Δευτέρα, 23 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΜαμάδες του Αιγαίου σας μισώ... Ολες σας μισώ

Μαμάδες του Αιγαίου σας μισώ… Ολες σας μισώ

|

 «Οι Μαμάδες του Αιγαίου ξέρουν καλύτερα αλλά οι Εστιάτορες θα το δείξουν σε όλο τον κόσμο»..  Το μύνημα του Γιάννη Παπαδόπουλου με την ευκαιρία της χθεσινής  εκδήλωσης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην Νάξο όσον αφορά της γαστρονομία και την ανάδειξή της ως βασικός πυλώνας ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος… 

Ποιος μπορεί αλήθεια να νικήσει την μαμά – μαγείρισσα; Την γιαγιά – μαγείρισσα; Κάθε εστιάτορας έρχεται αντιμέτωπος με τις αναμνήσεις των πελατών τους όταν κληθούν να δημιουργήσουν ένα πιάτο… Και ο Γιάννης Παπαδόπουλος μέσα από ένα ξεχωριστό άρθρο εξωτερικεύει αυτή την αέναη μάχη που δίνεται χρόνια… Και η ευκαιρία της παρουσίας του προγράμματος «Οι Μαμάδες του Αιγαίου ξέρουν καλύτερα» που διοργανώθηκε χθες το απόγευμα στη Νάξο, του έδωσε την ευκαιρία να μας θυμίσει την ανάγκη όλων ώστε η μαμά, η γιαγιά να επιστρέψει στο τραπέζι μας μέσα από τα τοπικά προϊόντα και με τις νέες τεχνικές. Και οι οποίες δεν έχουν καμία πρόθεση υποβιβασμού της ικανότητας της μητέρας ή γιαγιάς αλλά την ανάδειξή τους…

Ας διαβάσουμε αυτό το εκπληκτικό ξέσπασμα που σίγουρα μας αφορά όλους

«Τις μαμάδες του Αιγαίου τις μισώ. Σας μισώ όλες. Μισώ όλες τις μαμάδες του κόσμου. Είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης μου. Ο μεγαλύτερος εφιάλτης του εστιάτορα. Τις βλέπω συνεχώς μπροστά μου.

Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ζωής. Η πιο βαθειά ρίζα της ύπαρξης μας το κύτταρο του είναι μας. . Γεννούν παιδιά. Είναι αυτές που θα τα θηλάσουν θα τα ταΐσουν πρώτες. Τα μεγαλώνουν και μέσα από την τροφή τους τα κάνουν να ζουν και να ενταχθούν στον κόσμο. Αυτές θα τα μάθουν τι είναι γλυκό , αλμυρό, ξινό, κρύο , ζεστό , σκληρό μαλακό.

    Οι μαμάδες  θα τα ταΐσουν πρώτες τα λαχανικά τα φρούτα το ψάρι το κρέας. Θα διαμορφώσουν όλες τις συνταγές με βάση τις επιθυμίες των παιδιών τους. Θα μάθουν τι τους αρέσει , πως το προτιμούν, θα δεχτούν την απόρριψη την αντικατάσταση του πιάτου τη δημιουργία άλλου του αγαπημένου και πάντα φτιαγμένα με αγάπη.

      Θα μεγαλώσουν τα παιδιά και η κουζίνα της μαμάς θα τα συντροφεύει πάντα. Στο σχολείο, στο παιχνίδι, στην εκδρομή, στο στρατό, στο ταξίδι, στη φοιτητική ζωή και αργότερα στο κολατσιό το επαγγελματικό χώρο . Στο γάμο μετέπειτα η μαμά θα μαγειρεύει για παιδιά και εγγόνια. Δεν θα τις ξεπεράσουμε ποτέ.  Είναι εκπληκτικό πως θυμούνται τα αγαπημένα φαγητά όλων τα καλωσορίζουν  μ αυτά , γιορτάζουν,  βρίσκονται υπάρχουν μέσα απ’ αυτά και διατηρούν τους θεμελιώδεις κρίκους της οικογένειας. Καμία σύζυγος δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει στα αγαπημένα φαγητά του συζύγου της την πεθερά της. Ας σηκώσει το χέρι του από όλους εδώ όποιος λατρεύει τα γεμιστά ή τα κεφτεδάκια ας πούμε και θεωρεί ότι η κυρία Μπαρμπαρήγου μπορεί να τα κάνει νοστιμότερα από  τη μάνα του. Κρίμα για εκείνα τα παιδιά που δεν γνώρισαν μάνα ‘η που οι μαμάδες τους δούλευαν τόσο πολύ και δεν αφοσιώθηκαν όσο θα ήθελαν σ’ αυτά.

     Τις μισώ λοιπόν όλες τις μαμάδες γιατί όλοι οι πελάτες μας συνειρμικά και υποσυνείδητα έχουν συνδέσει την τέλεια γεύση την γαστριμαργική ικανοποίηση την απόλαυση  μ’ αυτές. « Πολύ καλό αλλά δεν είναι σαν της μαμάς μου» είναι μια έκφραση που συναντάμε συχνά. Δεν έχουν όλες οι μαμάδες ταλέντο στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική όμως δεν υπάρχει ούτε μία μαμά στον κόσμο που να μην κάνει έστω και ένα φαγητό τέλεια. Ένα φαγητό με αξεπέραστη και απλησίαστη γεύση ιδανικό που προκαλεί τέτοιες αισθήσεις μυρωδιές κι αρώματα που ο μεγαλύτερος σεφ του κόσμου δεν θα φτάσει ποτέ.   Είναι οι μαμάδες  ο μόνιμος αντίπαλος που δεν θα καταφέρουμε να κερδίσουμε ποτέ παρά μόνο να πλησιάσουμε κάποιες φορές.

   Όλοι κουβαλάμε μέσα μας τις μαμάδες μας γιατί μας έδωσαν δύο κορυφαία εφόδια για να ζήσουμε τη γλώσσα τη μητρική για να επικοινωνούμε και την τροφή για να ζούμε.

   Γι’ αυτούς τους λόγους λοιπόν τις μαμάδες τις  μισώ περισσότερο γιατί τελικά δεν μπορώ να τις μισήσω αληθινά  αλλά να τις λατρεύω. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που το φαγητό είναι ιεροτελεστία με μια Αιγαιοπελαγίτικης προέλευσης Μάννα με τεράστιο ταλέντο στη μαγειρική και την ζαχαροπλαστική. Ήταν και η αίτια της ενασχόλησης και της εξέλιξης και του σεφ αδελφού Δημήτρη με  το επάγγελμα.

   Όλος αυτός λοιπόν ο θησαυρός που κουβαλάμε από τις μαμάδες μας μαζί με τα λαογραφικά και πολιτιστικά στοιχεία  είναι η άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά. Αυτό είναι η γαστρονομία γενικότερα. 

  Στην σημερινή εκδήλωση υπό την αιγίδα της περιφέρειας στην πολύ σημαντική πρωτοβουλία που μας χαροποιεί ιδιαίτερα με την ιδανική επιλογή της κυρίας Μπαρμπαρήγου (για να υποστηρίξει την εξωστρέφεια της ελληνικής γαστρονομίας) επειδή  η Περιφέρεια η Πολιτεία αγκαλιάζει το χώρο μας. Θέλω να προσθέσω τούτο.  Ας φροντίσουμε να πορευτούμε μαζί τους Εστιάτορες μαζί με τους επαγγελματίες της Εστίασης . Εμείς είμαστε οι πρεσβευτές του θησαυρού που λέγεται Κουζίνα του Αιγαίου η Ελληνική Κουζίνα (καλύτερα κατά τη γνώμη μου-αλλά δεν στέκομαι σ’ αυτό).

Έτσι λοιπόν θα διαμορφώσω το μήνυμα:

 « Οι Μαμάδες του Αιγαίου ξέρουν καλύτερα αλλά οι Εστιάτορες θα το δείξουν σε όλο τον κόσμο»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Συρία – Μακελειό στη Δαμασκό: Τουλάχιστον 22 νεκροί από επίθεση σε ελληνορθόδοξη εκκλησία

Ο πρώτος μεγάλος βομβιστικός στόχος στην πρωτεύουσα της Συρίας από την αλλαγή καθεστώτος – Σοκαρισμένοι οι πιστοί, καταδικάζει η διεθνής κοινότητα

Κουφονήσια: Παρουσιάστηκε νέα τεχνολογία επεξεργασίας λυμάτων

Η καινοτόμος ηλεκτρολυτική μέθοδος προσφέρει τεταρτοβάθμια επεξεργασία, καλύπτει τη νομοθεσία, παράγει ενέργεια και καθαρό νερό έτοιμο για άρδευση ή εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα

Η μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα της Φραντζέσκας: Μνήμη, γεύση και παράδοση σε ένα ταψί

Μια συνταγή που περνά από γενιά σε γενιά, με αληθινές ιστορίες, γλυκά κρεμμύδια και τη θαλπωρή του σπιτιού

Χίος: Σε εξέλιξη για δεύτερο 24ωρο η καταστροφική πυρκαγιά

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο νησί – Τρεις ταυτόχρονες εστίες αυξάνουν τις υποψίες – Στο νησί και η ΔΑΕΕ για διερεύνηση αιτιών

Το Δημοτικό Σχολείο Τριπόδων Νάξου στο “The Lyceum Project – Children in the Age of AI”

Ο Διευθυντής του σχολείου μας, κος Χρήστος Σκάρκος, συμμετείχε στη θεματική συνεδρία για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Εκπαίδευση, εκπροσωπώντας τη φωνή της σχολικής πράξης

Νάξος: Η αναβίωση του Κλήδονα στο Γλινάδο (24/06) λόγω καιρικών συνθηκών

Μια από τις πιο ζωντανές παραδόσεις του καλοκαιριού αναβιώνει ξανά στο Γλινάδο (χωριό της Νάξου) – με φωτιές, πηδήματα και τη μαγεία του Αϊ-Γιαννιού

Όταν οι Κυκλάδες ήταν μία: Το βυθισμένο τοπίο του Αιγαίου πριν 20.000 χρόνια

Πριν την άνοδο της θάλασσας, η Νάξος, η Πάρος και η Μύκονος δεν ήταν νησιά, αλλά μέρος μιας μεγάλης στεριάς – η ιστορία της χαμένης ενδοκυκλαδικής πεδιάδας και της ξεχωριστής Αμοργού

Νάξος – Τρίποδες: Αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα

Μια βραδιά με φωτιές, παράδοση και καλοκαιρινή χαρά στον Άγιο Νεκτάριο

Εικονική περιήγηση στον ναό του Απόλλωνα μέσω επαυξημένης πραγματικότητας (vid)

Η τεχνολογία φέρνει στο φως τον αρχαίο ναό του 6ου αιώνα π.Χ., προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία περιήγησης και σύνδεσης με την ιστορία του κυκλαδικού πολιτισμού.

Η Τέχνη που ενώνει τα νησιά: Έρχεται η 3η Χορευτική Σύμπραξη Κυκλάδων στη Νάξο;

Μαθητές από 7 νησιά της Περιφέρειας ανεβαίνουν στη σκηνή με ψυχή, ταλέντο και φαντασία — Μια γιορτή πολιτισμού με επίκεντρο τον χορό και τη συνεργασία

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Τραγωδία στο Κουφονήσι: 88χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη γυναίκα από τη θαλάσσια περιοχή «Άμμος» στο Κουφονήσι. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στο Ιατρείο Κουφονησίου. Προανάκριση από το Λιμεναρχείο Νάξου.