Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΤουρκία: Η επόμενη ημέρα και τα Ελληνοτουρκικά

Τουρκία: Η επόμενη ημέρα και τα Ελληνοτουρκικά

|

Τα πρώτα συμπεράσματα από τις εκλογές (24/06) στην Τουρκία και την νίκη του Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος μετράει πλέον 16 χρόνια στο προσκήνιο και είναι ο πιο ισχυρός άνδρας από την εποχή του Κεμάλ Ατατούρκ στην γειτονική χώρα – Τι σημαίνει η νίκη του για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας 

Ερντογάν ο… Μεγαλοπρεπής. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγραψε ιστορία χθες, καθώς από τον α’ γύρο έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας με το νέο προεδρικό σύστημα, ενώ με τη βοήθεια των εθνικιστών κρατά και τη Βουλή. Απόλυτος κυρίαρχος για μια ακόμη φορά. Η συμμαχία με το κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που έδωσε το έναυσμα των πρόωρων εκλογών, έφερε στον 64χρονο “Σουλτάνο” τον θρίαμβο για την προεδρία με περίπου 52,4%. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, με τον υποψήφιο πρόεδρό του Ιντζέ κατάφερε να πάρει 30,8%, ποσοστό που έχει να δει το κόμμα του εδώ και τριάντα χρόνια.  Το Καλό Κόμμα που αποσπάστηκε από το Εθνικιστικό Κίνημα υπό την ηγεσία της Μεράλ Άκσενερ έμεινε κάτω των προσδοκιών. Η ίδια κόλλησε στο 7,4% και βρέθηκε κάτω από τον φυλακισμένο Ντεμιρτάς που παίρνει 8,3 για τις προεδρικές και το κόμμα της περνά μόλις το όριο με 10,1%.   Ποια είναι όμως τα πρώτα συμπεράσματα της εκλογής Ερντογάν από τον πρώτο γύρο:

1) Ο Ερντογάν έπαιξε και του βγήκε 

Παρά τη σκληρή προεκλογική μάχη, την έκπληξη “Ιντζέ”, τις σοβαρότατες καταγγελίες για παραποίηση αποτελεσμάτων αλλά και τη συνεχή πτώση της λίρας, το ρίσκο που ανέλαβε ο Ερντογάν προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές του βγήκε.

Ο Ερντογάν επικράτησε συγκεντρώνοντας το 52,5% των ψήφων, με πάνω από 99% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί. O τούρκος πρόεδρος που βρίσκεται στην κεφαλή της χώρας εδώ και 15 χρόνια, επανεξελέγη για μια νέα, πενταετή θητεία, στην οποία μάλιστα, μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, θα διαθέτει ουσιαστικά υπερεξουσιες. Κοντολογίς, έχει πλέον επιβληθεί ως ο πιο ισχυρός τούρκος ηγέτης μετά τον ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας, τον Μουσταφά Κεμάλ.

Την ίδια στιγμή, δεδομένου ότι η συμμαχία του κόμματός του, του ΑΚP, με τους εθνικιστές τους Μπαχτσελί κέρδισε ποσοστό κοντά στο 53% στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν ταυτόχρονα, ο Ερντογάν έχει πλέον στο έλεγχο του και το Κοινοβούλιο. Και έτσι τη δυνατότητα να εξουδετερώσει και τις τελευταίες εστίες που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τα σχέδιά του ή να παράσχουν κάποια θεσμικά αντίβαρα. Πρόκειται δίχως αμφιβολία για μια επιτυχία του Ερντογάν και μια καθιέρωση του καθεστώτος του, το οποίο μετά το τέλος της παρούσας θητείας του θα έχει διάρκεια πάνω από 20 χρόνια. 

2) Μια τριχοτομημένη χώρα 

Ο Ερντογάν μπορεί να κέρδισε, η κάλπη ωστόσο επιβεβαιώσε αυτό που οι περισσότεροι γνωρίζουν εδώ και καιρό. Δηλαδή, ότι στην σύγχρονη Τουρκία υπάρχουν βαθιές πολιτικές και πολιτισμικές διαιρέσεις και τομές. Ειδικότερα, το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν τρεις Τουρκίες που δύσκολα μπορούν να βρεθούν υπό την σκέπη ενός κοινού αφηγήματος. 

Η κεντρική Τουρκία, από τη μία, ψήφισε μαζικά τον Ερντογάν και ήταν ο καθοριστικός παράγων που του έδωσε και τη νίκη. Τα δυτικά παράλια της χώρας, η πιο δυτικόστροφη περιοχή, ψήφισε υπέρ του Ιντζέ, ενώ οι Κούρδοι ψήφισαν τον φυλακισμένο ηγέτη τους, Ντεμιρτάς. Εάν δει μάλιστα κανείς τα ποσοστά θα αντιληφθεί ότι το 52,5% του Ερντογάν έχει μια αντίστροφη, αρνητική όψη. 

Έτσι, ο βασικός αντίπαλός του Ερντογάν, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, κατέλαβε τη δεύτερη θέση με το 30,7% των ψήφων, ενώ η ετερόκλητη συμμαχία την οποία ένωσε η εναντίωση στον Ερντογάν εξασφάλισε το 34% των ψήφων, στις παράλληλες βουλευτικές εκλογές, με βάση τα αποτελέσματα που μετέδωσε το Ανατολή. Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος, Ντεμίρτας συγκέντρωσε το 8% των ψήφων, ευρισκόμενος ο ίδιος στην… φυλακή, ενώ το κόμμα του κατάφερε να ξεπεράσει το 10% σε εθνικό επίπεδο, κάτι που του επιτρέπει να αναδείξει βουλευτές στο νέο τουρκικό κοινοβούλιο.

3) Μια “σκοτεινή” προεκλογική εκστρατεία 

Η εκστρατεία σημαδεύτηκε από την πολύ άνιση κάλυψη των μέσων ενημέρωσης, στην οποία κυριάρχησε ο πρόεδρος Ερντογάν: κάθε ομιλία του αναμεταδιδόταν ολόκληρη από τα τηλεοπτικά δίκτυα.
Στον αντίποδα, ο υποψήφιος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, αναγκάστηκε να κάνει προεκλογική εκστρατεία μέσα από το κελί της φυλακής· κατηγορούμενος για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, παραμένει προφυλακισμένος από το 2016.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στο οποίο βρίσκεται η χώρα εδώ και καιρό, καθώς και οι συνεχείς διώξεις και το κλίμα εκφοβισμού που επικρατεί μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος πριν από δύο χρόνια. 

Στα παραπάνω, ήρθαν να προστεθούν και οι σοβαρές καταγγελίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης για παραποίηση του αποτελέσματος καθώς και η επισήμανση ότι οι εκλογές έγιναν χωρίς την παρουσία διεθνών παρατηρητών, κατόπιν σχετικής απαγόρευσης. Ο βασικός αντίπαλος του Ερντογάν, Μ. Ιτζέ φέρεται πάντως να «αναγνώρισε» τη νίκη του Ερντογάν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο HaberTürk.

4) Θα αλλάξει η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν; 

Το ερώτημα μοιάζει να πλανάται πάνω από τα δημοσιογραφικά γραφεία και τα τραπέζια των αναλυτών τις τελευταίες ώρες, χωρίς ωστόσο κανείς να μπορεί να δώσει με σιγουριά μια τελική απάντηση. Σύμφωνα με μία εκτίμηση, η νίκη Ερντογάν δεν θα αλλάξει πολλά πράγματα στις σχέσεις με τη Δύση, καθώς ο τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι Δυτικοί βρίσκονται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, ωστόσο, η εσωτερική επικράτηση Ερντογάν θα αφαιρέσει από τον πολιτικό προβληματισμό του τούρκου προέδρου την ανάγκη να κοιτά συνεχώς στο εσωτερικό μέτωπο, δίνοντας “ενέσεις εθνικιστικής ρητορικής πυγμής”, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές και σε πεδία της εξωτερικής πολιτικής. 
Η αλήθεια είναι πάντως ότι οι χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν κινούνται πιο κοντά στο πρώτο σενάριο. Μετά τη νίκη του, ο τούρκος πρόεδρος έσπευσε να δηλώσει ότι η λεγόμενη “πολιτική των εχθρών” θα συνεχιστεί. Ειδικότερα, όπως είπε, θα συνεχίσει τον αγώνα του εναντίον “εκείνων που μας απειλούν μέσω τρομοκρατικών οργανώσεων”. Οι πρώτες κινήσεις Ερντογάν μετά την επανεκλογή του σε αυτό το πεδίο αναμένονται με έντονο ενδιαφέρον. 

