Η δημιουργία δομών προβολής της Μήλου στην Επαρχία Schwäbisch Hall, αλλά και την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού λόγω των θερμών πηγών του ηφαιστειογενούς νησιού απασχόλησε τη συνάντηση του Γερμανού Έπαρχου του Schwäbisch Hall Gerhard Bauer, με τον δημάρχο Μήλου Γεράσιμο Δαμουλάκη
Η δημιουργία δομών προβολής της Μήλου στην Επαρχία Schwäbisch Hall, αλλά και την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού λόγω των θερμών πηγών του ηφαιστειογενούς νησιού απασχόλησε τη συνάντηση του Γερμανού Έπαρχου του Schwäbisch Hall, με τον δημάρχο Μήλου.
Ο Έπαρχος του Schwäbisch Hall, Gerhard Bauer, επισκέφθηκε το δημάρχο Μήλου, κ. Γεράσιμο Δαμουλάκη, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η πρώτη πιλοτική εφαρμογή ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων στο νησί. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ζαμπέτα Τουρλού και Σοφία Βαμβακάρη. Η επίσκεψη του Γερμανού Έπαρχου έγινε μετά από πρόσκληση του κ. Δαμουλάκη στο πλαίσιο της ετήσιας συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που είχε προηγηθεί τον περασμένο Νοέμβριο στο Sindelfingen.
Τα θέμα που κυριάρχησε κατά την ελληνογερμανική συνεργασία ήταν η διαχείριση απορριμμάτων, καθώς η Μήλος προχωρά στην αναβάθμιση των δομών της με μεγάλη ευαισθησία προς το περιβάλλον. Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί για τη δημοτική αρχή βασικό πυλώνα, με στόχο την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων και με εργαλεία τις ενημερωτικές καμπάνιες, την ενίσχυση της ανακύκλωσης και της επανάχρησης, αλλά και της ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων, δηλαδή τη μείωση των όγκων των αποβλήτων που καταλήγουν σε ΧΥΤΑ. Στο σχεδιασμό του δημάρχου της Μήλου συγκαταλέγεται η πρώτη πιλοτική εφαρμογή στην Ελλάδα μιας μονάδας αξιοποίησης των υπολειμμάτων με παραγωγή ενέργειας ή / και ζεστού νερού. Η μονάδα αυτή θα υλοποιηθεί σε μορφή κοντέινερ, έτσι ώστε να είναι εναρμονισμένη με το φυσικό τοπίο του νησιού.
Ο τουρισμός, με τη δημιουργία δομών προβολής της Μήλου στην Επαρχία Schwäbisch Hall, αλλά και την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού λόγω των θερμών πηγών του ηφαιστειογενούς νησιού απασχόλησε επίσης την ελληνογερμανική συνεργασία. Ένα ακόμα ζήτημα συζήτησης ήταν η αξιοποίηση ενός μύκητα με πολύ ενδιαφέρουσες θεραπευτικές ιδιότητες που έχει βρεθεί στις αλυκές και η αξιοποίηση ενδεχόμενων διμερών ερευνητικών προγραμμάτων στην κατεύθυνση της επιστημονικής προβολής της ανακάλυψης αυτής.
Στον τομέα του πολιτισμού, ο δήμαρχος της Μήλου ζήτησε από τον κ. Bauer την έμπρακτη υποστήριξή του στην διεκδίκηση της επιστροφής της “Αφροδίτης της Μήλου” στην Ελλάδα με το σύνθημα “Take me home”. Ο Έπαρχος ανταποκρίθηκε θετικά και δεσμεύθηκε να εξετάσει όλες τις δυνατότητες στήριξης αυτής της προσπάθειας. Συντονιστής εκ μέρους της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ήταν ο κ. Δημήτρης Σωπίκης.
Ο κ. Bauer ενημερώθηκε για τη δραστηριότητα της μεγαλύτερης παγκοσμίως μεταλλευτικής εταιρείας IMERYS στο νησί, η οποία θεωρείται υπόδειγμα συνεργασίας ιδιωτικού και δημοτικού τομέα σε θέματα προστασίας και ανάδειξης περιβάλλοντος, καθώς η εταιρία συμβάλλει στην ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού με καλές πρακτικές και ενισχύοντας την αρμονική συνύπαρξη της εξόρυξης και του τουρισμού. Επίσης συζητήθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης της βιοποικιλότητας και η δημιουργία πρότυπης βιολογικής καλλιέργειας αμπελιών στο νησί.
Τέλος, ο Γερμανός Έπαρχος προσκάλεσε τον δήμαρχο της Μήλου να επισκεφθεί την Επαρχία Schwäbisch Hall και να εξετάσουν μαζί αναλυτικά όλες τις μεθόδους που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στο νησί.
Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας.
Δελτίο Ενημέρωσης Δήμου Μήλου