Διαδερμική Ενδοσκοπική Γαστροστομία (PEG) πραγματοποιήθηκε χθες (Τρίτη 26 Ιουνίου) για πρώτη φορά το Νοσοκομείο Νάξου, με την συνεργασία του Γαστρεντερολογικού, του Χειρουρικού και του Αναισθησιολογικού τμήματος, σε ασθενή που χρειάζεται παρατεταμένη εντερική σίτιση
Το είχαμε πει και νωρίτερα… Τα βήματα που γίνονται στο Νοσοκομείο Νάξου είναι σημαντικά. Μικρά μεν αλλά σημαντικά και έχουν ως βασικό στόχο να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους του νησιού. Να αισθανθούν ότι το κτήριο που βρίσκεται σχεδόν στην είσοδο της πόλης δεν είναι ένα … κέντρο για την διακομιδή ασθενών προς την Αθήνα ή την Σύρο αλλά ένα πραγματικό νοσοκομείο. Και για να γίνει κάτι τέτοιο, ειδήσεις όπως αυτές που αναφέρονται στη σημερινή ανάρτηση του αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου Νάξου κου Απιδόπουλου έχουν την σημασία τους…
Οπως είναι γνωστό από την “Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018 εκτελούνται στο Νοσοκομείο μας ενδοσκοπήσεις (γαστροσκοπήσεις και κολονοσκοπήσεις)” Αυτό είναι σημειώσει η ενημέρωση που είχε κάνει η διοίκηση του Νοσοκομείου… Η έλευση του γαστρεντερολόγου Μιχάλη Τσακωνιάτη μερικούς μήνες νωρίτερα σε συνδυασμό με την συνεργασία όλων των τμημάρων και του νοσηλευτικού προσωπικού (σ.σ. οι αθόρυβοι ήρωες κάθε νοσοκομειακού ιδρύματος) έφερε αρχικά την τακτική λειτουργία του Γαστρεντερολογικού Τμήματος και στη συνέχεια την πρώτη χρονικά επέμβαση στη σύγχρονη ιστορία του Νοσοκομείου..
Οπως αναφέρει στην ανάρτησή του στα social media ο κος Απιδόπουλος “Χθες στο Νοσοκομείο Νάξου σε συνεργασία του Γαστρεντερολογικού ,Χειρουρικού και Αναισθησιολογικού τμήματος έγινε για πρώτη φορά Διαδερμική Ενδοσκοπική Γαστροστομία (PEG) σε ασθενή που χρειάζεται παρατεταμένη εντερική σίτιση. Η μέθοδος σε σύγκριση με παλαιότερες μεθόδους εχει λιγότερες επιπλοκές,μικρότερη δυσανεξία του ασθενούς,ταχεία επίτευξη διατροφικών στόχων και σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς”
και επειδή οι περισσότεροι από εμάς να μην γνωρίζουμε τι είναι Διαδρεμική Ενδοσκοπική Γαστρονομία να αναφέρουμε ότι είναι “ μέθοδος με την οποία γίνεται εισαγωγή ένος λεπτού ειδικού σωλήνα στο στομάχι δια μέσου του κοιλιακού τοιχώματος υπό ενδοσκοπική καθοδήγηση. Η τοποθέτηση της γαστροστομίας επιτρέπει την σίτιση του ατόμου με περαστό φαγητό (ομογενοποιημένο) μέσω του σωλήνα της γαστροστομίας απευθείας στο στομάχι, όταν η κατάποση θεωρείται αδύνατη ή γίνεται με δυσκολία. Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, όταν η από του στόματος διατροφή του ασθενούς είναι ανεπαρκής για χρονικό διάστημα >2-3 εβδομάδων θα πρέπει να εξασφαλιστεί οδός για εντερική διατροφή. Η Διαδερμική Ενδοσκοπική Γαστροστομία (PEG) εισήχθη το 1980 από τους Gauderer and Ponsky με σκοπό να προσφέρει επαρκή εντερική θρέψη σε ασθενείς με παθήσεις που καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη την από του στόματος σίτιση”.
Οσο για την επέμβαση “ Η επέμβαση πραγματοποιείται στο ενδοσκοπικό τμήμα αφού ο ασθενής έχει ελεγχθεί για την πηκτικότητα του αίματος και έχει διακοπεί τυχόν αντιπηκτική αγωγή που λαμβάνει κατά τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού. Η προετοιμασία του ασθενούς δεν απέχει από αυτη μιας απλής γαστροσκόπησης, οπότε χρειάζεται νηστεία 6 ωρών, ενώ παράλληλα χορηγείται ενδοσφλέβια προφυλακτική αντιβίωση.
Υπό αναισθησιολογικό έλεγχο πραγματοποιείται γαστροσκόπηση και καθορίζεται ενδοσκοπικά το σημείο του στομάχου στο οποίο θα γίνει η είσοδος του σωλήνα. Παράλληλα επί του κοιλιακού τοιχώματος γίνεται αντισηψία του δέρματος και τοπική έγχυση ξυλοκαίνης στο σημείο που θα εισέλθει ειδική βελόνα. Υπό ενδοσκοπική καθοδήγηση η βελόνα εισέρχεται δια του κοιλιακού τοιχώματος στο στομάχι και μέσα από αυτην διέρχεται ειδικό νήμα το οποίο συλλαμβάνεται ενδοσκοπικά και εξέρχεται από το στόμα. Στο ειδικό νήμα στερεώνεται ο σωλήνα σίτισης της γαστροστομίας και έλκεται με το συστημα του νήματος ανάστροφα από το κοιλιακό τοίχωμα στο γαστρικό τοίχωμα δια μέσου του στόματος. Επί του δέρματος ο σωλήνας της γαστροστομίας στερεώνεται με ειδικό δίσκο χωρίς να χρειάζονται ράμματα.
Η διαδικασία δεν υπερβαίνει τα 15-30 λεπτά εφόσον τηρηθούν κατά βήματα τα στάδια της επέμβασης. Εάν ο ασθενής είναι σε καλή γενική κατάσταση μπορεί να εξέλθει από το νοσοκομείο μετά από 4-6ώρες και να ξεκινήσει σίτιση στο σπίτι αφού δωθούν οι κατάλληλες οδηγίες. Σε περίπτωση που η γενική κατάσταση του ασθενούς είναι επιβαρυμένη από άλλες σοβαρές παθήσεις χρειάζεται νοσηλεία 1 ημέρας κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού”.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα esdendoscopy.eu