H Οδύσσεια του Ομήρου ανακηρύχθηκε ως η κορυφαία ιστορία που διαμόρφωσε τον κόσμο – Τα δέκα πιο σημαντικά βιβλία σύμφωνα με έρευνα του BBC – Εντός δεκάδας και η Ηλιάδα
“Άνδρα μοι ἔννεπε, μοῦσα, πολύτροπον, ὃς μάλα πολλὰ πλάγχθη, ἐπεὶ Τροίης ἱερὸν πτολίεθρον ἔπερσεν: πολλῶν δ᾿ ἀνθρώπων ἴδεν ἄστεα καὶ νόον ἔγνω, πολλὰ δ᾿ ὅ γ᾿ ἐν πόντῳ πάθεν ἄλγεα ὃν κατὰ θυμόν”. Στίχοι που στιγμάτισαν γενιές και γενιές… Όχι μόνο Ελλήνων μαθητών που στο άκουσμά τους αρχικά ένιωθαν φόβο λόγω του δασκάλου αλλά στη συνέχεια γοητεία γύρω από το μύθο που ακολουθούσε… Αντίστοιχη γοητεία ένιωσαν εκατομμύρια ξένοι όταν διάβασαν την Οδύσσεια του Ομήρου και κατανόησαν την σπουδαιότητα ενός έργου που αφήνει το στίγμα της στην Ανθρωπότητα…
Και βέβαια, το ίδιο σκέφτηκαν και στη συνέχεια ψήφισαν οι λάτρεις και ειδικοί της Λογοτεχνίας.. . Στόχος; Η δημιουργία καταλόγου με τα 100 βιβλία που κάνουν τη διαφορά…. Και συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο συνολικά 108, προερχόμενοι από 35 διαφορετικές χώρες και μόνο το 51% των συμμετεχόντων έχουν ως μητρική τους γλώσσα τα Αγγλικά. Η λίστα απαρτίζεται από κριτικούς βιβλίων, μελετητές και δημοσιογράφους. Επίσης σε ποσοστό ήταν 59% γυναίκες και 40% άνδρες. Η έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο το BBC Culture (για λογαριασμό του BBC) προκειμένου να καταρτίσουν τη λίστα με τα σημαντικότερα έργα στην παγκόσμια λογοτεχνία και να ψηφίσουν την κορυφαία δεκάδα των ιστοριών που συνέβαλαν στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της παγκόσμιας κουλτούρας και σκέψης.
«Σπάνια βρίσκω κάποιον που να μην ξέρει έστω κι ένα μικρό μέρος αυτής της ιστορίας, την ιδέα του χαμένου ανθρώπου που δεν μπορεί να φτάσει στο σπίτι μετά τον πόλεμο, τη γυναίκα που τον περιμένει σπίτι με τους μνηστήρες. Ο καθένας μπορεί να μου πει κάποια εκδοχή της ιστορίας, που σημαίνει ότι τη ζει κατά κάποιον τρόπο», ανέφερε ο ποιητής Tess Taylor σχετικά με την Οδύσσεια του Ομήρου.
Οι ειδικοί αυτοί αφού ψήφισαν τα έργα εκείνα (βιβλία, μυθιστορήματα, ποιήματα και θεατρικά έργα) που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, ανέδειξαν κορυφαίο έργο παγκοσμίως την Οδύσσεια του Ομήρου, σαν την κορυφαία ιστορία που διαμόρφωσε τον κόσμο. Στην δεύτερη θέση βρέθηκε “Η καλύβα του μπάρμπα Θωμά” ενώ η δεκάδα κλείνει όπως ξεκινάει. Πάλι με τον Όμηρο και αυτή τη φορά με την Ιλιάδα…
Αναλυτικά η πρώτη δεκάδα, που συμπεριλαμβάνει μοναδικά αριστουργήματα της ανθρώπινης έμπνευσης
1. Οδύσσεια (Όμηρος, 8ος αιώνας πΧ)
2. Η Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά (Χάριετ Μπίτσερ Στόου, 1852)
3. Φρανκενστάιν (Μαίρη Σέλεϊ, 1818)
4. 1984 (Τζορτζ Όργουελ, 1949)
5. Τα πάντα γίνονται κομμάτια (Τσινούα Ατσέμπε, 1958)
6. Χίλιες και Μία Νύχτες (πολλαπλοί συγγραφείς, 8ος- 18ος αιώνας)
7. Δον Κιχώτης (Μιχαήλ Θερβάντες, 1605-1615)
8. Άμλετ (Σαίξπηρ, 1603)
9. 100 Χρόνια Μοναξιά (Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, 1967)
10. Ιλιάδα (Όμηρος, 8ος αιώνας πΧ).
Να σημειώσουμε ότι στην λίστα των εκατό κορυφαίων βιβλίων υπάρχουν 23 γυναίκες συγγραφείς, δείγμα της δύναμης που έχουν οι γυναίκες όταν πιάνουν πένα στο χέρι.. Οσο για άλλα αρχαία ελληνικά έργα που βρίσκονται στη λίστα: «Οι Μύθοι του Αισώπου» (620-560 π.Χ.) στην 29η θέση, η «Μήδεια» του Ευριπίδη (431 π.Χ.) στην 31η θέση, ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή (429 π.Χ.) στην 49η θέση, η «Ορέστεια» του Αισχύλου (5ος αιώνας π.Χ.), στην 51η θέση, και η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή (441 π.Χ.) στην 70ή θέση. Οι πλέον αναγνωρισμένοι συγγραφείς είναι οι Σαίξπηρ, Βιρτζινια Γουλφ και Φραντς Κάφκα
(*Τον άντρα, Μούσα, τον πολύτροπο τραγούδα μου, που πλήθος διάβηκε τόπους, αφού πάτησε της Τροίας το κάστρο το άγιο, και πολιτείες πολλές γνώρισε, πολλών βουλές ανθρώπων, κι αρίφνητα τυράννια τράβηξε στα πέλαγα η καρδιά του).