Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΚυκλάδες: Επώνυμοι σεφ μαγειρεύουν και φέτος στα νησιά μας

Κυκλάδες: Επώνυμοι σεφ μαγειρεύουν και φέτος στα νησιά μας

|

Αρκετοί είναι οι επώνυμοι (αλλά και μη) σεφ με σκούφους χρυσούς ή όχι που πήραν το δρόμο και φέτος για τα νησιά των Κυκλάδων – Παρίκος και Δημητροκάλλης και πάλι στη Νάξο – Ποιους αλλους συναντάμε σε κουζίνες εστιατορίων ή ξενοδοχείων στα νησιά μας 

Και οι σεφ μετακομίζουν… Αφήνουν στην άκρη την πολύβουη Αθήνα που σιγά σιγά αδειάζει και κατεβαίνουν προς τα νησιά. Είτε μιλάμε για το Αιγαίο είτε και το Ιόνιο ή την Κρήτη. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι εκτός από τον έρωτα, ακόμη και μία απλή έξοδος έχει σχέση με το στομάχι μας. Αρα, πρέπει να περνάμε όμορφα. Με θέα άλλωστε το απέραντο γαλάζιο των νησιών μας, ένα πανέμορφο πιάτο με … επώνυμη υπογραφή γίνεται ακόμη πιο ελκυστικό. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι στα νησιά μας δεν έχουμε καταπληκτικούς μάγειρες. Ομως. Η υπογραφή ενός σεφ με χρυσό σκούφο ή με …γαλόνια, κάνει τη διαφορά. Λογικό, δεν είναι; Καλή η γιαγιά, καλύτερη ακόμη η μητέρα, αλλά είπαμε; Υπογραφές επώνυμες. Και το πιο εντυπωσιακό; Δεν είναι λίγα τα ξενοδοχεία που πλέον ποντάρουν σε ένα καλό εστιατόριο εντός του χώρου ευθύνης τους.

Με αποτέλεσμα να βλέπουμε δυνατές υπογραφές ακόμη και σε κουζίνες ξενοδοχείων. Κάνοντας μία βόλτα στο διαδίκτυο πέσαμε στο άρθρο της Ελευθερίας Βασιλειάδη (olivemagazine.gr) με τίτλο “οι σεφ των διακοπών μας”. Εκεί είδαμε ότι δεν έχει εικόνα από τη Νάξο. Εμείς έχουμε μία δύο παρουσίες. Οπως του Γιάννη Παρίκου (Varulko) που για δεύτερη χρονιά υπογράφει το μενού στο “Τορτούγκα”, ξενοδοχείο στην Πλάκα με βάση το ψάρι και τον Νίκο Δημητροκάλλη, ένα δικό μας παιδί που ως “Professore” και ο καλύτερος στην ιταλική κουζίνα έρχεται να δώσει χείρα βοηθείας στο Strofilli, ένα από τα ωραιότερα εστιατόρια της Νάξου… Επίσης, ο Δημήτρης Σκαρμούτσος συνεχίζει τη συνεργασία του με το Ξενοδοχείο Lagos Mare στον Αγιο Προκόπιο και βέβαια έχουμε την έκπληξη με τον Πάνο Ιωαννίδη που έρχεται στο Barozzi και βάζει πινελιές τέχνης.  Ενδεχομένως θα υπάρχουν κι άλλοι. Και ελπίζουμε να μας τους πείτε ώστε να τους προσθέσουμε. Και βέβαια, ποντάρουμε και στους Ναξιώτες μάγειρες (Τ, Γιαννάκης – Apostolis, Μ. Καραγιάννης – Doukato, Κουρμπέλης – Εστιατόριο Naxian Imperial, Β. Παπαδόπουλος – Εστιατόριο Nissaki, Γιώργος Δημητροκάλλης – Antamoma) που δίνουν τον τόνο στην κουζίνα μας… 

Σαντορίνη 

Ας δούμε όμως τι αναφέρει η Βασιλειάδη για την παρουσία επώνυμων σεφ στις Κυκλάδες… Στη Σαντορίνη συναντάμε φέτος τους σεφ Στέλιο Αρακά και Τάσο Στεφάτο καθώς και τον ταλαντούχο pastry chef Θανάση Τσαγλιώτη. O Στέλιος Αρακάς, ως νέος Executive Chef των τριών ξενοδοχείων του ομίλου Canaves Oia στη καλντέρα της Οίας, αναπτύσσει τρία διαφορετικά θεματικά concepts στα εστιατόρια «Petra», «Veranda Caviar & Seafood Cocktail Bar – Restaurant» και το «Infinity Cocktail Bar – Restaurant». Επίσης ο όμιλος εγκαινίασε ένα νέο ξενοδοχείο, λίγο έξω από την Οία και πάνω από το γραφικό Αμμούδι, με μοναδική θέα στο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, το «Epitome» όπου επικεφαλής στην ομάδα της κουζίνας ανέλαβε ο καταξιωμένος σεφ Τάσος Στεφάτος. Φέτος μάλιστα, στην κουζίνα του «Petra» πρόκειται να βρεθούν επίσης ως προσκεκλημένοι διακεκριμένοι σεφ από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέχρι στιγμής το «παρών» έδωσαν ο σεφ του Tudor Hall του ξενοδοχείου King George, Αλέξανδρος Κοσκινάς και Nicola Dinato, σεφ του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Feva.

Stelios Arakas 1
Ο Στέλιος Αρακάς είναι ο νέος Executive Chef των τριών ξενοδοχείων του ομίλου Canaves Oia

Στο νησί και φέτος δραστηριοποιείται και ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης ο οποίος επιμελείται την κάρτα του «Mr E», που μεταφέρθηκε από τα Φηρά στο ξενοδοχείο «Istoria» στον Περίβολο, αναλαμβάνοντας χρέη executive chef όλης της μονάδας. Η κουζίνα εδώ είναι ελληνική αλλά με πιο mainstream χαρακτήρα. Στη Σαντορίνη βρίσκουμε φέτος και τον κορυφαίο Emmanuel Renaut, MOF (σημαντική διάκριση για Γάλλους επαγγελματίες) σεφ του «Flocons de Sel» στη Μεζέβ, ο οποίος έχει την επιμέλεια του μενού του εστιατορίου «Lauda» του «Andronis Boutique Hotel» στην Οία, προτείνοντας ραφιναρισμένες γεύσεις υψηλών προδιαγραφών με ελληνικές πρώτες ύλες.

Emmanuel_Renaut_Jeff_Nalin_2
Ο κορυφαίος σεφ Emmanuel Renaut έχει την επιμέλεια του μενού του εστιατορίου «Lauda» του «Andronis Boutique Hotel» στην Οία

Αέρας αλλαγής και στο γαστρονομικά δραστήριο «νησί των ανέμων» όπου στο πολυτελές εστιατόριο του ξενοδοχείου «La Residence» βρίσκουμε τον σεφ Olivier Campanha να προτείνει εκλεπτυσμένες γεύσεις υψηλών αξιώσεων καθώς και τον Ζερόμ Σερ στο «Nero Nero» να υπογράφει τα μενού που προτείνονται στην πριβέ ξύλινη εξέδρα, που διαθέτει μόνο 1 τραπέζι για 2 άτομα στο μικροσκοπικό «ακρωτήρι», στην ιδιωτική παραλία του ξενοδοχείου Kivotos. Ολική ανανέωση και στο εστιατόριο «Reeza» του ξενοδοχείου «Rocabella», το μενού του οποίου επιμελείται ο εξαιρετικά ικανός σεφ Μιχάλης Κίκης, τον οποίο γνωρίσαμε ως δεξί χέρι του Αθηναγόρα Κωστάκου στο «Bill & Coo» του ομώνυμου ξενοδοχείου, όπου σεφ είναι πλέον ο Ντίνος Φωτεινάκης. Στη Μύκονο βρίσκουμε και τον ταλαντούχο Άγγελο Μπακόπουλο, που μετά το «Doryssa Seaside» στη Σάμο, ανέλαβε χρέη executive chef του καινούργιου «Katikies» στον Άγιο Ιωάννη. Και βέβαια, άγκυρα έχει ρίξει και ο δικός μας (καθότι έχει καταγωγή από την Ηρακλειά) Γιάννης Γαβαλάς που επιμελείται του μενού στο Bakalo, ένα από τα πιο γοητευτικά μικρά εστιατόρια στο γειτονικό νησί… 

Haralampopoulos

Στο πλαίσιο ανάδειξης των τοπικών γεύσεων με μια δημιουργική ματιά, η «Anemi Hotels» συνεργάζεται φέτος με τον Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο που, εκτός από την κουζίνα του το «Sense Restaurant», στον τελευταίο όροφο του «Athens Was» με την εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη, ανέλαβε και το «Lure Restaurant» γύρω από την πισίνα του «Anemi Hotel» στην Φολέγανδρο, με μοναδική θέα στο λιμάνι του νησιού και την θάλασσα. Το μαγειρικό προφίλ του σεφ στηρίζεται σε βιώματα και μνήμες αλλά και σε σύγχρονες τεχνικές που φέρνουν στο σήμερα ανανεωμένες τις πιο κλασικές ιδέες. Με άλλα λόγια «πιάτα που μυρίζουν Ελλάδα».

Και ο Λαζάρου στην Ιο 

Ποιους άλλους θα συναντήσουμε; τον μετρ των θαλασσινών Λευτέρη Λαζάρου στο Liostasi στην Ίο. Τον ορεξάτο  Χάρης Νικολούζος σε διπλή εμφάνιση… Η πρώτη είναι η γευστική επιμέλεια του πανέμορφου ξενοδοχείου Cocomat στη Σέριφο με υλικά ως επί το πλείστον από το νησί. Ετοιμάζει επίσης κάτι πολύ προσωπικό στη Πάρο.  Εκεί όπου θα συναντήσουμε φέτος και το βραβευμένο ιταλικό Giacomo της Κηφισιάς. Και τέλος, το εστιατόριο της Φάρμας Μπράλου κλείνει για τη καλοκαιρινή σεζόν στο Κολωνάκι και μετακομίζει στην Τήνο

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Airbne – Ρώμη 2025: Πρόκληση για μονομαχία στο “Κολοσσαίο”

Η εμπειρία προσφέρεται δωρεάν, αλλά οι συμμετέχοντες πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι για τη μετακίνησή τους στη Ρώμη - Χρονοδιάγραμμα

Βέφα Αλεξιάδου: Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα της τηλεόρασης

Η αγαπημένη μαγείρισσα αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό στο νοσοκομείο «Παπανικολάου»

Netflix: Από την 1η Δεκεμβρίου στην πλατφόρμα “Ο Ανθρωπος του Θεού”

Η ταινία «Ο Άνθρωπος του Θεού» στο Netflix από την 1η Δεκεμβρίου

Sir Colin Renfrew: Εφυγε από τη ζωή ο αρχαιολόγος που λάτρεψε την Κέρο

Αθανασούλης: Ο λόρδος Colin Renfrew, ο ανανεωτής της αρχαιολογικής επιστήμης και ο μεγαλύτερος μελετητης του κυκλαδικού πολιτισμού, δεν είναι πια μαζί μας.

Νότιο Αιγαίο: Πόσα χρόνια ζουν οι κάτοικοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου;

Το Νότιο Αιγαίο παρουσιάζει το 2ο θετικότερο φυσικό ισοζύγιο μεταξύ των ελληνικών περιφερειών

Εκτακτο: Εφυγε από την ζωή ο εκδότης Αντώνης Λυμπέρης

Σε ηλικία 71 ετών έφυγε από τη ζωή ο εκδότης Αντώνης Λυμπέρης

Μητσοτάκης: “Δεν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών”

12 αυξήσεις μισθών και 12 μειώσεις φόρων στον νέο προϋπολογισμό - Τι αναφέρει ο πρωθυπουργός

Cosmote: Οπτικές ίνες ενώνουν Σίφνο – Φολέγανδρο, Αμοργό και Κω

Υποθαλάσσιο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων στο Αιγαίο με τη συμβολή της COSMOTE - Ποια νησιά περιλαμβάνει

“Πράσινες” Επενδύσεις: Τι φέρνουν στην Νησιωτική Ελλάδα

Τι θα κερδίσουν τα ελληνικά νησιά από το νέο «πράσινο» κύμα επενδύσεων

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Αγνωστες ιστορίες αποκαλύπτονται με γυναίκες των ελληνικών νησιών

Οι Κυκλαδίτισσες από τη Βαυβώ στη Μαυρογένους - Μικρές ιστορίες που βλέπουμε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Νάξος: Από την 1η Ιουνίου ξεκινάει η αεροπορική σύνδεση με Ηράκλειο

Η Νάξος μετά την Θεσσαλονίκη αποκτά αεροπορική σύνδεση και με το Ηράκλειο - Δύο φορές από την 1η Ιουνίου και έως τα μέσα Οκτωβρίου

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Blue Star Ferries: Το “Paros” επιστρέφει αύριο (23/11) κι όχι Κυριακή από Αμοργό

Οι αλλαγές που δρομολογούνται σε τρία πλοία της Blue Star Ferries ελέω καιρικών συνθηκών - ποια είναι;

Νάξος: Το “Blue Star Delos” δεν μπόρεσε να παραμείνει στο λιμάνι, έφυγε νωρίτερα για Πάρο

Το Blue Star Delos το απόγευμα του Σαββάτου δεν μπόρεσε να παραμείνει με ασφάλεια στο λιμάνι της Νάξου

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

Blue Star Ferries: Δίωρη καθυστέρηση στην αναχώρηση του “Paros”

Στις 7.30 το απόγευμα θα αναχωρήσει σήμερα (21/11) το Blue Star Paros από τον Πειραιά για το ταξίδι στις Κυκλάδες

MSC: Βάζει στο πρόγραμμα την Σύρο, “βλέπει” τις υποδομές στη Σαντορίνη

MSC: Αντί για τέλη, επενδύσεις σε υποδομές για ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα