Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΠΝΑΙ: "Ναι" στα υδατοδρόμια Μυκόνου και Σαντορίνης

ΠΝΑΙ: “Ναι” στα υδατοδρόμια Μυκόνου και Σαντορίνης

|

Ξεκινούν οι διαδικασίες για την μελέτη, κατασκευή και λειτουργία των υδατοδρομίων Μυκόνου και Σαντορίνης – Υπέγραψε ο κος Χατζημάρκος (Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου) τις σχετικές προγραμματικές συμβάσεις με τα αντίστοιχα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία των δύο νησιών 

Το είχαμε αναφέρει και νωρίτερα... Στάση αναμονής κρατούν οι επενδύσεις ύψους 250 εκατομμυρίων από τους επενδυτές της Hellenic Seaplanes για ανάπτυξη του δικτύου υδατοδρομίων και αγορά στόλου αμφίβιων υδροπλάνων… Στόχος η επόμενη  καλοκαιρινή περίοδος για την Hellenic Seaplanes και τους κινέζους επενδυτές ώστε να πετάξουν τα πρώτα αμφίβια…  Μάλιστα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes S.A. κ. Χαραλάμπους τόνισε ότι «Στην τελευταία συζήτηση που είχαμε με τους υπουργούς Μεταφορών και Ναυτιλίας λάβαμε την διαβεβαίωση ότι η διαδικασία αδειοδότησης έχει πλέον απλοποιηθεί σημαντικά και ότι πολύ σύντομα το νομοσχέδιο θα πάει στην Βουλή προς ψήφιση. Αναμένουμε ότι πολλά από τα προβλήματα που υπήρχαν να έχουν επιλυθεί στο νέο νομοσχέδιο για την ανάπτυξη των υδροπλάνων και να διευκρινίζει τι μέλλει γενέσθαι για τις ιδιωτικές επενδύσεις στα υδατοδρόμια . Πρέπει να πω ότι υπάρχει πολύ καλή θέληση από την εταιρεία μας και τους επενδυτές για τα υδροπλάνα στην Ελλάδα και το αποτέλεσμα θα είναι πάρα πολύ καλό».

Και λίγο μετά το μεσημέρι, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος έβαλε την υπογραφή του στην προγραμματική σύμβαση για την μελέτη, κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίων σε Μύκονο και Σαντορίνη. Κίνηση που γίνεται μέσω των αντίστοιχων Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων… Και εάν το ερμηνεύσει κανείς, τότε θα διαπιστώσει ότι για να μπαίνουν στο παιχνίδι και οι “γίγαντες” του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο (Σαντορίνη και Μύκονος) σημαίνει ότι κάτι κινείται… Ας δούμε τι αναφέρει το σχετικό δελτίο ενημέρωσης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου … 

“Στο πλαίσιο της υλοποίησης του στόχου της Περιφερειακής Αρχής για την διαμόρφωση στο Νότιο Αιγαίο του δικτύου των 26 υδατοδρομίων σε νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, προέβη στην υπογραφή Προγραμματικών Συμβάσεων με τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία Μυκόνου και Θήρας, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία μελέτης, κατασκευής, αδειοδότησης και λειτουργίας των υδατοδρομίων σε Μύκονο και Σαντορίνη.

Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης υπέγραψε δύο Προγραμματικές Συμβάσεις, την πρώτη  με την Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου, Ελένη Καλπουρτζή, για την υλοποίηση του έργου «Μελέτη, κατασκευή και άδειες ίδρυσης και λειτουργίας Υδατοδρομίου στη Μύκονο» και την δεύτερη με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Θήρας, Ηλία Πελέκη, για την υλοποίηση του έργου «Μελέτη, κατασκευή και άδειες ίδρυσης και λειτουργίας Υδατοδρομίου στη Θήρα». Ο συνολικός προϋπολογισμός έκαστης Προγραμματικής Σύμβασης ανέρχεται στο ενδεικτικό και ανώτατο ποσό των 150.000 ευρώ και καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Με βάση τα προβλεπόμενα από τις δύο Προγραμματικές Συμβάσεις, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως φορέας υλοποίησης των έργων, αναλαμβάνει:

Να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ανάθεσης εκπόνησης των απαιτούμενων Τεχνικών Μελετών και των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Να προωθήσει όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται για την έκδοση των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των υδατοδρομίων.

Την προμήθεια και εγκατάσταση κατάλληλου εξοπλισμού για τον σταθμό προσθαλάσσωσης και αποθαλάσσωσης υδροπλάνων.

Το κόστος για την έκδοση των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των υδατοδρομίων.

Τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία Μυκόνου και Σαντορίνης, ως κύριοι των δύο αντίστοιχων έργων, αναλαμβάνουν να προσδιορίσουν και να διαθέσουν χώρο – για τις ανάγκες χωροθέτησης – εντός του λιμένα καθώς και εγκαταστάσεων μηχανημάτων και μέσων που είναι απαραίτητα για την υλοποίηση της προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού για τη λειτουργία των σταθμών  προσθαλάσσωσης και αποθαλάσσωσης υδροπλάνων (ΣΠΑΥ). Ο χώρος δημιουργίας ΣΠΑΥ θα επιλεγεί κατόπιν πρότασης  – υπόδειξης των Δημοτικών Λιμενικών ταμείων Μυκόνου και Θήρας και σε συνεργασία με τους μελετητές.

Η διάρκεια των δύο Προγραμματικών Συμβάσεων είναι 30 ημερολογιακοί μήνες από την υπογραφή τους.

Η δραστηριοποίηση υδροπλάνων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου μπορεί να λειτουργήσει ως ένας εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης, μια επιπλέον συγκοινωνιακή επιλογή, επικουρικά και συμπληρωματικά με τις υπηρεσίες που παρέχονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από την ακτοπλοΐα και τις αερομεταφορές. Διαμορφώνει δε μια σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, αφού ενισχύεται ο τομέας του τουρισμού που αποτελεί για τα νησιά βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ενώ δημιουργείται ένα σημαντικό πεδίο επένδυσης με σημαντικά οφέλη, ιδιαίτερα για τις νησιωτικές κοινωνίες”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Με φόρα από το 5-1 η «γαλανόλευκη» στο Καραϊσκάκης

Η Εθνική Ελλάδας μετά την πεντάρα στη Λευκορωσία υποδέχεται τη Δανία, σε ένα κρίσιμο τεστ για την πορεία της στα προκριματικά του Μουντιάλ 2026.

Ενοικιάζεται ισόγεια κατοικία στο Καστράκι Νάξου με απεριόριστη θέα

Διαθέσιμη από Σεπτέμβριο 2025 έως Ιούνιο 2026 – Δύο υπνοδωμάτια, ενιαίος χώρος, μοναδική τοποθεσία

Νάξος – Πανηγυρίζει η Παναγία Θεοσκέπαστη στο Κάστρο: Μοναδικός ορθόδοξος ναός με ιστορία αιώνων

Η δίκλιτη εκκλησία μέσα στα τείχη του Ενετικού Κάστρου συνδέεται με την οικογένεια του Μάρκου Σανούδου και παραμένει ζωντανό μνημείο πίστης και παράδοσης.

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κυκλάδων: Δωρεάν φοίτηση με τμήματα σε Νάξο & Σαντορίνη – Εγγραφές έως 15 Οκτωβρίου

Μια νέα ευκαιρία για ενήλικες που δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση – Σε δύο χρόνια αποκτούν απολυτήριο Γυμνασίου, με δωρεάν φοίτηση και απογευματινά μαθήματα.

Κατερίνα Γιαννακά: «ΔΕΘ χωρίς νησιωτικότητα – Ο Μητσοτάκης θυμάται τα νησιά μόνο στις διακοπές»

Σφοδρή κριτική από το στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατίας για την απουσία ουσιαστικών μέτρων για τη νησιωτική Ελλάδα στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Μήνυμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου για τη νέα σχολική χρονιά

Με πατρική στοργή ο Σεβασμιώτατος απευθύνει ευχές σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, τονίζοντας την αξία της γνώσης, της αγάπης και της συνεργασίας.

Αντώνης Πιτταράς: «Η μείωση ΦΠΑ προσπέρασε ξανά τις Κυκλάδες»

Σφοδρή κριτική του Δημοτικού Συμβούλου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στην κυβέρνηση και τους τοπικούς βουλευτές – «Απουσία πίεσης, απουσία αποτελέσματος»

«Οι Υφάντρες και οι Αναμνήσεις τους»: Το εργοστάσιο Ζησιμάτου ξαναζωντάνεψε στην Ερμούπολη

Μια βιωματική δράση του Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Hermoupolis Heritage, που ζωντάνεψε τη μνήμη της κλωστοϋφαντουργίας στη Σύρο

Γ. Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα νησιά σαν ενοχλητικές κουκίδες στον χάρτη»

Σφοδρή κριτική του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Bono, The Edge και Gavin Friday στην Αντίπαρο – Ιρλανδικό «άρωμα» ροκ στο Αιγαίο

Τρεις εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας ροκ σκηνής απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης στις Κυκλάδες

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.