Παρασκευή, 1 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΚέα: Μία ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα τις καθοικιές - καθέντρες

Κέα: Μία ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα τις καθοικιές – καθέντρες

|

Κέα, η σοφία της παράδοσης και η οικονομία της γης – Ημερίδα αύριο Σάββατο (30/06) με θέμα την τεχνοτροπία και την αρχιτεκτονική του νησιού 

Ο Σύλλογος Φίλων Κέας έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να προκαλέσει σκέψη γύρω από το παραδοσιακό περιβάλλον του νησιού και η συνεργασία του με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ έφερε πρόσφατα (2016-17) φοιτητές Αρχιτεκτονικής στο νησί. Η εμπειρία των φοιτητών που μελέτησαν την τοπική αρχιτεκτονική αλλά και τις κατασκευές, συχνά αφανείς από απόσταση, που χρησίμευαν για την κτηνοτροφία, δίνει τη δυνατότητα για τη διοργάνωση μιας ημερίδας στην Κέα, το Σάββατο 30 Ιουνίου, στις 10.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Στυλιανός Ρέστης», στην Κορησσία.

Με θέμα «Οι καθοικιές και οι καθέντρες στην Τζιά», η ημερίδα συνδιοργανώνεται από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, τον Δήμο Κέας και το Σύλλογο Φίλων Κέας και περιλαμβάνει και τα εγκαίνια της έκθεσης με τις εργασίες των φοιτητών της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ μετά την επίσκεψη τους στο νησί την ακαδημαϊκή χρονιά 2016-2017.

Οι καθοικιές και οι καθέντρες είναι στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και εξυπηρετούν τις ανάγκες των κτηνοτρόφων. «Τα μεγάλα ζώα ή τα πολυάριθμα κοπάδια προφυλάσσονταν από τις καιρικές συνθήκες στα σταβλιά (κλειστές εγκαταστάσεις) ή στα στεγάδια (ανοιχτά από τη μία πλευρά). Ο συνδυασμός σταβλιού με στεγάδι λεγόταν στάβλος και λειτουργούσε ως αποθήκη ή ως χώρος προσωρινής στέγασης των αγροτών. Μια τέτοια εγκατάσταση, που είχε, όμως, εξοπλισμό, παγκάδες, τζάκι και άλλες κατασκευές, είχε τον ρόλο μόνιμης κατοικίας και λεγόταν καθοικιά.

Συγκροτήματα εγκαταστάσεων που περιελάμβαναν καθοικιά καθιερώθηκε να ονομάζονται καθέντρες. Χτίζονταν διάσπαρτα στο νησί εξυπηρετώντας την αγροτική ζωή». Αυτά διαβάζουμε σε τεύχος του Δήμου Κέας με υλικό που βασίζεται στη μελέτη της Ράνιας Κλουτσινιώτη και του Νικόλαου Φαράκλα που είχε εκδοθεί στην εξαίρετη σειρά των εκδόσεων «Μέλισσα», «Παραδοσιακή αρχιτεκτονική: Τζιά (Κέα)» (1981).

Οι καθοικιές δεν χτίζονταν σε υψώματα ώστε να προφυλάσσονται από τον βοριά αλλά ούτε και χαμηλά στις ρεματιές όπου λίμναζε η καλοκαιρινή ζέστη. Υπήρχε μια σοφία τοπικής οικονομίας.

Στην ημερίδα του Σαββάτου, χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Γιάννης Ευαγγέλου (∆ήμαρχος Κέας), ο Κώστας Καραδήμας (Αν Καθηγητής ΕΜΠ, Αναπληρωτής Κοσμήτορα Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ) και ο Χρίστος ∆ίπλας (Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Κέας).

Στο προεδρείο θα είναι ο αρχιτέκτων καθηγητής ΕΜΠ και πολυγραφότατος Τάσης Παπαϊωάννου. Θα μιλήσουν οι: Χίλντα Γούναλη (Αρχιτέκτων ΥΠΠΟΑ)

«Θεσμικό πλαίσιο για την προστασία ιστορικών κτιρίων και συνόλων», Κώστας Καραδήμας (Αρχιτέκτων, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ) «Ειδικά Θέματα Οικοδομικής 8ου. Αναδρομή και στόχοι του μαθήματος», Ειρήνη Εφεσίου (Αρχιτέκτων, Καθηγήτρια ΕΜΠ) «2016 -17. Η Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ στην Τζια», Παναγιώτης Βασιλάτος (Αρχιτέκτων, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ) «Προτάσεις αποκατάστασης και επανάχρησης», Ράνια Κλουτσινιώτη (Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος) «Καθοικιές. Παρελθόν παρόν και μέλλον», Ιουλία Παπαευτυχίου (∆ρ. Αρχιτέκτων)

«Οι ξερολιθικές κατασκευές στον Ελλαδικό χώρο και οι καθοικιές – καθέντρες στην Τζια. Η αξία και η ανάγκη προστασίας τους». 

Με πληροφορίες (και φωτό) από την εφημερίδα “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παρέμβαση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου, τι αναφέρει ο Δημήτρης Λιανός

Εικόνες ντροπής με επισκέπτες να περιφέρονται ημίγυμνοι και να τρώνε πάνω στις αρχαιότητες προκαλούν αντιδράσεις. Ζητάμε οργανωμένη φύλαξη και ανάδειξη, δηλώνει ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός.

ΠΝΑΙ – Λεονταρίτης: Έργο 1 εκατομμυρίου ευρώ για την αναβάθμιση του επαρχιακού οδικού δικτύου Πάρου

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υλοποιεί τη γ’ φάση ασφαλτοστρώσεων στην Πάρο – Άμεση εκκίνηση μετά τη δημοπράτηση του έργου

Η Σαντορίνη των ηφαιστείων τιμά τη δική της φωνή της επιστήμης. Τιμά τη Βοθωνιάτισσα Εύη Νομικού!

Η Σαντορίνη τιμά την καθηγήτρια Εύη Νομικού για την προσφορά της στην επιστήμη και τον τόπο που δεν ξέχασε ποτέ

Η Νάξος «απογειώνεται»: Ανάμεσα στους Top 5 παγκόσμιους προορισμούς για Αμερικανούς ταξιδιώτες

Με αύξηση +327% στις αναζητήσεις από τις ΗΠΑ, η Νάξος καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο στον διεθνή τουριστικό χάρτη, δίπλα στην Κρήτη και κορυφαίους ισπανικούς προορισμούς.

Γκιντίκι live στη Μονή Νάξου, ένα πανηγύρι γεμάτο ρυθμό και ελευθερία! (αφίσα)

Το αγαπημένο σχήμα της σύγχρονης παραδοσιακής σκηνής «Γκιντίκι» έρχεται την Πέμπτη 7 Αυγούστου στο Δημοτικό Σχολείο Μονής, για μια αξέχαστη βραδιά μουσικού αυτοσχεδιασμού και αυθεντικής γιορτής.

Αντ. Σέργης: “Πορτάρα χωρίς φύλαξη, Κούροι υπό μετακίνηση, ποιος φυλάει την πολιτιστική κληρονομιά της Νάξου;”

Όταν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σιωπά μπροστά στη βεβήλωση της Πορτάρας και επιμένει στη μεταφορά των Κούρων από τον φυσικό τους τόπο, γεννώνται κρίσιμα ερωτήματα για τον ρόλο και τις προτεραιότητές της.

Μάρκος Καφούρος για την Πορτάρα Νάξου: “Ανεπίτρεπτες εικόνες βεβήλωσης, απαιτείται άμεση προστασία”

Ο βουλευτής Κυκλάδων ζητά από την Υπουργό Πολιτισμού την άμεση ενίσχυση της φύλαξης στον αρχαιολογικό χώρο, μετά από καταγγελίες πολιτών και δημοσιεύματα για βανδαλισμούς και ανευθυνότητα επισκεπτών.

Ελ. Ψυχογιού: ” Λευτεριά στην Παλαιστίνη και Λευτεριά στην Αμοργό γιατί χουντιάσαμε!”

Σε μια εκτενή και άκρως αιχμηρή τοποθέτηση, η δημοτική σύμβουλος Αμοργού Ελευθερία Ψυχογιού τοποθετείται δημόσια σχετικά με τα θλιβερά επεισόδια που σημειώθηκαν στο πανηγύρι της Ψημένης Ρακής στο νησί

Νάξος (Δαμαριώνας): ΗΧΟ-ΤΟΠΙΑ 2025 στη βρύση Αδησαρού, ένα μουσικό και ιστορικό ταξίδι

Μια βραδιά γεμάτη πολιτισμό, ξενάγηση και jazz ήχους σε έναν μοναδικό τόπο της Νάξου

Ακυβερνησία σκάφους με επτά αλλοδαπούς στο στενό Πάρου – Αντίπαρου

Άμεση παρέμβαση των αρχών – Προσάραξε με ασφάλεια το σκάφος στο λιμάνι Αντίπαρου χωρίς τραυματισμούς ή θαλάσσια ρύπανση

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν