Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑιγαίο: Αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά

Αιγαίο: Αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά

|

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι έχει δώσει εντολή και η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές – Τα νησιά που εμπλέκονται, η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας η επαφή με την κα Καλογήρου (Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου) 

Την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών, ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας -πρόκειται για την Λέσβο, την Χίο, την Σάμο, τη Κω, και την Λέρο. Οπως είναι γνωστό από την 1η Ιουλίου θα υπάρξει άμεση αναστολή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά αυτά και πλέον έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα διαμορφωθεί το νέο τοπίο με το σκεπτικό ότι έρχεται και το πιλοτικό πρόγραμμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου 

Ο κος Τσίπρας τόνισε ότι έδωσε εντολή σήμερα και η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σε νόμο που θα αναιρεί την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα «άδικη», όπως την χαρακτήρισε, αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.  Είπε ότι είχε θέσει το ζήτημα στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όταν είχε έρθει στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές. Το συζήτησαν ξανά χθες και σήμερα, τόνισε, αναφέροντας ότι πρόκειται για «εξαιρετικά θετική εξέλιξη».

Ερωτηθείς για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η ρύθμιση, απάντησε για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι θα είναι για πολύ καιρό ακόμα. «Η ΕΕ είναι βαθιά διχασμένη ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις: μία αντιμεταναστευτική, ακραία σωβινιστική και μία πιο δημοκρατική, ουμανιστική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι εξασφάλισε την οικονομική στήριξη των νησιών του Αιγαίου που έχουν επιβαρυνθεί με χιλιάδες μετανάστες, ωστόσο δεν ξεκαθάρισε σε ποιες χώρες εντός Ευρώπης θα δημιουργηθούν τα hot spot, τα οποία κανείς από τους 28 ηγέτες δεν ήθελε στη χώρα του. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχτεί μετανάστες από αλλες χώρες, στη βάση της επανένωσης οικογενειών.

Καλογήρου – Τσίπρας 

Τηλεφωνική επικοινωνία με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να την ενημερώσει για την απόφαση αναίρεσης της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που πλήττονται από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε για την πρωτοβουλία άμεσης νομοθέτησης της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για την απόφαση διπλασιασμού των διαθέσιμων κονδυλίων για τα πέντε νησιά του Αιγαίου στο προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.

Και η Νέα Δημοκρατία 

«Σήμερα απεδείχθη περίτρανα πως όταν η κυβέρνηση υιοθετεί τις προτάσεις της Ν.Δ. αντί να την… αντιπολιτεύεται, μπορούν να προκύψουν και θετικά αποτελέσματα για τη χώρα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς και χαιρετίζει την αναστολή της αύξησης του Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου που δοκιμάζονται από το μεταναστευτικό πρόβλημα. Η ΝΔ υπενθυμίζει ότι πρόκειται για κάτι που είχε προτείνει τρεις φορές με τροπολογία στη Βουλή και είχε απορρίψει η κυβέρνηση.

«Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας αντί να κατασκευάζει εχθρούς ή να αναζητά συνενόχους για το Σκοπιανό, ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε με τον κ. Ζάεφ απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων» προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΓΣΕΕ: Ανακοίνωσε 24ωρη απεργία την 20η Νοεμβρίου

Μία εβδομάδα μετά την απεργία της ΑΔΕΔΥ έχουμε την απεργία της ΓΣΕΕ

ΥΠΑ – Μήλος: Αύξηση +28,9% το καλοκαίρι του 2024 έναντι του 2023

ΥΠΑ: 5% επάνω η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια το καλοκαίρι του 2024

Naxos Medical: Δεύτερη σερί δράση με επίκεντρο την πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού

Δράση του Naxos Medical για την πρόληψη πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού - χρονοδιάγραμμα

Εκτακτο – Λιμενικό Σώμα: Συναγερμός με βύθιση σκάφους ανοιχτά της Λέβιθα

Συναγερμός στο Λιμενικό: Βυθίστηκε σκάφος στα ανοιχτά της νησίδας Λέβιθα με 8 επιβαίνοντες

Έρευνα ΙΔΕΜ: Στις πλέον γερασμένες χώρες της Ε.Ε η Ελλάδα

Η χώρα μας, έχοντας το 23% του πληθυσμού της 65 ετών και άνω εντάσσεται σήμερα στις πλέον γερασμένες χώρες της Ε.Ε ενώ θα παραμείνει στην ομάδα αυτή και τις τρεις επόμενες δεκαετίες.

Κάρπαθος: Κορυφαίοι σεφ και γαστρονομικοί θησαυροί στο 2ο Φεστιβάλ γαστρονομίας (video)

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκαν κορυφαίοι τοπικοί σεφ, οι οποίοι παρουσίασαν μοναδικές γεύσεις

Εστία Πύργου Καλλίστης: “Η υπόθεση των Τεμπών δεν θα ξεχαστεί..” – Ημερίδα με θέμα την υπόθεση των Τεμπών

Η Κατερίνα Βουτσινά, αδελφή του δολοφονημένου στα Τέμπη, Γιάννη Βουτσινά, θα βρεθεί στο εντευκτήριο του πολιτιστικού συλλόγου "Εστία Πύργου" το Σάββατο στις 5 Οκτώβρη

Σαντορίνη: Η κρουαζιέρα στο επίκεντρο της συζήτησης Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου και Δ.Π. “Τώρα! Για τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά”

Η συζήτηση ανέδειξε τις ανησυχίες της τοπικής αγοράς σχετικά με τη μελλοντική μείωση της κίνησης επισκεπτών και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες για τις επιχειρήσεις της Σαντορίνης.

Σαντορίνη – ΑΟ Θήρας: Ξεκινούν αύριο τα “Νομίκεια”

Νομίκεια 2024 και ο ΑΟ Θήρας το διήμερο 1-2 Οκτωβρίου μαζί με Παναθηναϊκό, Μίλωνα και Πανιώνιο

Fast Ferries: Μία ανάσα από την αγορά των “Διονύσιος Σολωμός” και “Αδαμάντιος Κοραής”

Αλλαγές στην Ελληνική Ακτοπλοία .. Το μπάσιμο της Fast Ferries. Σήμερα Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται το deal...

Εκτακτο – Νάξος: Πρόκληση πυρκαγιάς σε περιοχή των Τριπόδων (video)

Φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Ορκού στην Νάξο - Παρουσία και ελικοπτέρων (video)

Νάξος – Σαγκρί: Έρχεται επένδυση σε συγκρότημα κατοικιών με πισίνες

Άδεια για επένδυση συγκροτήματος κατοικιών με πισίνες στο Σαγκρί της Νάξου

Golden Star Ferries: Το “Andros King” ετοιμάζεται για Ελλάδα, που θα δρομολογηθεί;

Ετοιμάζεται το Andros King για τον ερχομό του στην Ελλάδα

Σίφνος: Ληστεία στο κέντρο της Απολλωνίας (!!!)

Πρωτοφανές για την Σίφνο η ληστεία που έγινε σήμερα το μεσημέρι στη Σίφνο και συγκεκριμένα στο κέντρο της Απολλωνίας κοντά στον χώρο στάθμευσης από...

TasteAtlas – Σκληρά τυριά: Στη 2η θέση του κόσμου η Γραβιέρα Νάξου

Ανάμεσα στο 100 κορυφαία τυριά του κόσμου, το ταξιδιωτικό site TasteAtlas συγκαταλέγει 12 ελληνικά τυριά διαφορετικών ειδών και προελεύσεων - Ποια είναι από τις Κυκλάδες

Κτηματολόγιο: Από σήμερα είναι στον … αέρα για τις Κυκλάδες

Το χρονοδιάγραμμα για το Κτηματολόγιο στις Κυκλάδες

Νάξος – Λιμεναρχείο: Η παρουσία του αντιδημάρχου Βαγγέλη Κατσαρά για εξηγήσεις και η επόμενη ημέρα

Η επίσημη ανακοίνωση από το Λιμενικό Σώμα σχετικά με τον πνιγμό της 73χρονης στον Αγιο Γεώργιο Νάξου και η παρουσία ενώπιον του Εισαγγελέα, του αντιδημάρχου Βαγγέλη Κατσαρά