Η Κάρπαθος αποτελεί μία πραγματική «όαση ανεφοδιασμού» για τα διερχόμενα μεταναστευτικά πουλιά κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής – Και πλέον έχει ταξιδιωτικό οδηγό με καταγραφή όλων των ειδών που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει στο νησί
Πάνω από 200 είδη πουλιών που μπορεί να παρατηρήσει κανείς και 10+2 διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει όποιος φυσιολάτρης επισκεφθεί την Κάρπαθο, περιλαμβάνει ο Ορνιθοτουριστικός Οδηγός και ο Ορνιθοτουριστικός χάρτης, των οποίων η έκδοση ολοκληρώθηκε σήμερα με πρωτοβουλία της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Καρπάθου και την εταιρεία NCC.
Η Κάρπαθος των πουλιών» είναι ο τίτλος των εν λόγω εντύπων, ένας τίτλος που δικαιώνει απόλυτα την Κάρπαθο και ό, τι σχετίζεται με την γεωγραφική της θέση και σαφέστατα με το γεγονός ότι είναι καταφύγιο σε πολλά είδη πουλιών.
Η Κάρπαθος αποτελεί μία πραγματική «όαση ανεφοδιασμού» για τα διερχόμενα μεταναστευτικά πουλιά κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής. Συνεπώς, η Επιτροπή Τουρισμού συντελεί με αυτή την προσπάθεια στην ανάπτυξη του ορνιθοτουρισμού στο νησί μας και της ορνιθοπαρατήρης, γεγονός που θα συμβάλει σημαντικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο νησί μας.
“Σε προσκαλούμε να επισκεφτείς την Κάρπαθο για να μοιραστούμε μαζί σου τον φυσικό μας πλούτο» αναφέρει συν τοις άλλοις στο προλογικό του σημείωμα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού κ. Μιχάλης Λυτός και προσθέτει “Ο οδηγός αυτός δημιουργήθηκε για να σε συνοδεύσει στην περιήγησή σου και την παρατήρηση των πουλιών στο νησί, προτείνοντας διαδρομές για να ακολουθήσεις και πουλιά να παρατηρήσεις».
Η Κάρπαθος αποτελεί έναν εξαιρετικό τόπο για παρατήρηση πουλιών και διαθέτει εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να την καταστήσουν έναν σημαντικό ορνιθοτουριστικό προορισμό. Τα βασικά πλεονεκτήματα της περιοχής συνοψίζονται ως εξής: (α) μεγάλη ποικιλία πουλιών (μικρόπουλα, αρπακτικά, θαλασσοπούλια), (β) σπάνια είδη όπως ο Σπιζαετός, ο Αιγαιόγλαρος, ο Μαυροπετρίτης και πολλά μεταναστευτικά (γ) εύκολη ορνιθοπαρατήρηση και φωτογράφηση ιδίως κατά την περίοδο της μετανάστευσης (π.χ. παρατήρηση μεγάλων αρπακτικών που χρησιμοποιούν το μεταναστευτικό διάδρομο που περνάει από την Κάρπαθο για το ταξίδι τους στην Αφρική), (δ) σημαντικοί τύποι οικοτόπων που υποστηρίζουν την παρουσία διαφορετικών ειδών πουλιών, (ε) πλούσιο πολιτιστικό και λαογραφικό ενδιαφέρον με τοπικές παραδόσεις και πολλές μορφές λαϊκής τέχνης που επιβιώνουν μέχρι σήμερα και (στ) η προστατευόμενη περιοχή Β. Καρπάθου, Σαρίας και Αστακιδονησίων, που έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000, της οποίας την προστασία και διαχείριση έχει αναλάβει ο Φορέας Διαχείρισης Καρπάθου – Σαρίας.
Η Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Καρπάθου ευχαριστεί πολύ όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του οδηγού και ιδιαίτερα τον Άγγλο καθηγητή Roger Jinkinson άριστο γνώστη της ορνιθοπανίδας της Καρπάθιου.
Το έντυπο και ο χάρτης έχουν εκδοθεί στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και θα διατίθεται σε λίγες εβδομάδες δωρεάν.
Δελτίο Τύπου