5) Τι θα γίνει με τα ελληνοτουρκικά; 

Μια επιμέρους πτυχή του προηγούμενου προβληματισμού αφορά βεβαίως και τις σχέσεις με την Ελλάδα. Πριν από μερικές ημέρες, σε συνέντευξη Τύπου, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε προχωρήσει στη διατύπωση του συγκεκριμένου ερωτήματος ως εξής: 

“Όσον αφορά τον κ. Ερντογάν νομίζω ότι η συμπεριφορά του είναι στρατηγική, αυτή η νευρικότητα που δείχνει και ο αναθεωρητισμός. Το μεγάλο ερώτημα είναι μετά από τις εκλογές αν θα είναι πιο ανεβασμένοι ή πιο ‘ευγενείς’ οι τόνοι, ας το πω έτσι. Αυτό συνδέεται με πάρα πολλούς παράγοντες όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, θα συνδεθεί με τον τρόπο και τον βαθμό που θα νικήσει ο κ. Ερντογάν, τόσο στην υποψηφιότητά του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο κι αν θα έχει μαζί του το Κοινοβούλιο. Διότι, εάν δεν έχει μαζί του το Κοινοβούλιο, μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός τόνων, προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Δεν θέλω να πω παραπέρα, θα περιμένουμε το αποτέλεσμα” είχε τονίσει ο κ. Κοτζιάς. 

Σε κάθε περίπτωση, η συμμαχία με τους εθνικιστές του Μπαχτσελί στο Κοινοβούλιο, μια συμμαχία που προεκλογικά επένδυσε στους υψηλούς τόνους και τις εθνικιστικές εξάρσεις, δεν αφήνει, πάντως, πολλά περιθώρια εφησυχασμού. Θα δούμε ωστόσο πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα thetoc.gr – Φωτο: REUTERS


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Κέντρο Υγείας Αμοργού: Νέα παιδίατρος μετά από χρόνια αναμονής

Η κα Δήμητρα Καλλιτσούνακη αναλαμβάνει καθήκοντα, καλύπτοντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και ενισχύοντας τις υπηρεσίες υγείας για γονείς και παιδιά.

Web3 Staking; Τα κρυπτονομίσματα μπορούν στην πραγματικότητα να αποφέρουν παθητικό εισόδημα

Κερδίστε καθημερινά κέρδη μέσω staking. Προσκαλέστε μέλη της ομάδας να κερδίσουν ανταμοιβές πλατφόρμας.

Σλοβακία – Γερμανία: Πρεμιέρα με πολλά γκολ στο 1.72!

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Η «νατσιονάλμανσαφτ» ξεκινά με φαβορί κόντρα στη Σλοβακία

Γιάννης Μπουτάρης: «Θα πόνταρα στη Νάξο για το κρασί της» (video)

Ο εγγονός του θρυλικού οινοποιού μιλά για τον Ναξιώτικο αμπελώνα, τις κυκλαδίτικες ποικιλίες και την προοπτική του νησιού στον οινοτουρισμό.

ΣΥΡΙΖΑ Νάξου: «Η μνήμη του Ολοκαυτώματος δεν μπορεί να γίνει ασπίδα για γενοκτονία στη Γάζα»

Ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών Νάξου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την πρόσφατη τοποθέτηση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Στράτος Φουτάκογλου: «Το ΕΕΕΕΚ δεν μπορεί να τσουβαλιάζεται σε άστοχες αποφάσεις»

Σκληρή κριτική του πρώην διευθυντή του ΕΕΕΕΚ Νάξου προς τη δημοτική αρχή για την ακύρωση της μίσθωσης ακινήτου και την πρόταση δημιουργίας σχολικού συγκροτήματος στον χώρο που προοριζόταν για Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Μονή: Πρώτη προπόνηση για το Naxos Sphinx Rugby Club

Η νέα ομάδα ράγκμπι της Νάξου καλεί μικρούς και μεγάλους στην πρώτη γνωριμία και προπόνηση, την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Γήπεδο Μονής.

Μικρός θησαυρός στη Νάξο: Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο του 1929 παραδόθηκε στην οικογένεια Σαλτέρη

Ο Σπύρος Κάλμπαρης ανακάλυψε τυχαία σε πυργόσπιτο της Ράχης Νάξου ένα σπάνιο σχολικό Ευαγγέλιο του 1929, που ανήκε σε μαθητή του Δημοτικού Σχολείου Χαλκείου.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Αλυκό Νάξου: Ύστερα από μισό αιώνα, κατεδαφίζεται το ξενοδοχείο–φάντασμα της χούντας

Μια ιστορική δικαίωση για το μοναδικό κεδρόδασος και όσους τόλμησαν να αντισταθούν στην αυθαιρεσία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.