνει μια φρέσκια προσέγγιση.

 

Μαθαίνω πως το όνομα του εστιατορίου δόθηκε σε ανάμνηση των Ενετών Della Rocca – Barozzi, αρχοντική οικογένεια που ήρθε στο νησί μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους, απόγονός της και ο σημερινός ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Διονύσης Αλιμπέρτης. Τον υπέροχο χώρο με τις λιτές αρχιτεκτονικές γραμμές υπογράφει το αθηναϊκό αρχιτεκτονικό γραφείο GFRA και ο Τάσος Γούσης, το μενού επιμελείται ο σεφ Μιχάλης Μερζένης (γνωστός από το Drakoulis Meat & Row) και το υποστηρίζει προσθέτοντας συνεχώς και νέα πιάτα ο ταλαντούχος Νίκος Κωστιδάκης. Τη λίστα των ποτών επιμελείται ένα πολύ γνωστό όνομα, ο mixologist Χρήστος Χουσέας, ενώ σύμβουλος εστιατορίου και υπεύθυνος για όλες τις μικρές ή μεγαλύτερες λεπτομέρειες, από τη διακόσμηση που συνδυάζει την urban αισθητική με τη νωχέλεια και την ομορφιά του ναξιώτικου καλοκαιριού μέχρι την art de la table και τα της κουζίνας είναι ο αεικίνητος και πανταχού παρών Γιάννης Ζυγομαλάς.

Οι δυο πραγματικά απολαυστικές βραδιές στο Barozzi ξεκίνησαν όχι τρώγοντας, αλλά…πίνοντας. Ωραιότατα κοκτέιλ φτιαγμένα από τον Χουσέα, τέλεια negroni (9 «μυστικά» συστατικά βάζει ο αλχημιστής…) και άλλες δικές του εμπνεύσεις με μυρωδικά και κυκλαδίτικα βότανα σε κοκτέιλ φτιαγμένα ανάλογα με τα γούστα μας. Η ίδια sur mesure φιλοσοφία περνάει και στην ώρα του φαγητού, καθώς ο Χρήστος επιδιώκει τα ποτά του να συνδυάζονται τέλεια με τα πιάτα του μενού. Το δείπνο της πρώτης βραδιάς ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Από το υπέρκομψο… δεντράκι που είχε πάνω του, σαν καρπούς, δυο μακαρόν γεμιστά με κρέμα από αρσενικό τυρί Νάξου μέχρι το άγριο στρείδι με το ζελέ βότκας, κι από τον γύρο κουνελιού με τζατζίκι ραπανιού σε αέρινες τορτίγιες, μέχρι τον μουσακά από ντόπιο κατσικάκι και παλαιωμένη γραβιέρα Νάξου, τα καταπληκτικά νιόκι γλυκοπάτατας με την πλούσια κρέμα αρσενικού και το άρωμα φασκόμηλου αλλά και το κριθαρότο θαλασσινών με μελάνι σουπιάς και πέστο ρόκας.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει πολλά ακόμη και εξόχως νόστιμα, ενώ το team της κουζίνας έχει τη δυνατότητα να μαγειρέψει και sur mesure δείπνα που θα ζητήσει κάποια παρέα. Τα κρασιά που «άλλαξαν» τα κοκτέιλ μας ήταν κυκλαδίτικα και όχι μόνο, το Barozzi διαθέτει μια εξαιρετική λίστα κρασιών από κάθε τόπο της Ελλάδας που φημίζεται για τα κρασιά του και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές. Την άλλη μέρα απολαύσαμε ένα ακόμη συναρπαστικό δείπνο, αυτή τη φορά μαζί μας, σαν guest chef ήταν ο Πάνος Ιωαννίδης, ο κριτής του Master Chef, ο οποίος ενθουσιασμένος με την ποιότητα των ναξιώτικων πρώτων υλών απλά… μεγαλούργησε!

Τα πρωινά είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και άλλα ωραία γαστρονομικά της Νάξου, μια και ο Διονύσης Αλιμπέρτης, ιδιοκτήτης του Barozzi, δεν είναι μόνο ένας φανατικός Ναξιώτης που θέλει να δείξει τις ομορφιές του νησιού του, κυρίως ανήκει στη νέα γενιά επιχειρηματιών που γνωρίζει ότι μόνο όταν όλοι είναι ενωμένοι στην ανάδειξη του κοινού στόχου μπορεί ο τόπος να πάει μπροστά.

