Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΚυκλάδες: Επώνυμοι σεφ μαγειρεύουν και φέτος στα νησιά μας

Κυκλάδες: Επώνυμοι σεφ μαγειρεύουν και φέτος στα νησιά μας

|

Αρκετοί είναι οι επώνυμοι (αλλά και μη) σεφ με σκούφους χρυσούς ή όχι που πήραν το δρόμο και φέτος για τα νησιά των Κυκλάδων – Παρίκος και Δημητροκάλλης και πάλι στη Νάξο – Ποιους αλλους συναντάμε σε κουζίνες εστιατορίων ή ξενοδοχείων στα νησιά μας 

Και οι σεφ μετακομίζουν… Αφήνουν στην άκρη την πολύβουη Αθήνα που σιγά σιγά αδειάζει και κατεβαίνουν προς τα νησιά. Είτε μιλάμε για το Αιγαίο είτε και το Ιόνιο ή την Κρήτη. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι εκτός από τον έρωτα, ακόμη και μία απλή έξοδος έχει σχέση με το στομάχι μας. Αρα, πρέπει να περνάμε όμορφα. Με θέα άλλωστε το απέραντο γαλάζιο των νησιών μας, ένα πανέμορφο πιάτο με … επώνυμη υπογραφή γίνεται ακόμη πιο ελκυστικό. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι στα νησιά μας δεν έχουμε καταπληκτικούς μάγειρες. Ομως. Η υπογραφή ενός σεφ με χρυσό σκούφο ή με …γαλόνια, κάνει τη διαφορά. Λογικό, δεν είναι; Καλή η γιαγιά, καλύτερη ακόμη η μητέρα, αλλά είπαμε; Υπογραφές επώνυμες. Και το πιο εντυπωσιακό; Δεν είναι λίγα τα ξενοδοχεία που πλέον ποντάρουν σε ένα καλό εστιατόριο εντός του χώρου ευθύνης τους.

Με αποτέλεσμα να βλέπουμε δυνατές υπογραφές ακόμη και σε κουζίνες ξενοδοχείων. Κάνοντας μία βόλτα στο διαδίκτυο πέσαμε στο άρθρο της Ελευθερίας Βασιλειάδη (olivemagazine.gr) με τίτλο “οι σεφ των διακοπών μας”. Εκεί είδαμε ότι δεν έχει εικόνα από τη Νάξο. Εμείς έχουμε μία δύο παρουσίες. Οπως του Γιάννη Παρίκου (Varulko) που για δεύτερη χρονιά υπογράφει το μενού στο “Τορτούγκα”, ξενοδοχείο στην Πλάκα με βάση το ψάρι και τον Νίκο Δημητροκάλλη, ένα δικό μας παιδί που ως “Professore” και ο καλύτερος στην ιταλική κουζίνα έρχεται να δώσει χείρα βοηθείας στο Strofilli, ένα από τα ωραιότερα εστιατόρια της Νάξου… Επίσης, ο Δημήτρης Σκαρμούτσος συνεχίζει τη συνεργασία του με το Ξενοδοχείο Lagos Mare στον Αγιο Προκόπιο και βέβαια έχουμε την έκπληξη με τον Πάνο Ιωαννίδη που έρχεται στο Barozzi και βάζει πινελιές τέχνης.  Ενδεχομένως θα υπάρχουν κι άλλοι. Και ελπίζουμε να μας τους πείτε ώστε να τους προσθέσουμε. Και βέβαια, ποντάρουμε και στους Ναξιώτες μάγειρες (Τ, Γιαννάκης – Apostolis, Μ. Καραγιάννης – Doukato, Κουρμπέλης – Εστιατόριο Naxian Imperial, Β. Παπαδόπουλος – Εστιατόριο Nissaki, Γιώργος Δημητροκάλλης – Antamoma) που δίνουν τον τόνο στην κουζίνα μας… 

Σαντορίνη 

Ας δούμε όμως τι αναφέρει η Βασιλειάδη για την παρουσία επώνυμων σεφ στις Κυκλάδες… Στη Σαντορίνη συναντάμε φέτος τους σεφ Στέλιο Αρακά και Τάσο Στεφάτο καθώς και τον ταλαντούχο pastry chef Θανάση Τσαγλιώτη. O Στέλιος Αρακάς, ως νέος Executive Chef των τριών ξενοδοχείων του ομίλου Canaves Oia στη καλντέρα της Οίας, αναπτύσσει τρία διαφορετικά θεματικά concepts στα εστιατόρια «Petra», «Veranda Caviar & Seafood Cocktail Bar – Restaurant» και το «Infinity Cocktail Bar – Restaurant». Επίσης ο όμιλος εγκαινίασε ένα νέο ξενοδοχείο, λίγο έξω από την Οία και πάνω από το γραφικό Αμμούδι, με μοναδική θέα στο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, το «Epitome» όπου επικεφαλής στην ομάδα της κουζίνας ανέλαβε ο καταξιωμένος σεφ Τάσος Στεφάτος. Φέτος μάλιστα, στην κουζίνα του «Petra» πρόκειται να βρεθούν επίσης ως προσκεκλημένοι διακεκριμένοι σεφ από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέχρι στιγμής το «παρών» έδωσαν ο σεφ του Tudor Hall του ξενοδοχείου King George, Αλέξανδρος Κοσκινάς και Nicola Dinato, σεφ του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Feva.

Stelios Arakas 1
Ο Στέλιος Αρακάς είναι ο νέος Executive Chef των τριών ξενοδοχείων του ομίλου Canaves Oia

Στο νησί και φέτος δραστηριοποιείται και ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης ο οποίος επιμελείται την κάρτα του «Mr E», που μεταφέρθηκε από τα Φηρά στο ξενοδοχείο «Istoria» στον Περίβολο, αναλαμβάνοντας χρέη executive chef όλης της μονάδας. Η κουζίνα εδώ είναι ελληνική αλλά με πιο mainstream χαρακτήρα. Στη Σαντορίνη βρίσκουμε φέτος και τον κορυφαίο Emmanuel Renaut, MOF (σημαντική διάκριση για Γάλλους επαγγελματίες) σεφ του «Flocons de Sel» στη Μεζέβ, ο οποίος έχει την επιμέλεια του μενού του εστιατορίου «Lauda» του «Andronis Boutique Hotel» στην Οία, προτείνοντας ραφιναρισμένες γεύσεις υψηλών προδιαγραφών με ελληνικές πρώτες ύλες.

Emmanuel_Renaut_Jeff_Nalin_2
Ο κορυφαίος σεφ Emmanuel Renaut έχει την επιμέλεια του μενού του εστιατορίου «Lauda» του «Andronis Boutique Hotel» στην Οία

Αέρας αλλαγής και στο γαστρονομικά δραστήριο «νησί των ανέμων» όπου στο πολυτελές εστιατόριο του ξενοδοχείου «La Residence» βρίσκουμε τον σεφ Olivier Campanha να προτείνει εκλεπτυσμένες γεύσεις υψηλών αξιώσεων καθώς και τον Ζερόμ Σερ στο «Nero Nero» να υπογράφει τα μενού που προτείνονται στην πριβέ ξύλινη εξέδρα, που διαθέτει μόνο 1 τραπέζι για 2 άτομα στο μικροσκοπικό «ακρωτήρι», στην ιδιωτική παραλία του ξενοδοχείου Kivotos. Ολική ανανέωση και στο εστιατόριο «Reeza» του ξενοδοχείου «Rocabella», το μενού του οποίου επιμελείται ο εξαιρετικά ικανός σεφ Μιχάλης Κίκης, τον οποίο γνωρίσαμε ως δεξί χέρι του Αθηναγόρα Κωστάκου στο «Bill & Coo» του ομώνυμου ξενοδοχείου, όπου σεφ είναι πλέον ο Ντίνος Φωτεινάκης. Στη Μύκονο βρίσκουμε και τον ταλαντούχο Άγγελο Μπακόπουλο, που μετά το «Doryssa Seaside» στη Σάμο, ανέλαβε χρέη executive chef του καινούργιου «Katikies» στον Άγιο Ιωάννη. Και βέβαια, άγκυρα έχει ρίξει και ο δικός μας (καθότι έχει καταγωγή από την Ηρακλειά) Γιάννης Γαβαλάς που επιμελείται του μενού στο Bakalo, ένα από τα πιο γοητευτικά μικρά εστιατόρια στο γειτονικό νησί… 

Haralampopoulos

Στο πλαίσιο ανάδειξης των τοπικών γεύσεων με μια δημιουργική ματιά, η «Anemi Hotels» συνεργάζεται φέτος με τον Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο που, εκτός από την κουζίνα του το «Sense Restaurant», στον τελευταίο όροφο του «Athens Was» με την εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη, ανέλαβε και το «Lure Restaurant» γύρω από την πισίνα του «Anemi Hotel» στην Φολέγανδρο, με μοναδική θέα στο λιμάνι του νησιού και την θάλασσα. Το μαγειρικό προφίλ του σεφ στηρίζεται σε βιώματα και μνήμες αλλά και σε σύγχρονες τεχνικές που φέρνουν στο σήμερα ανανεωμένες τις πιο κλασικές ιδέες. Με άλλα λόγια «πιάτα που μυρίζουν Ελλάδα».

Και ο Λαζάρου στην Ιο 

Ποιους άλλους θα συναντήσουμε; τον μετρ των θαλασσινών Λευτέρη Λαζάρου στο Liostasi στην Ίο. Τον ορεξάτο  Χάρης Νικολούζος σε διπλή εμφάνιση… Η πρώτη είναι η γευστική επιμέλεια του πανέμορφου ξενοδοχείου Cocomat στη Σέριφο με υλικά ως επί το πλείστον από το νησί. Ετοιμάζει επίσης κάτι πολύ προσωπικό στη Πάρο.  Εκεί όπου θα συναντήσουμε φέτος και το βραβευμένο ιταλικό Giacomo της Κηφισιάς. Και τέλος, το εστιατόριο της Φάρμας Μπράλου κλείνει για τη καλοκαιρινή σεζόν στο Κολωνάκι και μετακομίζει στην Τήνο

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Σίφνος: Παραδοσιακό Πάσχα με κατάνυξη και αυθεντικότητα

Η παραδοσιακή φιλοξενία των Σιφνιών και η μοναδική ομορφιά του τοπίου καθιστούν τη Σίφνο ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από μια απλή εξόρμηση.

Ελλάδα: Τα έθιμα του Πάσχα σε κάθε γωνιά της χώρας (videos)

Το σταθερό σε όλη την Ελλάδα τελετουργικό, συμπληρώνεται με πολλά ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας

Στην λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο ο Πρωθυπουργός

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου επίσης στο νησί

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

“Πρέβελης”: Ετοιμάζεται σιγά σιγά για το τελευταίο του ταξίδι, στη Τουρκία

Το "Πρέβελης" κλείνει το κύκλο της ιστορίας του. Από χθες στην Ελευσίνα και από εκεί περιμένει το .. πράσινο φως για τα διαλυτήρια στην Τουρκία