Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠάρος: Οι ...μαμάδες μαγειρεύουν καλύτερα και ξέρουν περισσότερα

Πάρος: Οι …μαμάδες μαγειρεύουν καλύτερα και ξέρουν περισσότερα

|

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (03/06) στην Παροικιά της Πάρου, η δράση «Aegean Mamas Know Best» –  Συμμετείχε η  Πρέσβης της Γαστρονομικής Περιφέρειας, σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και ο εκπρόσωπος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, σεφ Κώστας Μπουγιούρης

Με μεγάλη επιτυχία, στα πλαίσια της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, η δράση  «Aegean mamas know best – Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα», της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενεργοποίησε τον γαστρονομικό πλούτο της Πάρου, τις γιαγιάδες, τις μαμάδες και τα παιδιά και απέδειξε ότι μέσα από το πέρασμα του χρόνου, οι γεύσεις κυκλοφορούν και δημιουργούν μνήμες και συναισθήματα. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο επικεφαλής της δράσης, Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης ο έπαρχος Πάρου και πρόεδρος Περιφερειακού συμβουλίου Κώστας Μπιζάς, ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος και η αντιδήμαρχος Θεοδώρα Σαρρή.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018 στην κεντρική πλατεία Μαντώ Μαυρογένους στην Παροικιά με κεντρικό θέμα: «Ο θησαυρός των παραδοσιακών συνταγών της Πάρου». Για το σκοπό αυτό, ενεργοποιήθηκαν οι γυναικείοι σύλλογοι της Παροικιάς, της Νάουσας, της Μάρπησας, της Αντιπάρου και παρουσίασαν συνταγές και παρασκευές από τον τόπο τους, ένα γαστρονομικό πλούτο που κατέκτησε το πλήθος του κόσμου που συμμετείχε.

Οι Παριανοί σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και Κώστας Μπουγιούρης, συντόνισαν το ζωντανό μαγείρεμα με ρεβυθάδα Παριανή, τυρόψωμο και τηγανίτες με πετιμέζι από τον σύλλογο γυναικών Νάουσας, Ξυνογαλένιες από τον σύλλογο γυναικών Αντιπάρου, σπανακοπιτάκια από τον σύλλογο γυναικών Πάρου Αριής.  Τηγάνισαν κολοκυθοκεφτέδες και έφτιαξαν επί τόπου ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, ο σύλλογος γυναικών Μάρπησσας.

Ο «φούρνος του Ραγκούση» με σεφ τον Αντώνη Ραγκούση παρασκεύασε σε μεγάλο καζάνι τον ζαχαρομπακλαβά. Το ζαχαροπλαστείο «Χαμηλοθώρης» παρουσίασε την παρασκευή του Παριανού αμυγδαλωτού το οποίο σερβίρεται στους γάμους και κοινωνικές εκδηλώσεις. Ο σεφ Κώστας Μπουγιούρης δημιούργησε την μελιτζανοσαλάτα με πετιμέζι. Η πρέσβης της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, Νότιο Αιγαίο, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έδωσε τον λόγο και παρακίνησε τις εκπροσώπους των συλλόγων να παρουσιάσουν παριανές συνταγές της αιγαιακής κουζίνας και το κοινό να τις αναδείξει στην καθημερινότητα του οικογενειακού τραπεζιού από τη γιαγιά στη μαμά με τη συμμετοχή του παιδιού.

Στο μεταξύ, οι μικροί μάγειροι από τον δημοτικό παιδικό σταθμό Μάρπησας τα «Δελφινάκια» ετοίμασαν τα ζυμαράκια τους με τη βοήθεια των νηπιαγωγών και έδωσαν τη χαρούμενη νότα στην εκδήλωση. Όταν ρωτήθηκαν τι φαγητά τους αρέσουν από τη γιαγιά, τη μαμά, ήταν ετυμόλογα και είχαν άποψη για τις γεύσεις.

Κεράσματα πρόσφεραν στον κόσμο όλοι οι σύλλογοι αλλά και επιχειρήσεις με παραδοσιακά προϊόντα και όλες τις παραπάνω παρασκευές. Μεταξύ άλλων, ο ξυλόφουρνος  έφερε σιροπιαστά, μηλοπητάκια, ψωμί με λιαστή τομάτα. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου κέρασε το υπέροχο κρασί του νησιού και εξαιρετικές ποικιλίες τυριών όπως κρασοτύρι, λαδοτύρι, κεφαλάκι, κεφαλογραβιέρα. Ο φούρνος του Νικήτα Τριβυζά βουτήματα με αμύγδαλο, παραδοσιακά -αμυγδαλωτά- της Μάρπησσας και μυζηθροπιτάκια. Το Πάριον τυροκομείο, τυρί κεφαλοτύρι. Ο φούρνος Αλιπράντη τις παραδοσιακές φουσκωτές.

Η εκδήλωση άνοιξε με τσαμπούνα και παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό κέντρο τέχνης και πολιτισμού «Τεχνηντάρι» της Κατερίνας Νίκα δίνοντας τοπικό χρώμα. Ο Δήμος Πάρου η ΚΔΕΠΑΠ υποστήριξαν με υποδομές και εξοπλισμό. Χορηγός ήταν το ξενοδοχείο Aegeon, υποστηρικτές, ο φούρνος Αλιπράντη, η κάβα Σαρρής. Αποκλειστικός αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019,  είναι η Aegean Airlines.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καστράκι: Τα σπινθηροβόλα μάτια του Εσταυρωμένου έβλεπαν τον κόσμο

Ο Γιώργος Καρνέζης γράφει για την παρουσία του Κυριάκου Σαλτερή στα πολιτιστικά δρώμενα του Καστρακίου

Ρήγμα Ανύδρου: Εδωσε σεισμό 4.3 R μεταξύ Αμοργού – Σαντορίνης

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού και κοντά στη Σαντορίνη - Η δόνηση ταρακούνησε το νησί ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα

Νάξος – Τραγαία: Μεγάλο Σάββατο με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…”

Νάξος: Μεγάλο Σάββατο στην Τραγαία με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…” (video)

Ανδρος: Το όνειρο του Κλειστού Γυμναστηρίου γίνεται πραγματικότητα

Το όνειρο του Κλειστού στην Άνδρο γίνεται πραγματικότητα – Άνοιξε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του - Τι αναφέρει ο δήμαρχος κος Σουσούδης

Κάλυμνος: Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Κροτίδες: Κατάσχεση 130.000 τεμαχίων – Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Πρόταση Ημέρας: Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές

Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές με την σφραγίδα της Κέρκυρας

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

“Πρέβελης”: Ετοιμάζεται σιγά σιγά για το τελευταίο του ταξίδι, στη Τουρκία

Το "Πρέβελης" κλείνει το κύκλο της ιστορίας του. Από χθες στην Ελευσίνα και από εκεί περιμένει το .. πράσινο φως για τα διαλυτήρια στην Τουρκία