Έτσι, ξεκινήσαμε από το περίφημο Ακταίον, το φημισμένο ζαχαροπλαστείο του νησιού, εκεί ο Σταμάτης Ξενάκης και η Καλίτσα Φράγκου φτιάχνουν με ντόπια υλικά παραδοσιακά, αλλά και σύγχρονα γλυκά, όπως τα μακαρόν με ελαιόλαδο, βασιλικό και περγαμόντο που βραβεύτηκαν, παρακαλώ, από τη γαλλική πρεσβεία. Περάσαμε και από τα Organic Islands του συμπαθέστατου Νίκου Χατζηανδρέου, για χρόνια στην Αθήνα σαν σύμβουλος επιχειρήσεων, γύρισε στον τόπο του και ασχολείται με τα αρωματικά βότανα. Είναι πιστοποιημένα και ήδη βραβευμένα, κυκλοφορούν μεμονωμένα ή ανάμεικτα (σε μείγματα που του φτιάχνει Βέλγος σεφ), φτιάχνει ακόμη και λουκούμια (έφαγα με άρωμα φασκόμηλου και ήταν τέλεια), καθώς και αιθέρια έλαια.

Κάποια άλλη στιγμή δώσαμε ραντεβού στην καινούργια κάβα –wine bar Οινοχώρος του νεαρού Κωνσταντίνου Μακρυδημήτρη, ο πατέρας του για χρόνια φτιάχνει κρασί από την περιοχή Τρανά Αμπέλια, τώρα το έχουν εμφιαλώσει (Τρανάμπελος λέγεται), αλλά έχουν και πολλά άλλα διαμάντια από όλες τις Κυκλάδες. Την τελευταία μέρα την περάσαμε περίπου σαν σχολική εκδρομή,  πήγαμε στο Χαλκί και στην κιτροποιία Βαλληνδρά, κάναμε βόλτα στα μαγαζάκια του χωριού, καταλήξαμε στον Πύργο Μπαζαίου, αυτό το διαμάντι του νησιού που 18 χρόνια τώρα κινεί το Φεστιβάλ Νάξου με πολλές, πάντα καταπληκτικές εκδηλώσεις για όλο το καλοκαίρι.

Η Vioma Naxos, μια ομάδα νέων παιδιών που διοργανώνουν περιηγήσεις ώστε ο επισκέπτης να γνωρίσει την πραγματική ζωή του τόπου, μαζί με τον Νίκο Κωστιδάκη, τον σεφ του Barozzi, είχαν φτιάξει για όλους εμάς ένα καταπληκτικό πρωινομεσημεριανό με χίλια καλούδια: πίτες, καταπληκτικά ντόπια τυριά, ομελέτες, μαρμελάδες, βούτυρα κι όλα τα φρούτα, ντόπιους υπέροχους χυμούς «Χυμουδιά», όλα αυτά έγιναν ανάρπαστα κάτω από τον πλατύ ίσκιο των δέντρων. Αυτά τα ωραία συμβαίνουν τώρα στο νησί και βάζουν τη Νάξο σε σύγχρονη γαστρονομική ρότα, δίπλα στα άλλα «δυνατά χαρτιά» του Αιγαίου, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.    


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μητρόπολη Παροναξίας: Το τροπάριο της Κασσιανής στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Νάξου

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Νάξου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος

Μικρές Κυκλάδες: Ομιλίες για τον καρκίνο του δέρματος και δερματολογικές εξετάσεις σπίλων

Σε Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και εξετάσεις δωρεάν με επίκεντρο το καρκίνο του δέρματος - Σε πρωταγωνιστικό ρόλο ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ

Naxos Medical: Ερχεται δωρεάν έλεγχος μαστών με υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση

Μία ακόμη πρωτοβουλία από το πολυκέντρο Υγείας Naxos Medical για τις γυναίκες της Νάξου και όχι μόνο. Δείτε πως μπορείτε να κάνετε την προληπτική αυτή εξέταση

Νάξος – Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών: Το 1ο Συνέδριο Παιδιών γίνεται πραγματικότητα (!!!)

Ο Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα πραγματοποιήσει το 1ο Συνέδριο για παιδιά (6 – 15 ετών) - Ποιο είναι το θέμα και πότε θα γίνει

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

MyCoast: Διαθέσιμη η εφαρμογή στα κινητά για καταγγελίες όσον αφορά παρανομίες σε παραλίες

Πέρυσι υπό την πίεση του «κινήματος της πετσέτας» έγιναν 4.500 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 1.750 παραβάσεις

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

Σαντορίνη: Η πρώτη άφιξη του “Olympic Champion Jet” άγγιξε το … τέλειο

Το πρώτο δρομολόγιο για το 2024 του "Olympic Champion Jet" είναι γεγονός - Εκτακτη δρομολόγηση αύριο Πρωτομαγιά για Νάξο - Σαντορίνη

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου