Τετάρτη, 30 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΑυτοχειρία: Νησιά Αιγαίου και Κρήτη έχουν το ... προβάδισμα

Αυτοχειρία: Νησιά Αιγαίου και Κρήτη έχουν το … προβάδισμα

|

τα έτη της «σκληροπυρηνικής» κρίσης, 2010-2015, σημειώθηκαν τουλάχιστον 2.989 αυτοκτονίες, με τους άνδρες να είναι περισσότεροι από τις γυναίκες (για κάθε 4 άνδρες αντιστοιχεί μία γυναίκα), ενώ η Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και η Αττική προπορεύονται στα περιστατικά αυτοχειριών.

«Είναι πολύ μεγάλο βήμα να φτάσει κανείς να μιλήσει σ’ εμάς, να νιώσει ότι υπάρχει κάποιος που θα τον ακούσει δίχως να τον κρίνει», είναι τα πρώτα λόγια της Ολγας Θεοδωρικάκου, συντονίστριας του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της «Κλίμακας» και της 24ωρης γραμμής παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2015, που δημοσιεύθηκαν μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, σημειώθηκαν 529 αυτοκτονίες, 8.000 απόπειρες, ενώ 5.500 άτομα βίωσαν το πένθος της πρόωρης απώλειας (βλ. το εξαιρετικό ρεπορτάζ του Γιάννη Παπαδόπουλου στην κυριακάτικη «Καθημερινή» της 27/5/2018, με τον τίτλο «Αυτοί που μένουν πίσω»). Με τα έως τώρα ανεπίσημα στοιχεία, το 2016 και το 2017 κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα, ενώ για τα έτη της «σκληροπυρηνικής» κρίσης, 2010-2015, σημειώθηκαν τουλάχιστον 2.989 αυτοκτονίες, με τους άνδρες να είναι περισσότεροι από τις γυναίκες (για κάθε 4 άνδρες αντιστοιχεί μία γυναίκα), ενώ η Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και η Αττική προπορεύονται στα περιστατικά αυτοχειριών.

Η 24ωρη γραμμή δέχεται ετησίως περί τις 13.000 κλήσεις, εκ των οποίων οι 3.000 είναι πολύ σοβαρές περιπτώσεις, ενώ το 90% εξ αυτών αποτρέπεται. Το Κέντρο, για το 2017, δέχθηκε 761 άτομα, έχοντας ολοκληρώσει συνολικά 5.800 συνεδρίες. «Είναι πάγια θέση μας ότι περίπου το 95% των συμβάντων μπορεί να αποτραπεί, αρκεί να ξεπεραστεί το στίγμα –π.χ., για θρησκευτικούς ή κοινωνικούς λόγους– και εκείνος που περνάει από το μυαλό του η αυτοχειρία να μιλήσει αμέσως. Πρέπει, όμως, και το περιβάλλον να έχει διαρκώς τα μάτια και τα αυτιά ανοικτά για σημάδια που μπορεί να δίνει κάποιος – είναι σχεδόν βέβαιο ότι εκείνος που σκέφτεται την αυτοχειρία θα δώσει σημάδια. Και κάτι ακόμη σημαντικότερο: είναι μύθος ότι εκείνος που αναφέρει ότι θέλει να αυτοκτονήσει τελικά δεν θα το κάνει», λέει η Ολγα Θεοδωρικάκου. Η ίδια αναφέρει κάτι πολύ ενδιαφέρον: το 85% των αυτοχείρων έχει έρθει σε επαφή με επαγγελματίες της υγείας, σηματοδοτώντας την ανάγκη για πληρέστερη εκπαίδευση, αλλά και επαγρύπνηση στις δομές υγείας. «Οπως ξέρετε, ο χώρος της ψυχικής υγείας απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση· δεν υπάρχει “πασπαρτού”», αναφέρει η Ολγα Θεοδωρικάκου.

Ο λόγος για τον οποίον οδηγείται κάποιος στην αυτοχειρία, λένε οι ειδικοί, δεν είναι ποτέ μονοδιάστατος. «Είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι φταίει η κρίση ή μία ερωτική απογοήτευση, διότι, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όλοι θα οδηγούνταν στην αυτοκτονία», σημειώνει η Ολγα Θεοδωρικάκου. «Υπάρχουν πάντοτε και ψυχοπαθολογικά αίτια, που προφανώς εντείνονται από τις εξωτερικές συνθήκες». Η ίδια περιγράφει ότι πολλές φορές η γραμμή έχει βοηθήσει επιτόπου άτομα λίγα λεπτά προτού οδηγηθούν στο μοιραίο. «Εχουμε συνεργαστεί πολλάκις με την αστυνομία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η παρέμβαση, όμως, δεν είναι πάντοτε ασφαλής επιλογή», λέει η ίδια, ενώ περιγράφει ένα πρόσφατο περιστατικό: «35χρονος άνδρας τηλεφώνησε ακριβώς τη στιγμή που ήταν έτοιμος να βάλει τέλος στη ζωή του, για ένα σύνολο λόγων: απομόνωση, επαγγελματικά και ψυχοπαθολογικά προβλήματα, απόπειρες αυτοκτονίας. Εμείς καταφέραμε να παρέμβουμε στο σπίτι του και να τον οδηγήσουμε σε νοσηλεία».

Σε αυτό ακριβώς το σημείο, της νοσηλείας και του follow-up, της παρακολούθησης δηλαδή μετά την έξοδο από τη δομή υγείας, εστιάζει η Ολγα Θεοδωρικάκου. «Εχουμε επανειλημμένως ενημερώσει τις δομές υγείας για απλά πράγματα κατά τη νοσηλεία ατόμου που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, όπως, ας πούμε, να μην τοποθετείται ο ασθενής σε ψηλό όροφο ή κοντά σε παράθυρο, να υπάρχει 24ωρη παρουσία ειδικού δίπλα του για την αποφυγή χρήσης αντικειμένων ως φονικών όπλων, ενώ είναι απολύτως απαραίτητο, μετά το πέρας της νοσηλείας, να υπάρξει παρακολούθηση της πορείας του ατόμου – στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω στο follow-up».

Οι ειδικοί, πάντως, τουλάχιστον για τη χώρα μας, θεωρούν ότι δεν υπάρχουν τάσεις μιμητισμού, όπως συμβαίνει κατά κόρον στο εξωτερικό, αλλά, όπως λένε, η αντιμετώπιση από τον Τύπο είναι τις περισσότερες φορές λανθασμένη. «Αν προσέξετε τα δημοσιεύματα του –αξιόπιστου και σοβαρού– διεθνούς Τύπου για την αυτοκτονία του Αντονι Μπουρντέν, θα δείτε ότι σε κάθε ρεπορτάζ αναφέρονται οι εγχώριες γραμμές πρόληψης αυτοκτονίας. Στην Ελλάδα, υστερούμε στη σωστή αντιμετώπιση, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας».

Οπως και να ’χει, τρόποι πρόληψης υπάρχουν. Μένει να μπορέσουμε να τους εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας, να ακούμε, να μιλάμε και να ζητούμε βοήθεια – να μη φοβόμαστε το στίγμα, να δίνουμε περισσότερη σημασία στη ζωή παρά στο τι θα πουν οι άλλοι…

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Island Hopping à la Αμερικανικά: Οι τουρίστες επιλέγουν πολυνησιακές διαδρομές με “καρδιά” τις Κυκλάδες

Από τη Μύκονο και τη Νάξο μέχρι τη Μήλο και την Ίο, οι τουρίστες του 2025 επιλέγουν εμπειρία πολλαπλών σταθμών αντί για μονοδιάστατες διακοπές – Στο προσκήνιο το αυθεντικό και το λιγότερο προβεβλημένο.

Εκεί που γεννήθηκε η “Όμορφη Πόλη” – Χώρος πολιτισμού και μνήμης η οικία του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά

Η απόφαση του ΚΣΝΜ ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου, το οποίο θα λειτουργήσει ως χώρος πολιτισμού και μνήμης

Καλοκαιρινό γλέντι στην Κεραμωτή με τον Λευτέρη Βαζαίο, Ραντεβού στις 8 Αυγούστου!

Μια αυγουστιάτικη νύχτα γεμάτη μουσική, χορό και νιώματα από τον Σύλλογο Κεραμιωτών Νάξου, με τη συνοδεία του παραδοσιακού συγκροτήματος του Λευτέρη Βαζαίου.

Ελλάδα: Δώδεκα ακτές χάνουν τη «Γαλάζια Σημαία» για το 2025. Ποιες είναι

Αποσύρθηκαν από τον διεθνή κατάλογο λόγω πλημμελούς οργάνωσης και μη συμμόρφωσης με τα κριτήρια ασφάλειας και εξυπηρέτησης λουομένων.

Σίκινος: Πολιτισμός και βιοποικιλότητα με τη σφραγίδα του Cycladic Identity

Ολοκληρώθηκαν δύο νέα προγράμματα του Cycladic Identity στη Σίκινο Ψηφιακή εφαρμογή «Μονοπάτια Πολιτισμού Σίκινος» & «Καταγραφή και ανάδειξη της χλωρίδας της Σικίνου»

Δονούσα: Το ναυάγιο «ΩΡΙΩΝ» αποκτά φωνή μέσα από μια νέα ενημερωτική πινακίδα

Στον όρμο του Κέδρου, ένα πλοίο-φάντασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου διηγείται πλέον την ιστορία του σε ντόπιους και ταξιδιώτες

“Η Νάξος παράγει, εξαιρετικό μέλι”: Ο Ι. Ματζάκος μιλάει για τον “θαυμαστό κόσμο της μέλισσας” (video)

Ο έμπειρος μελισσοκόμος μιλά για τη ζωή στην κυψέλη, την τέχνη της μελισσοκομίας και τη σημασία της τοπικής παραγωγής, λίγο πριν την ομιλία του στην Κωμιακή.

“Μαζί ομορφαίνουμε το χωριό μας”, εθελοντική δράση βαψίματος στα σοκάκια του Σαγκρίου

Οι κάτοικοι του Σαγκρίου δίνουν το παράδειγμα με χρώμα, χαμόγελο και συλλογική διάθεση

Naxos Medical: Τα προγραμματισμένα ιατρεία για τον Αύγουστο 2025

Ουρολόγοι, αγγειοχειρουργός, νευρολόγος, πνευμονολόγος, πλαστικός χειρουργός και άλλες ειδικότητες έρχονται στη Νάξο – Κλείστε έγκαιρα το ραντεβού σας

Ξεκίνησαν οι εγγραφές μέσω ΕΣΠΑ σε παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ του Δήμου Νάξου

Από 30 Ιουλίου έως 14 Αυγούστου 2025 η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για τη φιλοξενία παιδιών και ΑμεΑ σε δομές δημιουργικής απασχόλησης – Τι προβλέπει το πρόγραμμα

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν