Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΤουρκία: Ξεπουλάει "πακέτο" αρχαία Ελληνική πόλη στα 5,6 εκατ. λίρες

Τουρκία: Ξεπουλάει “πακέτο” αρχαία Ελληνική πόλη στα 5,6 εκατ. λίρες

|

Η Τουρκική Κυβέρνηση προχωρεί σε αξιοποίηση των … περιουσιακών της στοιχίων και έβγαλε στο σφυρί (από το 2015) ένα από τα αρχαιότερα τουριστικά θέρετρα, την Βαργυλία,, που βρίσκεται στα παράλια της Μικράς Ασίας 

Αποτελεί έκπληξη; Όχι… Απλά ήταν κάτι που είχε ακουστεί από το 2015, όταν και αρχικά κανείς δεν το πίστεψε και τώρα πάμε στην λογική και του …ξεπουλήματος. Αναφερόμαστε στην αρχαία ελληνική πόλη της Βαργυλίας, η οποία βγαίνει στην αγορά για 5,6 εκατομμύρια λίρες (!!!)  σύμφωνα με ανταπόκριση των Times του Λονδίνου από την Κωνσταντινούπολη.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η αρχαία ελληνική πόλη της Βαργυλίας που βρίσκεται κοντά στο τουρκικό θέρετρο της Αλικαρνασσού, έχει βγει προς πώληση από το 2015 και μάλιστα διατίθονταν προς πώληση από μεσιτικό γραφείο δημόσιο για το ποσό των 22 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών ή 10 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (!!!) Και τώρα η τιμή έχει πέσει αρκετά όπως διαβάζουμε… Ο χώρος των 330 στρεμμάτων περιλαμβάνει θέατρο, ακρόπολη και νεκρόπολη και αφού ποτέ δεν έχει ανασκαφεί πλήρως, θα μπορούσε να έχει πολλούς θησαυρούς κρυμμένους κάτω από τη γη.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των Times, η σύγχρονη Τουρκία φιλοξενεί πολλά αρχαία μνημεία της Ελλάδας, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται κατά μήκος του Αιγαίου και των ακτών της Μεσογείου. Οι χώροι αυτοί, καθώς και άλλοι ανήκουν στο τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και σε αυτούς έχουν γίνει προσεκτικές ανασκαφές και είναι καλά διατηρημένοι. Και λόγω του ότι μικρότεροι χώροι όπως αυτός της Βαργυλίας απειλούνται –  σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία δεν επιτρέπεται η ανέγερση οικοδομών σε αρχαιολογικούς χώρους – ακολούθησαν εκκλήσεις από τους Τούρκους αρχαιολόγους προς το τουρκικό δημόσιο ώστε ο χώρος να γίνει προστατευόμενος.

Κάτι που δεν έγινε… Το κυνήγι του θησαυρού είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο στην Τουρκία, τόσο σε αρχαίες τοποθεσίες όσο και σε μέρη όπου υπάρχουν φήμες ότι οι αρμενικές οικογένειες έθαψαν το χρυσό τους πριν φεύγουν από την Ανατολία το 1915.

Ιστορικά

Κατά την παράδοση, η πόλη (σ.σ. στην Καρία της Μικράς Ασίας, στα νότια παράλια μεταξύ της Ιασού και της Μύνδου) ιδρύθηκε από τον μυθικό ήρωα Βελλεροφόντη προς τιμή του συντρόφου του που ονομαζόταν Βάργυλος, ο οποίος σκοτώθηκε από χτύπημα του Πήγασου. Κοντά στην πόλη βρισκόταν ο ναός της Αρτέμιδος Κινδυάδος, ο οποίος θεωρούνταν θαυματουργός, καθώς κατά την αναφορά του Στράβωνα όταν έβρεχε το νερό δεν τον άγγιζε. Η Άρτεμις και ο Πήγασος αποτελούν συχνές παραστάσεις των νομισμάτων της πόλης.

Το 201 με 200 π.Χ. κατά την διάρκεια του Α´ Κρητικού πολέμου ο Φίλιππος Ε´ της Μακεδονίας διαχείμασε με τον στόλο του στην Βαργυλία ενώ βρισκόταν αποκλεισμένος από τις ναυτικές δυνάμεις της Περγάμου και της Ρόδου. Στην περιοχή υπήρχε επίσης μνημείο της ελληνιστικής περιόδου το οποίο απεικόνιζε την Σκύλλα, μυθικό τέρας της θάλασσας. Σήμερα εκτίθεται στο Βρετανικό μουσείο.

Σε μεταγενέστερες περιόδους η πόλη φαίνεται να καλούνταν επίσης και Άνδανος και αργότερα Μαρκιανούπολη. Από τους πιο σημαντικούς κατοίκους της πόλης, ο επικούρειος φιλόσοφος Πρώταρχος καθώς και ο ολυμπιονίκης του 3ου αιώνα π.Χ. Μενεσθέας.

Πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ /// Φωτογραφίες: Wikimedia / Hurriyet


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΑΣ Νάξου: Μεγάλη διάκριση για τον Νικηφόρο Κατσαρά, στις προπονήσεις προεπιλογής της Εθνικής Κ15

Ο ταλαντούχος τερματοφύλακας του ΠΑΣ Νάξου και της Μικτής Ομάδας της ΕΠΣ Κυκλάδων ξεχωρίζει στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της ΕΠΟ.

Ερχεται απαλλαγή από ΦΠΑ για περισσότερους επαγγελματίες

Απαλλαγή από ΦΠΑ για περισσότερους - Από τις 10.000 ευρώ ακαθάριστα έσοδα σχεδιάζεται να φτάσει στις 15.000 - Το νέο όριο θα ισχύσει από τον Ιούλιο

Αμοργός: Δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Στο πλαίσιο του Διάπλου της Ομάδας Αιγαίου 2025, προσφέρονται δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Το “Βήμα της Νάξου” ανήκει στη νέα γενιά! (video)

Οι μαθητές " του ΓΕΛ Νάξου "Μανώλης Γλέζος" καταπιάνονται" με καίρια ζητήματα που τους απασχολούν

Γ. Βρούτσης: Τίμησε την πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ιστιοπλοΐα, Ερμιόνη Γκίκα

Ο αναπληρωτής Υπ. Αθλητισμού Ι. Βρούτσης τίμησε την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ερμιόνη Γκίκα

Ζάκυνθος: Η Έλενα Ξυδιά με το πιάνο της στο Ναυάγιο (video)

Σε μια ακτή που η φύση έχει σμιλέψει ένα από τα πιο μαγευτικά τοπία του πλανήτη, η Έλενα Ξυδιά αφήνει το πιάνο της να αφηγηθεί μια ιστορία με νότες (video)

ΠΝΑΙ – Σαντορίνη: Δεκαεπτά (17) δράσεις για την τουριστική προώθηση

Πολυεπίπεδες διαφημιστικές δράσεις ύψους άνω των 550.000 ευρώ σε Ευρώπη, Αμερική και online πλατφόρμες – Στόχος η ενίσχυση της παγκόσμιας εικόνας του νησιού.

Βατικανό – Κονκλάβιο: Η διαδικασία εκλογής νέου Πάπα, 7 Μαϊου η πρώτη ημέρα

Στις 7 Μαΐου ξεκινά η διαδικασία για την ανάδειξη νέου Ποντίφικα - Όλο το τελετουργικό της μυστικής ψηφοφορίας στην Καπέλα Σιστίνα, από το «extra omnes» μέχρι τον λευκό καπνό και το «habemus papam»

Τήνος – “Κοινό Τηνίων”: Παραίτηση του δημοτικού συμβούλου Πέτρου Κουσουνάδη, ποιος ο λόγος;

Σε εφαρμογή της αρχής της εναλλαγής, ο Π. Κουσουνάδης υπέβαλε την παραίτησή του από το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου.

Νάξος – 2η Λογοδοσία Δήμου Νάξου & Κυκλάδων: Στο επίκεντρο υποδομές, καθημερινότητα και διαφάνεια

Η αντιπολίτευση Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θέτει κρίσιμα ζητήματα στο πλαίσιο της 2ης Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2025.

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Νάξος: Καλό ταξίδι …Γιώργο, σου άξιζε ένα καλύτερο μέρος να ζήσεις

Μία φίλη και μέλος της Φιλοζωϊκής Νάξου αποχαιρετά με έναν ιδιαίτερο τρόπο μία γάτα που έφυγε... Διαβάστε το λόγο...

Νάξος – Βασ. Κόκκοτας: Αντίο στο φίλο και συνεργάτη Βαγγέλη Γαλατερό

Ο πρώην Δήμαρχος Νάξου, Βασίλης Κόκκοτας αποχαιρετά το φίλο και συνεργάτη του στον Δήμο Νάξου Βαγγέλη Γαλατερό

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Aegean Airlines: Πτήση προς Ρόδο πήγε .. Κω, δεν προσγειώθηκε στη Νάξο

προβλήματα στις αεροπορικές πτήσεις της Aegean Airlines και Olympic Air λόγω κακών καιρικών συνθηκών

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία, το “Blue Star Naxos” θα ταξιδέψει λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Απεργία των πλοίων την Πρωτομαγιά με βάση την απόφαση της ΠΝΟ - Πως θα κινηθούν τα πλοία της Blue Star Ferries;

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας