Και στη γειτονική χώρα (Σκόπια) γίνεται χαμούλης… Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δηλώνει ότι εάν δεν περάσει το “ναι” στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών θα παραιτηθεί και ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ τονίζει ότι δεν θα υπογράψει τη συμφωνία.
Μία χαρά τα έχουν καταφέρει στην γειτονική χώρα… Στα Σκόπια καλέ, η πιο σωστά την «Βόρεια Μακεδονία» αφού το BBC πριν στεγνώσει το μελάνι πρόλαβε και να αλλάξει τους χάρτες. Ποιο είναι το τελευταίο επεισόδιο; Μα η κόντρα ανάμεσα στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβάνοφ που φτάνει έως την … παραίτηση. Πείσμα και των γονέων.
Η αρχή έγινε με τον πρωθυπουργό, ο οποίος δήλωσε ότι σκέφτεται ακόμη και την παραίτηση σε περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα δεν περάσει στο επικείμενο δημοψήφισμα, τονίζοντας ωστόσο τη βεβαιότητα, ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει καθώς θεωρεί ότι η πλειοψηφία των πολιτών της ΠΓΔΜ θα την εγκρίνει. «Είμαι σίγουρος πως η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή και μάλιστα με ποσοστό από 75% έως 85%, καθώς τα συγκεκριμένα ποσοστά είναι ανάλογα με αυτά των πολιτών που επιθυμούν την ένταξη της ΠΓΔΜ σε Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ, μιλώντας στο κανάλι 1 των Σκοπίων. Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι νομικές υπηρεσίες της ΠΓΔΜ εξετάζουν τις διαδικασίες που μπορούν να ακολουθήσουν σε περίπτωση που ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ δεν υπογράψει τη συμφωνία.
Και έτσι φτάσαμε στο δεύτερο μέρος… Κι αυτό γιατί ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ επιμένει και δεν θα υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία δεν συμμορφώνεται με τα άρθρα 51, 118 και 119 του Συντάγματος της χώρας, ενώ τόνισε ότι η συμφωνία παραβιάζει παράλληλα και τις συνθήκες του 1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και «υποτάσσει την χώρα στην Ελλάδα». Και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ «Αυτή η συμφωνία ξεπερνάει τα ψηφίσματα 817 (1993) και 845 (1993) του ΟΗΕ καθώς αναφέρονται σε “διαφωνία σχετικά με το όνομα του κράτους” και όχι σε “διαφωνίες”.
Μεταξύ άλλων, ο Ιβάνοφ τόνισε ότι η συμφωνία μπορεί να εγείρει νομικά ζητήματα που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ποινικές διώξεις. «Η συμφωνία φέρνει τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” σε θέση εξάρτησης και υποταγής από μια χώρα και εν προκειμένω την Ελλάδα. Σύμφωνα με το άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα, όποιος πολίτης οδηγήσει τη χώρα σε αυτή τη θέση θα πρέπει να καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της γείτονος. Yπογράμμισε δε, ότι δεν έχει την εντολή να υπογράψει τη συμφωνία, υπενθυμίζοντας ότι μια από τις βασικές θέσεις του το 2014 όταν ανέλαβε το αξίωμα ήταν ότι δεν θα αποδεχθεί αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας. Και κατέληξε «Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την εθνική ταυτότητα των “Μακεδόνων”, την ιδιομορφία του “Μακεδονικού” έθνους και της “Μακεδονικής” γλώσσας. Στις προεδρικές εκλογές 534.910 πολίτες υπερψήφισαν τις συγκεκριμένες θέσεις και εμένα ως πρόεδρο της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”».
Με πληροφορίες και φωτογραφία από την εφημερίδα “Καθημερινή”