Αρκετές απουσίες από το Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε στην Ερμούπολη Σύρου και με ψήφισμα για τον “Κλεισθένη Ι” όπου κυρίαρχο ρόλο έχει η νησιωτικότητα – Τι δήλωσε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος
Με την απουσία σύσσωμης (σχεδόν) της μειοψηφίας πραγματοποιήθηκε χθες στη Σύρο η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με κύριο θέμα συζήτησης το ν/σ για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Οι παρατάξεις του κ. Γιάννη Μαχαιρίδη και του κ. Μπενέτου Σπύρου και οι ανεξάρτητοι περιφερειακοί σύμβουλοι Παναγιώτης Κουνάκης και Άγγελος Ανανίας με κοινή τους ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα, χαρακτήρισαν την συνεδρίαση «προσχηματική» και «διεκπεραιωτική» και απαξίωσαν με την απουσία τους το δημοκρατικό διάλογο για ένα φλέγον ζήτημα που αφορά στο μέλλον του τόπου μας!
«Απέχουμε από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Δευτέρα 14-05-2018 ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο άσκησης διοίκησης καθώς πρέπει να καταστεί σαφές στην περιφερειακή αρχή πως δεν μπορεί να υποβαθμίζει τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων της ΠΝΑ», αναφερόταν μεταξύ άλλων στην κοινή ανακοίνωση. Στη συνεδρίαση συμμετείχε μόνο ο κ. Στράτος Μαύρος, περιφερειακός σύμβουλος της Ελληνικής Αυγής. Γενικώς από τα 51 μέλη του περιφερειακού συμβουλίου συμμετείχαν 26, στη συνεδρίαση, υπήρξε δηλαδή οριακή πλειοψηφία.
Ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος,όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα “Δημοκρατική” καυτηριάζοντας την απουσία της αντιπολίτευσης από μία τόσο σοβαρή συνεδρίαση, προέβη σε λεπτομερή ενημέρωση του σώματος για το νομοσχέδιο: «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής-Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ» -Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι».
Αναφέρθηκε στο δεύτερο κοινό συνέδριο της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ στο οποίο συμμετείχε πριν λίγες ημέρες και όπου αποφασίστηκε ότι το σχέδιο νόμου του Υπ. Εσωτερικών δε μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση. Με κοινό τους ψήφισμα ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ καλούν την Κυβέρνηση και τα κόμματα να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος για τη μετάβαση στην Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση, την αποκέντρωση και την ενδυνάμωση των θεσμών Τοπικής Δημοκρατίας.
Ειδικά για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο περιφερειάρχης εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι, το σχέδιο νόμου αγνοεί πλήρως τη νησιωτικότητα, αφού παρά τις επανειλημμένες φραστικές κυβερνητικές εξαγγελίες, κανένα θέμα της νησιωτικής Ελλάδας δεν ρυθμίζεται μέσα από τις διατάξεις του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου που κατατέθηκε.
«Με αυτό το σχέδιο νόμου, ο νομοθέτης έχει αδικήσει μόνος του τον εαυτό του. Δεν δαπανήθηκε ούτε γραμμάριο φαιάς ουσίας για τα εκατοντάδες νομοθετικά και διοικητικά προβλήματα που έχουν τα νησιά», είχε δηλώσει ο κ. Χατζημάρκος.
Το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε να προστεθεί στο κοινό ψήφισμα ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ (όπως ακολουθεί παρακάτω) μία παράγραφος για τη νησιωτικότητα.
Ψήφισμα 2ου Κοινού – Συνεδρίου ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ
1.Το δεύτερο Έκτακτο Κοινό Συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ, καλεί την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος για τη μετάβαση στην Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση, την αποκέντρωση και την ενδυνάμωση των θεσμών Τοπικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και τις αρχές της διαβαθμιδικής συνεργασίας.
2.Η Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση είναι το αποτελεσματικό εργαλείο που θα οδηγήσει την πατρίδα μας στην παραγωγική ανασυγκρότηση για περισσότερες δουλειές, μικρότερους φόρους, μεγαλύτερο εισόδημα.
Αυτή είναι η μεταρρύθμιση που θα αμβλύνει τη γραφειοκρατία και θα βελτιώσει την καθημερινότητα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Αυτή είναι η μεταρρύθμιση της νέας εποχής.
3.Αυτό το Σχέδιο Νόμου δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση στο σύνολό του, ιδίως δε κατά
– το σκέλος των αρμοδιοτήτων,
– των πόρων,
– της καταστατικής θέσης των αιρετών και των εργαζομένων,
– την πάταξη της γραφειοκρατίας,
– των ενδοαυτοδιοικητικών ανισοτήτων,
– καθώς και του περίπλοκου συστήματος εκλογής και συγκρότησης των οργάνων των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας.
4.Καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης, να δώσει προτεραιότητα στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και της χώρας και να προχωρήσει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους. Να μην επιλέξει να προχωρήσει στη διαμόρφωση σκηνικού ρήξης που μπορεί να εξυπηρετεί πολιτικούς σχεδιασμούς, αλλά πλήττει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, την τοπική δημοκρατία και την κοινωνία.
5.Εξουσιοδοτεί τα Διοικητικά Συμβούλια ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ να καθορίσουν τα περαιτέρω βήματα ανάλογα με τις κυβερνητικές αποφάσεις.