Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΑπείθαρχοι οι Ελληνες πίσω από το τιμόνι, με λυμένη .. ζώνη οι...

Απείθαρχοι οι Ελληνες πίσω από το τιμόνι, με λυμένη .. ζώνη οι Πολωνοί

|

Η ακτινογραφία των Ευρωπαίων πολιτών που κάθονται στο τιμόνι και οι αντιδράσεις τους σε κάθε στιγμή μίας διαδρομής 

Απείθαρχοι και παρορμητικοί οι Ελληνες οδηγοί, οι Γερμανοί και οι Σουηδοί είναι ρέκτες της ταχύτητας και όλοι οι Ευρωπαίοι δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τα smartphones την ώρα που οδηγούν. Αυτά διαπιστώνει μεγάλη έρευνα για την οδηγική συμπεριφορά των Ευρωπαίων σε έντεκα χώρες της Ενωσης, που φωτίζει τις διάφορες κακές –και ενίοτε επικίνδυνες– συνήθειες των εταίρων μας στο τιμόνι.

Την ώρα που η γαλλική κοινωνία διχάζεται για την απόφαση μείωσης του ορίου ταχύτητας για κάθε επαρχιακή οδό στα 80 χλμ. την ώρα, η παραβίαση των ορίων ταχύτητας αποδεικνύεται κοινή τακτική για την πλειονότητα των Ευρωπαίων οδηγών, σύμφωνα με το 5ο ευρωβαρόμετρο υπεύθυνης οδήγησης του ιδρύματος Vinci Autoroutes.

Σύμφωνα με την έρευνα, 89% των Ευρωπαίων παραδέχονται ότι έχουν παραβιάσει τα όρια ταχύτητας. Οι μεγαλύτεροι ρέκτες της ταχύτητας (ή οι πλέον ειλικρινείς) είναι οι Γερμανοί και οι Σουηδοί, όπου το 93% των ερωτηθέντων ομολογεί ότι τρέχει πάνω από το όριο. Την ίδια ώρα, 78% των Σουηδών ομολογούν ότι δεν τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

Στην πρώτη θέση των απείθαρχων οδηγών αναδεικνύονται οι Ελληνες οδηγοί, με 49% από αυτούς να δηλώνουν ότι οδηγούν χωρίς ζώνη ασφαλείας, 28% να λένε ότι οδηγούν έχοντας ξεπεράσει το όριο των συσκευών αλκοτέστ, ενώ το 27% χρησιμοποιεί εκ συστήματος τη λωρίδα έκτακτης ανάγκης. Περίοπτη θέση της κατάταξης καταλαμβάνουν οι Ελληνες ερωτηθέντες σε ό,τι αφορά την αγένεια στο τιμόνι, καθώς 71% από αυτούς παραδέχονται ότι υβρίζουν άλλους οδηγούς και 52% παραδέχονται ότι «κολλάνε» στον μπροστινό, εκνευριστικό οδηγό. Στην Πολωνία, το 29% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν διστάζει να κατέβει από το αυτοκίνητο για να χειροδικήσει εναντίον άλλων οδηγών.

Οι οδηγοί μεσογειακών χωρών (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία) θεωρούνται οι πιο αγενείς, σύμφωνα με τις απαντήσεις οδηγών από τη Βόρεια Ευρώπη. Από τη μεριά τους, οι Γάλλοι είναι οι οδηγοί που χρησιμοποιούν λιγότερο το φλας, ενώ οι Ισπανοί θεωρούνται πρωταθλητές της χρήσης κλάξον. Τα σκήπτρα της ευγένειας φέρονται να κατέχουν οι Σουηδοί, με τους Βρετανούς και τους Σλοβάκους να ακολουθούν.

Την πρώτη ημέρα των θερινών διακοπών, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι οδηγοί θα συμβουλευθούν εν κινήσει το smartphone τους, ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής τους. Το 41% των οδηγών θα ρυθμίσει τις συντεταγμένες προορισμού στη συσκευή GPS του τηλεφώνου του, σε ποσοστό 30% θα μιλήσουν με τη βοήθεια συσκευής hands free, ενώ 24% διαβάζουν ή γράφουν μηνύματα στα κινητά τους (το ποσοστό αυτό αγγίζει το 38% για τους κάτω των 35 ετών). Η γνωστή σε όλους ειλικρίνεια των Γερμανών και των Σουηδών ίσως, όμως, να προκαλεί αλλοίωση των αποτελεσμάτων της έρευνας, καθώς οι ερωτηθέντες από τις χώρες αυτές τείνουν να απαντούν ειλικρινώς, ακόμη και σε ενοχλητικές ερωτήσεις.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: Η ταφή του Πάπα Φραγκίσκου, το πένθος, η επόμενη ημέρα

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφυγε... Οι επιθυμίες του για την ταφή του και η επόμενη ημέρα

Κυκλάδες – Real Estate: Πάρος και Μύκονος κοντράρονται για την πρωτοκαθεδρία

Μύκονος και Πάρος ανταγωνίζονται για την κορυφή του real estate στις Κυκλάδες

BBC για Σαντορίνη: «Could an almighty eruption destroy a dreamy Greek island?»

Το BBC News πέρασε μια μέρα στο βρετανικό πλοίο Discovery που κάνει έρευνες στην Καλντέρα

Βατικανό: Εκοιμήθη ο Πάπας Φραγκίσκος

Τη Δευτέρα του Πάσχα σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο Πάπας Φραγκίσκος

Σύρος: Άνοιξαν οι εγγραφές για το μοναδικό Stoiximan AegeanBall Festival 2025!

Η αναμονή τελείωσε και η αγαπημένη σου μπασκετική απόδραση βρίσκεται μόνο μερικά κλικ μακριά, από τον προγραμματισμό σου

Πάρος: Έρχεται το 4th Paros Way και θα συναρπάσει!

Στις 24 -25 Μαΐου 2025 η Πάρος φιλοξενεί το 4th Paros Way και αναμένεται να συναρπάσει τους συμμετέχοντες.

ΠΟΕΔΗΝ: Στα ύψη το κόστος στέγασης για τους γιατρούς στα νησιά

Τα νησιά γεμάτα επισκέπτες αλλά άδεια από γιατρούς – Στα ύψη το κόστος στέγασης για υγειονομικούς - Κραυγή αγωνίας από την ΠΟΕΔΗΝ

Ελλάδα: Έρχονται νομοσχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου

Τα νομοσχέδια θα θέσουν νέες βάσεις για το καθεστώς που διέπει την καταγραφή και διαχείριση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Σε απόγνωση οι Ευρωπαϊκές αεροπορικές. Πως η αύξηση των επιβατών δημιουργεί προβλήματα

Το φαινόμενο των αυξανόμενων καθυστερήσεων σε πτήσεις απειλεί να εκτροχιάσει την καλοκαιρινή περίοδο και τις ισολογιστικές επιδόσεις εταιρειών στην Ευρώπη.

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.